Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2022. november 07.

Kamuprofilokkal támogatják meg az átverős Facebook hirdetéseket - magyar nyelven "beszélgetnek" a termékről

A csalók meghagyják a hozzászólás lehetőségét, de szinte azonnal törlik a valóságra rávilágító hozzászólásokat, miközben kamuprofilok lelkendeznek a nagy lehetőségről. Ezt a módszert néhány hazai újság is rendszeresen alkalmazza, kitiltva a számukra kellemetlen felhasználókat.

A karácsonyi bevásárlási rohamot természetesen a csalók is meglovagolják és nem titkoltan a gondolkodásra mérsékelten képes, vagy elvakultan észér réteget célozzák meg a vissza nem térő akciókkal.
 
Csalók hirdetése a Facebookon
 
Így fordulhat elő, hogy a boltban több tízezezer, vagy több százezer forintért kínált termékeket kínálnak párszáz forintért, amíg a készlet tart. Sokan pedig életük lehetőségét látják ebben és azonnal rendelnek, hogy majd eladják a Vaterán, vagy a Jófogáson a pl. 999 forintért vásárolt nagyképernyős, 4K-s LED-TV-t, vagy a példánkban látható edénykészletet.
 
Az elgépelt angol szóval nem boldogult a fordítóprogram
 
Bár már többször beszámoltunk hasonló csalásokról, de most is összefoglaljuk, mibe ugrik be az, akit megszédít a lehetőség.
 
Mindig olvassa el az apróbetűt a "kihagyhatatlan" ajánlatoknál!
 
Bár a párszáz forintos tételekből is lehetne néhány nap alatt milliós bevételre szert tenni, de a csalók ennél rafináltabbak. Nem csak bebiztosítják magukat ideig-óráig, de még meg is facsarják egy kicsit a felhasználókat A lap alján ugyanis olvasható, hogy a hitelkártya-adataikat megadó jelentkezők valójában egy sorsoláson vesznek részt, ahol 600 jelentkezőnként sorsolnak ki egy edénykészletet, azaz kb. 420 ezer forintonként adnak ki egy jelenleg kb. 48 ezer forintos Tefal Ingenio Performance edénykészletet.
 
Az apróbetűs részben írják körül a lényeget
 
A fogyasztók megtévesztését leszámítva már így is jó üzlet lenne a csalóknak, de valószínűleg az az egy vásárló sem kapja meg az edényét, helyette minden befizető feliratkozik egy "prémium" szolgáltatásra, 5 napos próbaidővel.
 
 
Miközben a vásárló várja az edényét az öt nap gyorsan elszalad és ha nem mondja le a próbaidejét, már élesedik is a prémium szolgáltatás, amiért pl. 14 naponta levonnak a kártyájáról 8-16 ezer forintot, miután a vásárló a csalafinta rendszerben erre engedélyt adott. Van, aki az első prémium átutalás után kapcsol, de van, akitől többször is sikerül levonni a díjat. Reklamálhat, de elfogadta a felhasználási feltételeket, arra pedig szinte senkinek nincs bizonyítéka, milyen módszerrel verték át. (Lásd cikkünk képeit.)
 

Az apróbetűs rész:

"Hogyan nyerhetek? A tagságának köszönhetően részt vesz a versenyünkben egy Tefal Ingenio Performance - 10 részes edénykészlet - Minden hőforrás, beleértve az indukciót. Minden 600 résztvevő közül győztest hirdetünk. A következő nyertest a következő napon választjuk ki. 17.11.2022, és közvetlenül e-mailben értesítjük. Ha a jutalék elfogyott, a nyertes ehelyett hasonló, nagyobb vagy nagyobb értékű terméket kap..

Nincs rejtett díj?Gondoskodunk arról, hogy tagjaink részletes tranzakciókkal rendelkezzenek, és ezért tudják, miért fizetnek. A hitelkártya-adatok csak a jövőbeni vásárlások megkönnyítéséhez szükségesek. A hitelkártya-kimutatás nem számít fel díjat, ha ne frissítsen PREMIUM tagságra, és ne vásároljon. .

