Barion Pixel
Szerző: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2016. december 20.

Karácsonyi jó tanácsok a NÉBIH-től

Az ünnepek velejárói a családi vagy baráti körben elköltött ízletes ételek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a legpraktikusabb tudnivalókat, hogy élelmiszer-biztonsági szempontból gondtalanul telhessen a karácsony. A NÉBIH kiadványaiban a bevásárlástól az ételkészítésen át egészen a tárolásig sorra veszi a legfontosabb tudnivalókat.

Egyre közelebb a karácsonyhoz sokan már az ünnepi fogásokon gondolkoznak, fontolgatják, milyen finomságokkal lephetnék meg rokonaikat, barátaikat. A karácsonyi rohanásban azonban sok minden elkerülheti a figyelmünket. A tökéletes ünnepi vacsorához megfelelő alapanyagok szükségesek. Fontos, hogy az ételkészítéshez mindig megbízható helyről vásároljunk, nézzük meg a csomagolást, ellenőrizzük a termék frissességét.

Ahhoz, hogy a közös ünneplés a legtökéletesebben sikerüljön, és betegség nélkül teljenek el az ünnepek, érdemes pár alapszabályt betartanunk az ételkészítés során is. Ezek közé tartozik a megfelelő higiénia; az alapanyagok elkülönítése, az alapos sütés, főzés és a gyors lehűtés és hűtött tárolás.

Az ünnepek után járjunk el körültekintően a megmaradt ételeket fogyasztásakor. Alapszabály, hogy ne pazaroljunk, de legyünk óvatosak. A hűtést nem igénylő ételek, mint pl. bejgli, pogácsa, szinte bármeddig fogyaszthatóak, ha megelőzzük kiszáradásukat. A megszáradt kenyérből csinálhatunk zsemlemorzsát, száraz kifliből pl. mákos gubát, de felhasználhatjuk ezeket fasírthoz, sültek töltelékéhez is, vagy kenyérpudinghoz, felfújtakhoz. A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek lehetnek, de nem egyforma mértékben. 2-3 napnál tovább még hűtőszekrényben se tároljuk ezeket a készételeket! A maradék ételt mindig forrósítsuk át fogyasztás előtt. 

Élelmiszer-biztonsági jótanácsok karácsonyi bevásárláshoz

Egyre közelebb kerülvén a karácsonyhoz, már mindenki az ünnepi fogásokon gondolkozik, fontolgatja, milyen finomságokkal lehetne meglepni a családot. A karácsonyi rohanásban sok minden elkerülhető a figyelmünket, de ha megfogadja tanácsainkat, nem érheti meglepetés. A tökéletes ünnepi vacsorához megfelelő alapanyagok szükségesek. Az étkezéshez, ételkészítéshez mindig megbízható helyről vásároljunk. Az ajándékvásárlás mellett fordítson időt és figyelmet a biztonságos, minőségi élelmiszerek beszerzésére is!

Készüljünk fel a vásárlásra!

Vásárlás előtt írjuk össze, mire van szükségünk, készítsünk listát és fontoljuk meg, hol kívánjuk beszerezni azt. Készüljünk elegendő bevásárló táskával, zacskóval, kosárral, hogy a különböző élelmiszereket elkülönítve tudjuk hazavinni. Mélyhűtött termékek vásárlásánál gondoljunk hűtőtáskára is.

Csak megbízható helyen vásároljunk!

Vásárlás előtt mindig nézzünk körül, gyorsan mérjük fel az üzlet állapotát. Ha az üzletben nem oda illő dolgokat látunk, piszkos a helyiség, az eladónak nem megfelelő a ruházata vagy esetleg csupasz kézzel fogja meg az eladni kívánt árut (pl. hús, hal, felvágott) inkább keressünk egy másik üzletet. Ne vásároljunk alkalmi árustól, ellenőrizetlen helyről, még zöldséget, gyümölcsöt, édességet se. Gyanakodjunk, ha a terméket túl olcsón kínálják.

Figyeljen a csomagolásra!

