Barion Pixel
Szerző: Ügyészség / Nógrád MRFK / 112Press 2020. november 18.

Halálra gázolt fiatal nőről posztolt képeket a baleset után - pénzbüntetést kapott a férfi

Kegyeletsértés vétségében találták bűnösnek a férfit, ezért őt 200.000 Ft pénzbüntetésre ítélte a bíróság. Az ügyben korábban a Salgótarjáni Járásbíróság bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást, azonban ügyészi fellebbezés nyomán a Balassagyarmati Törvényszék a korábbi döntést hatályon kívül helyezte és új eljárásra utasította a járásbíróságot.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség vádképviselete folytán a bíróság jogerősen pénzbüntetésre ítélte azt a férfit, aki egy salgótarjáni halálos kimenetelű közlekedési baleset áldozatáról küldött fényképeket az egyik legnagyobb közösségi oldalra.

Az ügy sértettjének leánygyermekét 2020. január 17-én kora este Salgótarjánban elütötték, sérüléseibe a helyszínen belehalt. Jelen ügy vádlottja gépjárművezetőként az elsők között érkezett a baleset helyszínére, ott megállt és miután felismerte, hogy a baleset áldozata elhunyt, róla a mobiltelefonjával, közvetlen közelről fényképfelvételeket készített, majd két fényképet azonnal feltöltött a közösségi oldalára, azzal a bejegyzéssel, hogy az esemény Salgótarjánban történt néhány perccel korábban.

A nagy nyilvánosság számára megosztott fényképfelvételeken az elhunyt személyazonosításra alkalmas módon felismerhető volt, azokon a baleset által előidézett, kiszolgáltatott állapotban, az elszenvedett sérülései nyílt bemutatásával volt látható.

A vádlott magatartása az elhunyt személy emberi méltóságát, egyúttal a hozzátartozók kegyeleti érzését is durván sértette.

Halálra gázolt egy fiatal nőt, majd elhajtott a helyszínről az ittas sofőr Salgótarjánban

Az elhunyt lány édesapja magánindítványt előterjesztett elő az ügyben, melyben kérte az elkövető büntetőjogi felelősségre vonását. A vádat, mint magánvádlónak, neki magának kellett volna a bíróság előtt képviselnie, azonban a Salgótarjáni Járási Ügyészség – a törvény által biztosított lehetőséggel élve – a sértetti jogok hatékony képviselete érdekében tőle a vád képviseletét átvette.

Az ügyben korábban a Salgótarjáni Járásbíróság bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást, azonban ügyészi fellebbezés nyomán a Balassagyarmati Törvényszék a korábbi döntést hatályon kívül helyezte és új eljárásra utasította a járásbíróságot, osztva az ügyészség azon álláspontját, hogy a vádlott magatartása bűncselekmény megvalósítására alkalmas volt.

A Salgótarjáni Járásbíróság a megismételt eljárásban meghozott ítéletében – immár az ügyész által képviselt váddal egyező tényállás megállapítása mellett – a vádlottat bűnösnek mondta ki kegyeletsértés vétségében, ezért őt 200.000 Ft pénzbüntetésre ítélte.

Az elsőfokú ítéletet – a sértetti jogokat gyakorló édesapával történő konzultációt követően – az ügyészség képviselője tudomásul vette, majd a bűnösségét mindvégig tagadó vádlott és védője sem jelentettek be fellebbezést, így az ítélet első fokon jogerőre is emelkedett.

Az eset

Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt 2020. január 17-én az esti órákban Salgótarján belterületén, a Rákóczi úton. Egy Mercedes kisáruszállító elgázolt egy fiatal nőt, aki súlyos sérüléseibe a helyszínen belehalt.

Halálra gázolt egy fiatal nőt, majd elhajtott a helyszínről az ittas sofőr Salgótarjánban

A jármű vezetője, a 34 éves salgótarjáni V. Roland a baleset helyszínéről megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott, őt a rendőrök nem sokkal később elfogták és őrizetbe vették. A sofőr ittas volt.

Halálra gázolt egy fiatal nőt, majd elhajtott a helyszínről az ittas sofőr Salgótarjánban

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.