Szerző: Hatvani Járási Ügyészség 2019. november 06.

Ittasan lőtt rá kispuskával szomszédja házára egy büntetett előéletű csányi férfi - ítélet

Illegálisan vásárolt és tartott 0,22-es kaliberű kispuskával lőtt rá szomszédja házára egy csányi férfi 2019. október 20-án. A korábban már emberölés miatt elítélt 51 éves férfi ittas állapotban döntött úgy, hogy fényes nappal próbálja ki új szerzeményét. A bíróság 2 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A fegyvert a hatóságok más ügyben is vizsgálják.

A Hatvani Járási Ügyészség bíróság elé állította azt az 51 éves, korábban emberölés miatt is büntetett férfit, aki Csány községben fényes nappal kispuskával lövöldözött egy biztonsági kamerára.

Az eszközt a vádlott egyik szomszédja szereltette fel házának utcafronti falára azért, hogy annak segítségévél győződjön meg arról, ki érkezik hozzá. A kamera egy laptopra továbbította a képeket, így a sértett a szobájában ülve kísérhette figyelemmel a kinti történéseket. 2019. október 20-án délután azonban elsötétült a monitor, ugyanis az utca túloldalán lakó vádlott egy kispuskából több lövést adott le a kamerára, melyet el is talált.

A helyszínre érkező rendőrök házkutatást tartottak a terhelt lakásán, ahol megtalálták a 0,22 kaliberű, ismeretlen gyártási számú éles lőfegyvert a hozzá való három doboznyi lőszerrel együtt. Kérdésükre a vádlott elismerte, hogy engedély nélkül tartotta birtokában a kispuskát és a töltényeket, melyeket állítása szerint nem sokkal korábban illegálisan vásárolt 40.000 forintért a hatvani piacon.

A férfi ittas állapotban döntött úgy, hogy kipróbálja szerzeményét, és ehhez célpontul a házával szemközt felszerelt térfigyelő kamerát választotta, amire a saját kertjéből három célzott lövést adott le, melyekkel nem csak a műszaki berendezést, de a ház falát is megrongálta. Ezzel 30.000 forint összegű kárt okozott az ingatlan tulajdonosának.

A Hatvani Járási Ügyészség lőfegyver és lőszer engedély nélküli megszerzésével elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével, valamint garázdaság bűntettével vádolta a soron kívüli eljárásban bíróság elé állított elkövetőt.

A büntetett előéletű terhelttel szemben a bíróság – egyetértve az erre irányuló ügyészi indítvánnyal – 2 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetést szabott ki, valamint 3 évre eltiltotta őt a közügyek gyakorlásától. A lőszereket elkobozta a bíróság, a fegyver ugyanakkor lefoglalás alatt maradt, ugyanis azt a hatóságok más ügyben is vizsgálják.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.