Barion Pixel
2018. április 27.

Vihar sújtotta Felsőcsatárt – katasztrófaelhárítási gyakorlat

Kidőlt fák, leszakított villanyvezetékek, áramszünet és közlekedési baleset adott munkát a Felsőcsatáron szervezett katasztrófaelhárítási gyakorlat résztvevőinek pénteken délelőtt.

 

Kritikus infrastruktúra védelmi komplex gyakorlatot tartottak Felsőcsatáron, ahol a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóság, valamint ezek társ- és együttműködő szervezetei vettek részt. Továbbá jelen voltak a horvátlövői, felsőcsatári, nardai és vaskeresztesi önkéntes tűzoltó egyesületek, a környező települések polgári védelmi szervezetei és az E.ON munkatársai.

DSC_8146

A gyakorlat feltételezése szerint rendkívüli időjárás, intenzív esőzés sújtotta Felsőcsatárt és környékét. A heves esőzések miatt a Nardai vízfolyáson és a Pinka patakon árhullám indult el. Felsőcsatár településen helyi vízkár alakult ki. A helyzet kezelésére Narda Települési Önkéntes Mentőcsoportot, és a Dozmati, Felsőcsatári és Nardai Települési Polgári Védelmi Szervezetek riasztását rendelték el. A szennyvíztelep elé nyúlgátat húztak fel, hogy a kiömlött szennyvizet eltereljék a lakóházak és a helyi patak közeléből az értékek és az ivóvíz készlet védelme érdekében.

DSC_8119

Ugyanebben az időben a Felsőcsatár és Vaskeresztes közötti úton a viharos szél fákat döntött ki, ezek közül több az útra borult. A szél az elektromos légvezetékeket is megrongálta, többet leszakított, ami miatt Felsőcsatáron és a környező településeken áramszünet alakult ki. A problémát az E-ON, a szombathelyi hivatásos tűzoltók és a környékbeli önkéntes tűzoltó egyesületek közösen oldották meg. Felszámolták az akadályokat és visszakötötték a vezetékeket.

DSC_0604

Az útra dőlt fák miatt közlekedési baleset is történt, amelyben többen megsérültek és beszorultak a járműbe. A sérültek kiszabadítását és mentését a tűzoltók végezték, majd a pórul járt civileket átadták a mentőszolgálat embereinek.

DSC_0598

És hogy mennyire nem hiábavalók ezek a gyakorlatok, azt a korábbi években ezen a környéken, éles szituációkban készített felvételeink is igazolják.

 

 

 

 

 

Vihar sújtotta Felsőcsatárt és környékét – katasztrófaelhárítási gyakorlat
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.