A csomagolás sokat elárulhat számunkra. Sérült, szennyezett csomagolású terméket ne vegyünk meg, még akkor sem, ha az ára igen kedvező. Az olyan fagyasztott árukat, melyeknél a csomagolás belül zúzmarás, esetleg a termék egy tömbbé összefagyott, semmiképp se vegyük meg, mert valószínűleg egyszer már felengedett, visszafagyasztott élelmiszerről van szó. Ha a terméket eredeti csomagolásából kibontották vagy a csomagolás hiányos, esetleg nem fedi be teljesen a terméket, ne vásárolja meg, ilyen esetben az élelmiszer könnyen szennyeződhet, fogyasztása kockázatos lehet. Böngésszük át a csomagoláson található címkét is. A jelölésen rajta kell lennie legalább a termék nevének, összetételének, gyártójának vagy forgalmazójának. Ha érzékeny valamely élelmiszer-összetevőre, allergiás vagy speciális étrendet kell követnie, mindig alaposan olvassa el a címkét, hogy található-e az adott anyagból a termékben!

Amit mindig ellenőrizni kell

Fogyaszthatósági idő: A gyorsan romló termékeken, mint pl. tej és tejtermékek, hús, tojás, fogyaszthatósági idő szerepel. A feltüntetett dátum után már nem ajánlatos azt elfogyasztani, mert megbetegedést okozhat. Ezen időponton túl fogyasztása egészségi kockázattal járhat.

Minőség-megőrzési idő: Hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél használatos, mint pl. rizs, fűszerek. Az érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket a feltüntetett dátum után is el lehet fogyasztani, de az ilyen termék minősége romlik. Árusítani azonban tilos a lejárt minőség-megőrzési idejű terméket.

Figyeljünk a termékre!

A gyakorlott vásárló a húsok, halak frissességét meg tudja ítélni azok színe, szaga, állaga alapján. Ha a termék nem friss, szaga, színe eltér a megszokottól, ne vegyük meg azt. Nyugodtan ellenőrizze az eladó által becsomagolt terméket is, még a helyszínen. Zöldség-gyümölcs vásárlásakor szemrevételezéssel könnyen megállapíthatjuk a termék frissességét. Az esetleges növényvédőszer-maradékokat a hatóság ellenőrzi, ezt a fogyasztó nem tudja megítélni. Citrom, narancs héját alapos tisztítás után tegyük csak a süteményekbe. Vásároljon tudatosan, megfontoltan. Csak megbízható helyről vásároljon, őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát, számlát, bizonylatot, mivel csak így van lehetősége az esetleges későbbi reklamációra, intézkedésre. Ha olyan jellegű hiányosságot észlel, mely hatósági intézkedést igényel, kérjük jelezze azt a NÉBIH ingyenes zöld számán!

Élelmiszer-biztonsági jó tanácsok karácsonyi sütés-főzéshez

A karácsonyi ebéd vagy vacsora mindig központi szerepet játszik a család életében. Ahhoz, hogy a közös ünneplés a legtökéletesebben sikerüljön és betegség nélkül teljenek el az ünnepek, érdemes pár alapszabályt betartanunk a biztonságos ételkészítéshez.

Csak kifogástalan alapanyagokból!

A karácsony legnépszerűbb fogásai a sültek, a halászlé, a rántott hal és a töltött káposzta. A hús és a hal frissességét a szagából, színéből és állagából meg lehet állapítani. Ha az a megszokottól eltérő, ne vegye meg. A süteményekhez, bejglihez felhasznált diót, mákot és aszalt gyümölcsöket alaposan ellenőrizze. Ha a mák poros, törmelékes, ne vegye meg, ha mégis megvette, mossa, majd szárítsa meg.

Tiszta konyha, tiszta kéz!

