Barion Pixel
Szerző: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2017. július 27.

Közel 4 tonna kétes eredetű és penészes hústerméket találtak

Áldatlan higiéniai állapota miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy Somogy megyei húsipari üzem tevékenységét a NÉBIH. Az ellenőrzés során a hatóság 28 termék (3826,5 kg) ártalmatlanítását rendelte el, elsősorban azok nyomon követhetetlensége, illetve penészesedés miatt. További 3 terméket – ugyancsak azok nem nyomon követhetőségére hivatkozva – visszahívtak a kereskedelmi forgalomból.

A szabályosan működő és a szabályokat betartó húsboltok védelmében közöljük a cikkben említett húsbolt nevét és telephelyét:  Somogyi Farmer Hús Húsfeldolgozó és Kereskedelmi Kft., Kaposvár
Forrás: NÉBIH jogsértő szervezetek listája

Alig két hónapja kapott engedélyt a marha- és sertéshús darabolására, valamint a húskészítmény- és előkészített hús előállítására az a Somogy megyei üzem, ahol az elmúlt hetekben tartott ellenőrzést a NÉBIH. A helyszínre érkező szakembereket elhanyagolt, tisztítatlan körülmények fogadták. A csempe szennyezett, repedezett volt, a penésszel, zsírfoltokkal és pókhálóval borított falról több helyen pergett a festék. A piszkos és dohos szagú hűtőtérben a padozat erősen szennyezett, helyenként hiányos, míg más helyiségekben a hamutól, kátránytól fekete volt.

Fekete, koszos csempe

Az üzem egyes helyiségeiből és berendezéseiből hiányoztak a cél szerinti használatuknak megfelelő eszközök, viszont számos oda nem illő dolgot tároltak bennük. A fekete öltözőben található egyik mosdókagylóban fürdőszobai szanitert, egy másik mosdókagylóban belevezetett kondenzvizet, az árufogadó térben sörös üvegeket, a csontozó helyiségben kupacba dobált takarítóeszközöket, a magas pályára függesztve műbelet találtak az ellenőrök.

3800 kiló hústermék ártalmatlanítását rendelte el a NÉBIH

A hústermékek eredetének és biztonságos feldolgozásának vizsgálatakor 28 termékkel szemben merült fel kifogás. 27 tétel esetében nyomon követési hiányosságot, 1 tételnél erős penészesedést állapítottak meg a szakemberek. A NÉBIH elrendelésére összesen 3826,5 kg tömegű húsáru ártalmatlanítása történt meg.

3800 kiló hústermék ártalmatlanítását rendelte el a NÉBIH

A nyomon követés hiányosságai miatt 3 tétel esetében vált szükségessé a kereskedelmi forgalomból való visszahívás.

Málló plafon...

Az egységben tapasztalt alapvető higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok következtében a NÉBIH azonnali hatállyal elrendelte a húsüzem tevékenységének felfüggesztését. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható. Az egység csak az ismételt helyszíni ellenőrzést követően folytathatja a tevékenységét.

Az érintett egység adatai megtekinthetők a NÉBIH jogsértésekről tájékoztató aloldalán.

3800 kiló hústermék ártalmatlanítását rendelte el a NÉBIH




Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.