Szerző: 112Press 2019. október 10.

Egyszerű baleset sok tanulsággal - Robogóst ütött el egy Skoda a szombathelyi körforgalomban

A reggeli csúcsforgalomban ütött el egy körforgalomban haladó idős robogóst egy Skoda. Ezzel egy időben kerékpárost lökött fel egy autó a 11-es Huszár úton. A Körmendi úti balesetnél nagy torlódás alakult ki, amihez hozzájárult néhány gépjárművezető is.

A Körmendi úton tartott Körmend irányába az a Skoda személyautó, amelynek vezetője a Szent Gellért úti körforgalomnál nem vette észre a már körforgalomban haladó robogót és ütközött a járművel.
 
 
A robogót vezető idős férfi az aszfaltra zuhant. A Skodát vezető férfit nagyon megviselte a baleset.
 
aDSC_7736_a
 
-Azonnal kiszálltam, hogy menjek segíteni az idős úrnak, de pár másodpercig  nem szólalt meg, nem válaszolt a kérdésekre. Remegni kezdtem, azt hittem nagyon nagy a baj. Az utánam érkező autók elhajtottak mellettünk, pedig látniuk kellett az úttesten hanyatt fekvő férfit is. Egy hölgy és egy férfi jött az ALDI parkolója felől segíteni, nekik szeretném utólag is megköszönni - mondta el 112Press tudósítójának a Skoda vezetője. - A segélyhívó központból a hölgy is sokat segített abban, hogy mit tegyek, hogyan és miről kérdezzem a sérültet. A mentők kórházba szállították az idős urat, azt mondták, lehet, hogy eltörött a lába. A helyszínelés vége után bemegyek a kórházba és bocsánatot kérek tőle.
 
aDSC_7777_a
 
A sofőrnek más miatt is fájt a feje
 
-Ha súlyos sérüléses balesetet okoztam, akkor lehet, hogy elveszik a vezetői engedélyemet. Nekem ez az autó a napi munkába járáshoz kell, egyelőre fogalmam sincs, hogyan fogom megoldani, tömegközlekedéssel nem lehet elérni a munkahelyemet. Korábban már többször gondoltam arra, hogy leszerelem az autóról az A-oszlopnál lévő légterelőket, mivel valamennyit takarnak a kilátásból. Bánom, hogy nem tettem meg, mert a robogós az A-oszlop és a légterelő takarásában volt - mondta  Skoda vezetője, aki úgy érezte, hogy ilyen lelki állapotban nem kellene visszaülnie a volán mögé, ezért a helyszínelés után az Aldi parkolójában hagyta az autóját és más módon indult a szombathelyi Markusovszky kórházba, meglátogatni a sérültet.
 
aDSC_7784_a
 
Addig azonban még sok minden történt a helyszínen. A helyszínelők nem tudtak egyszerre indulni, mivel a Körmendi úti balesettel egyidőben baleset történt a 11-es Huszár úton is, az Arad utca kereszteződésénél. Információnk szerint egy Arad utca felől érkező kerékpáros egyenesen akart tovább haladni a Stromfeld Aurél utca felé, a vele szemben érkező autó vezetője viszont balra akart kanyarodni, a 11-es Huszár útra. A személyautó fellökte a kerékpárost.
 
aDSC_7781_a
 
Amíg ott zajlott a helyszínelés, addig a Körmendi úton komoly torlódás alakult ki, a Savaria Plaza és a Szent Gellért út közötti útszakasz megtételéhez negyed óránál több kellett, az iskolába és munkahelyekre igyekvők így egyre feszültebbek lettek és a mellékutakról érkezők is feltorlódtak, a cipzár elvet kevesen alkalmazták. (A fésű elv alapján egyet innen, egyet onnan módszerrel a mellékutakon állók sem szorultak volna be hosszú időre, miközben a főúton araszolók menetideje sem lett volna sokkal hosszabb. Ehhez az kell, hogy a főúton haladó járművezető beengedjen maga elé egy járművet a mellékútról, vagy a beállt sávból, majd a mögötte haladó is így tesz stb.).
 
DSC_7684_a
 
A helyszínelésre váró Skoda elfoglalta a sáv felét a körforgalomban, ezért a rendőrök a belváros felől érkező buszokat, teherautókat a forgalommal szembe irányították Körmend felé a körforgalomban, addig pedig megállították az érkező járműveket. Azaz több esetben csak állították volna, de néhány sofőr egyszerűen elhajtott a vele szembe álló, Állj! jelzést mutató rendőr mellett, hogy aztán szembe találja magát pl. egy  busszal. Szerencsére egy értetlen sofőr sem okozott balesetet (és büntetést sem kaptak a rendőri jelzések figyelmen kívül hagyása miatt.)
 
DSC_7664_a
 
A hivatásos sofőrök szerencsére gyorsan megértették, hogy a rendőr kiinti őket a sorból és mehetnek szembe a forgalommal. Mindössze egy buszsofőr koccolt le egy közlekedési jelzőtáblát a kihajtáskor. A forgalommal szembe haladó buszok látványa több autóvezetőben is megcsillantotta a reményt és beálltak a busz mögé, kikerülve a kocsisort. Őket azonban a rendőrök nem engedték tovább, a normál forgalmi rend alapján kellett besorolniuk.
 
DSC_7694_a
 
Kivételt csak az a hölgy képzett, aki szinte hisztériukusan mutogatott előre, hogy de ő arra akar menni. Mivel addig állt a forgalom, amíg ő ijedten mutogatott, ezért kiengedték. Egy másik sofőr pedig annyira összezavarodott, hogy a körforgalomban megfordult, ott, ahonnan már szabad lett volna az útja és elindult visszafelé abba az irányba, ahol legalább 10 percet várt az áthaladásra.
 
aDSC_7774_a
 
A délelőtt legszomorúbb jelenségét egy idős férfi produkálta, aki a furcsa szögben, bekapcsolt  elekadásjelzővel álló Skoda mögé beállt, amennyire a terelőkúpok engedték és nyújtott kézzel szorítva a kormányt várakozott, amitől beállt az egész körforgalom. A figyelmeztetésre, hogy jobbról kerülje ki az autót bólogatott és még közelebb járt hozzá. Az újbóli figyelmeztetésre, hogy tolasson ki és induljon el szintén nem történt semmi, majd a férfi könnyes szemmel közölte, hogy ő nem tud úgy tolatni, hogy vannak mögötte, majd nagy nehezen mégis megtette és ijedtében behajtott az áruház parkolójába. Nagyon elgondolkodtató...
 
Néhány gépjárművezetőnek nem ártana felfrissíteni a rendőri karjelzésekkel kapcsolatos tudását. Ehhez nyújtunk segítséget egy korábbi videónkkal. (Akár szembe áll a rendőr, akár háttal, akár az oldalát látjuk, egyik sem jelenti azt, hogy áthajthatunk rajta...)
 

Egyszerű baleset sok tanulsággal - Robogóst ütött el egy Skoda a szombathelyi körforgalomban 

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.