Szerző: Balassagyarmati Járási Ügyészség 2019. október 11.

Kábeleket loptak - 42 településen szűnt meg az internet-, telefon- és kábeltévé-szolgáltatás

Informatikai kábeleket loptak Salgótarjánban és ezzel 2486 előfizetőnél szüntették meg időszakosan a szolgáltatást internet-, telefon- és kábeltévé-szolgáltatás. Közérdekű üzem működésének megzavarása miatt emelt vádat négy férfival szemben a Balassagyarmati Járási Ügyészség.

 A vád szerint mind a négy elkövető hajléktalan volt, magukat alkalmi munkákból tartották fenn. Az egyik salgótarjáni vádlott tudomással bírt arról, hogy a városban egy nyitott szerelőaknában különböző kábelek futnak, és egy közös italozás alkalmával kialakult beszélgetés során felvetette társainak, hogy azok eltulajdonításából pénzhez tudnának jutni.

2018. május 18-án a négy férfi ittas állapotban elment a szerelőaknához, amibe ketten lemásztak, 400 méter kábelt elvágtak és azokat társaiknak kiadogatták. A kábeleket az út mentén lepakolták, és folytatták az italozást, majd hárman távoztak az elkövetés helyéről, egyik társuk azonban a helyszínen elaludt, őt az üzemzavar észlelése miatt a szolgáltató odaérkező munkatársai találták meg.

A kép illusztráció

A vádlottak által megrongált és ellopni kívánt vezetéket a szolgáltató informatikai rendszer működése érdekében telepítette, az a salgótarjáni és a pilinyi központi fejállomás között volt hivatott az összeköttetést biztosítani. A kábelek elvágása következtében 42 településen 2486 előfizető, köztük önkormányzatok, iskolák, óvodák és orvosi rendelők maradtak telefon-, internet- és kábeltévé-szolgáltatás nélkül.

A vádlottak miatt a kábelhálózatot két és fél kilométeres szakaszon ki kellett cserélni, ennek helyreállítási költsége közel 1 800 000 forint volt.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a vádlottakkal szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, valamint a helyreállítási költség megtérítésére kötelezésüket indítványozta vádiratában.

A kép illusztráció.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.