Barion Pixel
2016. április 06.

Megkezdődtek a katasztrófavédelmi ifjúsági versenyek - videóval

Megkezdődtek a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági versenyek helyi fordulói. Elsőként április 6-án, Szombathelyen mérték össze katasztrófavédelmi ismereteiket a diákok.

 

 

A katasztrófavédelmi ifjúsági verseny célja, hogy a diákok megismerkedjenek a katasztrófavédelem munkájával, a polgári védelem, a tűzoltóság, az iparbiztonság feladataival, számot adjanak veszélyhelyzeti ismereteiről, az ön- illetve más személy mentésében való jártasságukról. A tanulók az iskolában megszerzett elméleti és gyakorlati tudásukról játékos versenyfeladatok megoldásával tesznek bizonyságot.

DSC_0558

A versenyen két korosztály: általános és középiskolás csapatok versengenek a továbbjutásért. A Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség által rendezett első fordulón hat általános és ugyancsak hat középiskolás csapat mérte össze tudását.

DSC_0612

A tizenkét állomás teljesítése nem volt egyszerű feladat, a sikeres abszolváláshoz bizony szükség volt az előzetes felkészülésre. A diákok az elméleti tudásukon túl számot adtak elsősegély-nyújtási ismeretekből, a bárcajelölések felismeréséből, de azt is megmutatták, hogy kell berendezni egy befogadóhelyet, illetve hogyan kell rövid idő alatt nyúlgáttal útját állni a közeledő „árvíznek”. A feladatok között szerepelt továbbá tűzoltó szakfelszerelések, eszközök felismerése, szennyezett terepszakasz teljesítése, puttonyfecskendővel célbalövés. Mindemellett azt is megmutathatták a diákok, hogy hogyan tájékozódnak bekötött szemmel egy labirintusban, csupán a hallásukra hagyatkozva, külső irányítással, és hogy bizony nem is olyan egyszerű kerékpározni, főleg, ha egy komoly akadálypálya leküzdéséről van szó.

DSC_0638

A vetélkedő az eredményhirdetéssel zárult, melyen Lakatár Gábor tűzoltó alezredes, kirendeltségvezető megköszönte a diákoknak és felkészítő tanáraiknak a ráfordított időt. Mint mondta, valamennyi csapat teljesítményén látszott, hogy nem vették félvállról a feladatot és komoly felkészülés előzte meg a megmérettetést. A kirendeltségvezető gratulált a csapatoknak és átadta a csapatvezetőknek a jól megérdemelt serlegeket.

DSC_0683

A versenyben legügyesebbnek és leginkább felkészültnek általános iskolás korcsoportban a sorkifaludi Gárdonyi Géza Általános Iskola csapata bizonyult, másodikként végzett a Bersek József Általános Iskola Kőszegszerdahelyi Tagiskolájának csapata, a harmadik helyet pedig a Szentpéterfai Horvát-Magyar Kétnyelvű Nemzetiségi Általános Iskola tanulói szerezték meg.

 

A középiskolások versenyében a Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégium teljesített a legjobban, második helyezett lett a Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium I. csapata, a dobogó harmadik fokára pedig az SZMSZC Savaria Szakképző Iskola diákjai állhattak fel.
 

Az általános iskolás kategóriából az első három, míg a középiskolás csapatok közül az első két helyezett jutott tovább a megyei fordulóba, melyet április 14-én, Sárváron rendez a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Megkezdődtek a katasztrófavédelmi ifjúsági versenyek




Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.