Barion Pixel
Szerző: Gyulai Járási Ügyészség 2019. október 15.

Ittas siklóernyős zuhant családi ház udvarára - vádat emeltek a férfi ellen

Ittasan, egy segédmotoros siklóernyővel zuhant egy mezőberényi családi ház udvarára egy férfi 2019. tavaszán. A férfi nem rendelkezett siklóernyő vezetéséhez szükséges tanúsítvánnyal és vezetési gyakorlattal. A jármű műszaki papírjai sem voltak rendben. Felfüggesztett fogházbüntetést és a légi járművek vezetésétől határozott időre való eltiltást javasol az ügyészség.

A Gyulai Járási Ügyészség légi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat a napokban egy 57 éves büntetett előéletű mezőberényi férfi ellen, aki ittasan vezette motoros siklóernyőjét és egy családi ház udvarára zuhant.

Fotó:  Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

A vádlott 2019. május 25-én a délelőtti-déli órákban szeszes italt fogyasztott, majd kora délután közepesen ittas állapotban siklóernyőzni indult. Mezőberény lakott területén kívül, az ún. Boldisháton egy szántóföldről szállt fel a tulajdonát képező segédmotoros siklóernyővel és azzal Mezőberény lakott területe fölött alacsony magasságon – 300 méter alatt – repült.

A férfi nem sokkal 14 óra után a Mezőberény, Táncsics Mihály u. 8. számú ingatlan feletti légtérben fordulót hajtott végre, amelynek során magasságot vesztett, elérte az ott lévő fák lombkoronáját, majd a ház udvarára zuhant. Az udvaron, a baleset közvetlen közelében egy férfi tartózkodott éppen, aki nem sérült meg, de a testi épségét a vádlott cselekménye veszélyeztette. A vádlott ugyanakkor súlyos, 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Fotó: Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

A vádlott, azon túl, hogy ittasan vezette a siklóernyőt, nem tudott felmutatni a légi jármű műszaki alkalmasságát bizonytó egyetlen dokumentumot sem, illetőleg a segédmotoros siklóernyő vezetéséhez szükséges képzettségi tanúsítvánnyal és a startkönyvben nyomon követhető képzettségi gyakorlat igazolással sem rendelkezett.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekményét beismerő férfival szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki és határozott időre tiltsa el a légi járművek vezetésétől. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróságon folytatódik.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.