Az emberi és állati szervezetekben, valamint környezetünkben szabad szemmel nem látható mikrobák találhatók. Ezek rákerülhetnek a kézre, edényekre, eszközökre, és az élelmiszerrel a szervezetünkbe jutva megbetegedést okozhatnak. Ezért munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan mosson kezet. A főzéshez, előkészítéshez használt edényeket és eszközöket, az élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan mossa le az ételkészítés előtt, közben és utána is. Így megelőzheti a gyomorrontást, ételmérgezést.

Különítsük el az alapanyagokat!

A nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve tároljuk. Főként a már elkészült, fogyasztásra kész ételektől különítsük el ezeket, már bevásárláskor és a hazaszállítás során is. A nyers húson és a kicsepegő húslében súlyos megbetegedést okozó mikrobák fordulhatnak elő, ezért a nyers húsokhoz használt eszközöket, vágódeszkát az ételkészítés során más célra ne használja. Ajánlott külön eszközöket használni a húsok és a zöldségek előkészítéséhez, melyeket a munka végeztével, illetve a sütés-főzés folyamata közben is alaposan mossunk el. Kórokozó mikroorganizmusok egyéb tisztítatlan nyersanyagokon, különösen a földdel szennyeződött, esetleg szennyvízzel öntözött zöldségeken, valamint tojáson is előfordulhatnak. A zöldségeket és gyümölcsöket mindig alaposan mossa meg.

Alapos sütés-főzés!

Élelmiszer-biztonsági alapszabály, hogy a melegen készülő ételeket addig kell sütni, főzni, míg belső hőmérsékletük el nem éri a 75 °C-ot. Ezen a hőmérsékleten ugyanis a legtöbb hasmenést, hányást okozó, emberre veszélyes mikroba elpusztítható. Ennél alacsonyabb hőmérsékleten (50-60 °C körül) a baktériumok ugyan legyengülnek, számuk csökken, azonban maradnak olyan túlélő csírák, melyek az étel hosszabb eltartása idején újra elszaporodhatnak és megbetegedésekhez vezethetnek. Az ennél is alacsonyabb, langyos hőmérséklet még veszélyesebb lehet. A különböző élelmiszerek jellege, tömege, hővezetése lényegesen eltérő lehet, így belső hőmérsékletük hosszabb-rövidebb idő alatt éri el azt a hőfokot, melyen a mikrobák elpusztulnak. Az egyben sült csirke és egyéb, nagyobb darabban, egészben elkészített húsok, vagy darált húsból készülő, illetve töltelékes, göngyölt húsok belsejének alapos átforrósodása különös figyelmet igényel. A kisebb darab sültek könnyebben elérik a biztonságos maghőmérsékletet! A nyers darált húst még a vásárlás napján készítsük el!

Gyors lehűtés, hűtött tárolás!

Elkészített ételeinket fogyasszuk frissen, ne hagyjuk huzamosabb ideig szobahőmérsékleten állni. Két órát meghaladó, langyos hőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet. Nyers tojással készült ételeknél fokozott an figyeljen a megfelelő hűtésre, kockázatossága miatt semmiképp se adja kisgyermekeknek! A menü egymást követő fogásait felszolgálásig tárolja hűtve. A megmaradt ételeket azonnal hűtse le és minél előbb tegye hűtőszekrénybe. A hűtőbe úgy tegyük be az ételeket, lehetőleg lefedve, zárható dobozokban elkülönítve, hogy egymást ne szennyezhessék! Hűtőszekrényben se tárolja 2-3 napnál tovább a megmaradt ételt!

Élelmiszer-biztonsági jó tanácsok karácsony után

Vége a karácsonyi forgatagnak, a folyamatos sütés-főzésnek, vendégjárásnak, a bőséges étkezéseknek, de bizonyára akad még maradék a hűtőben, kamrában az ünnepi ételekből. Tanácsainkat megfogadva elkerülheti az esetleges kellemetlen problémákat, megbetegedéseket Fogyassza körültekintően a megmaradt ételeket!

Ne pazaroljunk, de legyünk óvatosak!

