Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Főügyészség 2016. október 25.

Lebukott ittas járművezetők ítéletei: eltiltás és pénzbüntetés

Októberben 13 ittas járművezetés vétsége miatt indult ügyben került sor bíróság elé állításra Vas megyében, amelyből 7 ügyben a Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség, 3 ügyben a Sárvári Járási Ügyészség, míg 3 esetben a Körmendi Járási Ügyészség állította bíróság elé a vádlottakat.

A járásbíróságok minden esetben az ügyészségi indítvánnyal egyezően, pénzbüntetés mellett járművezetéstől eltiltásra is ítélték a vádlottakat, összhangban azzal a törvényi rendelkezéssel, mely szerint ittas járművezetés esetén a járművezetéstől eltiltás alapvetően kötelező, csak kivételesen, különös méltánylást érdemlő esetben kerülhet sor az eltiltás mellőzésére.   A legkirívóbb esetek a következők voltak:
 
A vezetői engedéllyel nem rendelkező, a gépjárművét nem első alkalommal ittas állapotban vezető vádlottat, aki egy 2016. augusztusi napon délelőtt, utasokat is szállítva közlekedett közepes fokban ittasan a 8. számú főúton Duka térségében, a Sárvári Járásbíróság 250.000 Ft pénzbüntetésre és 3 év járművezetéstől eltiltásra ítélte.
 
Az ugyancsak 2016. augusztusában, a reggeli órákban személygépkocsijával közepes fokban ittas állapotban egy Körmend közeli településen közlekedő, ittas járművezetésen nem első alkalommal tetten ért vádlottat a Körmendi Járásbíróság 350.000 Ft pénzbüntetéssel és 2 év járművezetéstől eltiltással sújtotta.
 
Az érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkező, 2016. szeptemberében éjfél körül Szombathelyen a személygépkocsit közepes fokban ittasan vezető vádlottal szemben, aki a rendőri intézkedést követően ismét visszaült a gépjárműbe, s azzal az újabb rendőri intézkedésig ittasan közlekedett 120.000 Ft pénzbüntetést és 2 év járművezetéstől eltiltást szabott ki a Szombathelyi Járásbíróság.
 
A 2016. júniusában ebédidőben, Szombathely külterületén teherkocsival súlyos fokban ittasan közlekedő, haladása során az útjába eső körforgalomban a terelőszigetre felhajtó, ott egy jelzőtáblát kidöntő, majd megállás nélkül tovább vezető vádlottat a Szombathelyi Járásbíróság 100.000 Ft pénzbüntetésre ítélte és 3 évre eltiltotta a járművezetéstől.
 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.