 

Miért van szükségünk a számlázási információkra? Ha csatlakozik ehhez a szolgáltatáshoz, 5 napos próbaverziót kap partnerünk programjáról. Ha folytatja előfizetését az öt napos próbaperióduson túl, akkor a hitelkártyája összegét számol fel, amely a választott opciótól függően változik. Ha a hozzájárulást levonják a hitelkártyájáról vagy más fizetési módból, akkor hozzáférhet ezekhez a szolgáltatásokhoz, amelyeket kizárólag partnerünk webhelyének tagjai számára fenntartanak."

Az elvileg amazonos oldal valójában clubd***ictore.online címen érhető el és egyetlen elérhetőség, link sincs az oldal készítőjéhez, fenntartójához, azaz a felelősökhöz. Vajon miért? A kérdés költői.
 
Egy jó biztonsági szoftver figyelmeztet
 
Miközben lépegettünk a kiárusítás oldalain, a Bitdefender Internet Security biztonsági szoftver megakasztotta a folyamatot és figyelmeztetett, hogy veszélyes vizekre evezünk. Amikor rákattintottunk a linkre, miszerint mi tényleg ezt akarjuk, akkor még egyszer szólt, hogy ne csináljuk, de aztán megadóan továbbengedett a fizetési oldalra.
 
A biztonsági szoftver nem csak figyelmeztet, de megmutatja azt is, hova akartak eltéríteni
 
Mi minden olvasónknak ajánljuk, hogy minimum egy ingyenes, teszteken jól szereplő biztonsági szoftvert telepítsenek a gépeikre, mobiltelefonjukra és vegyék komolyan a figyelmeztetéseket. (Biztosak vagyunk abban is, hogy sok felhasználónál hiába villog az "ÖNT MOST FOGJÁK KIFOSZTANI! Biztosan ezt akarja?" felirat, akkor is rákattint az igenre, hogy mielőbb továbbléphessen a kívánt termékhez. Ha pedig utólag megkérdezi valaki, hogy mire kattintott igent, akkor fogalma sem lenne róla.)
 
Kamu
 
Kamuprofilok áradoznak a termékről
 
Az elmúlt évekhez képest sokat fejlődött a kamuprofilok nyelvjárása. Most már sokkal nehezebb kiszűrni a gépi fordítással előállított üzeneteket. A névadással még vannak bizonyos gondok, de ha túllépünk azon, hogy Jesse Carlin, Alejandro Santamaria, Chantal Calzada, Pilar Gonzales, vagy Lucia Lopez nem kifejezetten magyar csengésű nevek, akkor akár hiteles is lehetne.
 
Nagyon valószínű...
A kamuprofilok egy része ugyanis maga írja le, hogy ez valami csalás lehet, de szinte azonnal választ kap rá olyantól, aki már nyert (figyelem, itt már nyereményről beszélnek!), így a kételkedő is beadja a derekát és megírja, hogy ő is rendelt.
 
Igen, hihető
 
Letiltják azokat, akik figyelmeztetnek az átverésre
 
A Facebookon beszédes az a szám, ami a bejegyzéshez érkezett hozzászólások számát mutatja. A példánkban ez 559, miközben összesen 12 hozzászólás látszik, abból egyetlen egy hozzászólónak van magyar neve és ő is azt írja, hogy "átverés". Biztosak vagyunk abban, hogy cikkünk megjelenésére már sehol nem lesz az az üzenet.
 
Hozzászólás, törlés előtt
 
A csalók ugyanis meghagyják a hozzászólás látszatát, miközben gyorsan eltávolítják a hazugságukra rávilágító hozzászólásokat, a hozzászólókat pedig letiltják, hiszen belőlük nem remélhetnek hasznot. Sőt, számukra csak kellemetlenséget okoznak azok, akik elriasztják a többieket a vásárlástól.
 