Nézzünk körbe, mi maradt meg az ünnepi ebédből, a szomszédtól kapott ajándék süteményből vagy a rokonok által hozott egyéb finomságokból. Gondoljuk át, mit tudunk kezdeni velük, melyek fogyaszthatóak biztonságosan és melyek nem.

• A hűtést nem igénylő ételek, mint pl. bejgli, pogácsa, szinte bármeddig fogyaszthatóak, ha megelőzzük kiszáradásukat. A megszáradt kenyérből csinálhatunk zsemlemorzsát, száraz kifliből pl. mákos gubát, de felhasználhatjuk ezeket fasírthoz, sültek töltelékéhez is, vagy kenyérpudinghoz, felfújtakhoz.

• A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek lehetnek, de nem egyforma mértékben. 2-3 napnál tovább még hűtőszekrényben se tároljuk ezeket a készételeket!

• A savanyú, káposztás (töltött káposzta), paradicsomos ételek tovább eltarthatóak.

• Az ünnepkör népszerű ételei közé tartoznak a halból készült fogások, melyek különösen romlandóak. Fogyasszuk őket frissen, ne tároljuk.

• Ha mégis megmaradt ételünk, időben gondoljunk lefagyasztásukra! A karácsonyi vacsora közkedvelt fogása, a halászlé jól fagyasztható, ilyen formában biztonságosan tárolható, helyes kiolvasztás és átforralás után pedig biztonságosan fogyasztható.

• A majonézzel készült saláták, nyers tojással készült ételek, megmaradt hidegtálak különösen veszélyesek lehetnek. Ezeket ne fogyasszuk el több napi tárolás után. Annak ellenére sem mondhatók már ilyenkor biztonságosnak, hogy esetleg még nem észlelünk elváltozást szagukban, ízükben és állagukban.

• Ha bármely étel romlás jeleit mutatja, színe, szaga eltérő a megszokottól, semmiképp se fogyasszuk el!

• A megmaradt étel alapos átforrósítás után elfogyasztható, ha érzékszervileg kifogástalan, 2-3 napnál nem régebbi és hűtőszekrényben, megfelelő hőmérsékleten volt tárolva.

• Megmaradt ételből újat alkotni, abba beledolgozni, felhasználni igen veszélyes művelet. Csak kivételes esetben és csak forrón készülő ételekhez használja fel a maradékot! Veszélyes lehet pl. a maradék sült hús felhasználása salátákba, mert itt nem történik hőkezelés.

Mielőtt megennénk, alaposan forrósítsuk át!

A langyos, szobahőmérsékleten tárolt étel fogyasztása veszélyes lehet, hiszen ezen a mikrobák könnyen el tudnak szaporodni. Ha a készételt tároláskor nem fedjük le, baktériumok kerülhetnek bele és ott a nem kellő hőfokon végzett tárolás hatására elszaporodhatnak. Ha az ilyen ételt csak meglangyosítjuk, és nem forrósítjuk át, egyes mikrobák túlélhetnek és megbetegedést okozhatnak. Ha az étel belső hőmérséklete – az újraforrósításkor is – eléri a 75 °C-ot, az élelmiszer eredetű megbetegedést okozó legtöbb mikroba elpusztul, így általában nincs ok az aggodalomra. A mikrohullámú sütő kényelmes módja az étel melegítésének, ám vannak veszélyei is. Az ételt pontszerűen melegíti fel és maradnak ún. nevezett hideg pontok is, ahol a mikrobák túlélhetnek. A mikrohullámú sütőben is jól forrósítsuk fel az ételt és utána hagyjuk benne pár percig állni, hogy az teljes egészében átvegye a hőmérsékletet.

Beteg embernek, kisgyermeknek ne adjunk ételmaradékot!

Az emberek baktériumokkal szembeni ellenálló képessége különböző. Ugyanattól az ételtől egyik ember megbetegszik, a másik viszont nem. A kisgyermekek és a beteg emberek különösen érzékenyek, ők olyan ételtől is megbetegedhetnek, melytől az egészséges ember nem. Védjük őket azzal is, hogy nem tesszük ki őket szükségtelen fertőzésnek.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.