Barion Pixel
Szerző: Szombathelyi Törvényszék / Fotó: 112Press 2022. június 14.

Eltiltás és pénzbüntetés - gyalogátkelőhely mellett ütött el gyalogost az elvakított sofőr

Vakított a nap, de nem lassított a sofőr. A bíróság jogerősen elítélte a gyalogátkelőhely mellett asszonyt elütő járművezetőt. Vezetéstől eltiltást és pénzbüntetést kapott.

A Szombathelyi Járásbíróság maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 300.000 forint pénzbüntetésre és 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a vádlottat. Kötelezte továbbá 346.987 forint bűnügyi költség megfizetésére.

Súlyosan megsérült a gyalogos - Peugeot ütötte el gyalogátkelőhelyen

A vádlott 2020. február 17. napján 16 óra körül Szombathelyen, a Thököly utcában közlekedett egy Peugeot személygépkocsival a Hunyadi utca felől a Rákóczi utca irányába.

Súlyosan megsérült a gyalogos - Peugeot ütötte el gyalogátkelőhelyen

A Thököly utca – amelynek vádlott által igénybe vett forgalmi sávja 3,5 méter széles, és mellette 2 méter széles várakozóhely van kialakítva - úttestét a Thököly utca 39. számú épület előtti útszakaszon kijelölt gyalogos-átkelőhely keresztezi. 

Súlyosan megsérült a gyalogos - Peugeot ütötte el gyalogátkelőhelyen

A vádlott személygépkocsijával mintegy 28-30 km/óra sebességgel haladt a kijelölt gyalogos-átkelőhely irányába úgy, hogy a szemből sütő Nap előrelátást korlátozó hatása miatt nem lassított, s nem észlelte azt, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhely mellett – annak a vádlottól távolabb eső oldalán - megkezdte az úttesten az áthaladást – a vádlott haladási irányát tekintve jobbról balra - a 46 éves sértett. A vádlott változatlan sebességgel, a kijelölt gyalogos-átkelőhely után 1 méterrel személygépkocsija jobb elejével elütötte az úttesten már 4,8 métert megtevő sértettet, aki az elütés következtében az úttestre esett. Amikor a sértett megkezdte az úttesten az áthaladást, akkor a vádlott az elütés helyétől 34,5 – 34,1 méter távolságra volt személygépkocsijával, így a sértett féktávolságon kívül kezdte meg az átkelést az úttesten. A vádlott terhére 3,7 – 4 másodperc észlelési-cselekvési késedelem róható.

Súlyosan megsérült a gyalogos - Peugeot ütötte el gyalogátkelőhelyen

A baleset következtében a sértett többszörös, súlyos testi sérüléseket szenvedett el. Nála maradandó fogyatékosság, súlyos egészségromlás következett be, amely 67 %-os munkaképesség csökkenésnek feleltethető meg.

Súlyosan megsérült a gyalogos - Peugeot ütötte el gyalogátkelőhelyen

A baleset azért következett be, mert a sértett megszegte a KRESZ 21. § (9) bekezdés g) pontjában írtakat, mert úgy haladt az úttesten át, hogy a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely volt, és mert a vádlott megszegte a KRESZ 26. § (4) bekezdésében írtakat, mert járművének sebességét úgy választotta meg, hogy azt nem tudta megállítani olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kellett az általa belátott távolságon belül. 

Az ítélet jogerős.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.