A módszer sok hazai újság közösségi felületein is megfigyelhető. A kételkedőket, vagy a félrevezetésre rávilágító felhasználókat azonnal kitiltják, aminek az az eredménye, hogy egy rendkívül egyoldalú, kizárólag helyeslőkből álló giccses nyálfolyamot olvashatnak az oldalra tévedők. Sokan ebből azt a következtetést vonják le, hogy akkor a leírtak valószínűleg megfelelnek a valóságnak, de szerencsére egyre többen vannak, akik egészséges kételkedéssel fogadják az ilyesmit.
 
Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a 112Press felületein az indulásunk óta 0 felhasználót tiltottunk le kritika, hibára rávilágítás, vagy minket célzó szidalmak miatt és erre nagyon büszkék vagyunk. Csalókat, a hozzászólókat megtévesztő adathalászokat viszont jópárat kilőttünk az elmúlt hónapokban.
 
atv2
 
Kérjük olvasóinkat, hogy mindig megfontolt döntést hozzanak és ne féljenek attól, hogy lemaradnak az évszázad üzletéről. Ha csak a csalók képeit nézi valaki, akkor nem gondolja, hogy egy pillanat alatt felvásárolnák a teljes készletet egy ilyen hihetetlen akciónál? Ha valakiben felmerül, hogy "nem hiszem el, hogy ez ennyibe kerül!", akkor hallgasson magára és nem kell elhinnie. Ahogyan azt sem, hogy a 999 forintos Samsung nagyképernyős, 4K-s LED-TV árában benne van a postaköltség is...
 
Ha valaki nem hisz nekünk és mindenáron rendelni akar, akkor legalább annyit tegyen meg, hogy a megrendelését ún. eldobható, vagy egyszer használatos virtuális kártyával rendezze, amit már sok bank kínál az ügyfeleinek ingyenes szolgáltatásként, a meglévő bankkártya mellé.
 
Végül egy apró, de gonosz megjegyzés: az, aki idáig átrágta magát ezen a cikken, valószínűleg soha nem élt volna ilyen kihagyhatatlan akcióval. De talán érvként meg tudja mutatni olyan ismerősének, aki éppen ötöt rendelne a hiper-szuper-olcsó termékből, különböző neveken.
 
 
Lépésről lépésre, hogy olvasóinknak ne kelljen rákattintani a hirdetésre
 
Megmutatjuk, hogy milyen folyamaton rágják át magukat azok, akik megrendelik a kívánt terméket. (Azaz helyette a prémium szolgáltatást, ami csak annyira prémium, mint keresővel megtalálni az Anyám tyúkja című verset.)
 
Először is, bizonyítsuk be, hogy nem vagyunk robotok! (Ezt a feladatot egy sima szoftverrel is megoldhatja az, aki a remegős keze miatt nem tudja beikszelni a négyzetet.)
 
Nem vagyok robot!
 
A fenti akadályon túllépve kiderül, hogy szerencse kell ahhoz, hogy megszerezhessük az edénykészletet.
 
Nagyon izgalmas, vajon nyerek?

Ajjaj, vajon sikerül?
 
Jajj, ne! Már csak egy esély maradt!
 
Jajj, ne!!! Ilyen pechet! Már csak egy próbálkozás maradt! Nekem soha, semmi nem jön össze. (Szomorúfej emotikon.) Na, melyik legyen a másik négyzet?
 
Hurrá, másodikra sikerült, mint kivétel nélkül mindenkinek!
 
Hurrrráááá! Sikerült! Ilyen nincs, vagy mégis van? Ez fantasztikus. (Örömhormonok lepik el az agyat)
 
Itt is van a kívánatos edénykészlet!
 
Ez már a célegyenes! Bónusz, hogy a 2 euróért itt 699 forintot kérnek. Micsoda pazar árfolyam! Plusz nyereség! Az adatainkat pontosan adtuk meg, hogy biztosan megtaláljon minket a 2 eurós edénykészlet.
 
Pontosan töltöttük ki az adatainkat
 
Itt viszont már megálltunk, elnézést kérünk a gyávaságunkért, de a fentiek ismeretében olvasóink is el tudják képzelni, hogy milyen földi örömökben részesülhetünk a kártyaadataink megadása után. Ebből már tényleg nem kértünk.
 
Itt viszont megálltunk, elnézést érte!

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.