Szerző: 112 Press/ NÉBIH 2015. december 19.

Gyomorforgató fogások - Nem tétlenkedett a NÉBIH 2015-ben

Összegyűjtöttük 2015. legemlékezetesebb - és egyben gyomorforgató - NÉBIH fogásait. Mumifikálódott patkánytetem, egerek a pékségben, gyros a betonkeverőből és rozsdás gépen készült szaloncukor...

Bármennyire megdöbbentőek is a NÉBIH alábbi fogásai, egy kis hiányérzetünk folyamatosan volt ezekkel a közleményekkel kapcsolatban. Pontosabban az is zavaró, hogy teljesen szabályos vállalkozásokra is árny vetül, hiszen akik olvasták az alábbi beszámolók valamelyikét, azok sokkal gyanakvóbbak lesznek a későbbiekben, a konyhákba, szolgálati területekre, üzemekbe viszont nem tudnak benézni.

Javasolnánk hát a NÉBIH-nek, hogy a cégeknek adott 6 hónap felkészülési idő után feltárt szabálytalanságok esetén a legsúlyosabb szabálysértések elkövetőit konkrétan nevezzék meg. Ez egyrészt visszatartó erővel bírna - ki szeretne ilyen listán szerepelni a vállalkozásával? -, másrészt pedig nem keverne gyanúba vétlen cégeket.

De lássuk akkor a 2015-ös válogatást, amiből kiderül, hogy a helyi, házi készítmény sem feltétlenül friss, egészséges és megbízható.

Egérpiszok és lejárt szavatosságú alapanyagok a cukrászatban –Egy budapesti cukrászatban 2,7 tonna alapanyagot foglaltak le, mert koszos, takarítatlan volt az üzem, a süteményeket fekete poros csomagolóanyaggal csomagolták. Az egérpiszkos üzemben több lejárt szavatosságú alapanyagot találtak.

Koszos, penészes és tyúkok látogatta helyen készültek a kolbászok – Pest megyében csapott le a NÉBIH egy péteri kistermelőnél, ahol a tyúkok is segítettek a kolbásztöltésben. A termelő egy penészes kukában pácolta a termékeit, amiket a péteri, sülysápi és diósdi piacokon árusított. Az ellenőrök 5700 kg-nyi alapanyagot, félkész- és készterméket küldtek megsemmisítésre.

Levágott birka-, ló-, szürke marha-fejek az illegális bőrfeldolgozó telepen – Az ellenőrök ezúttal Bács- Kiskun megyében találtak nem mindennapi állapotokat. A telep udvarán szemgolyó nélküli lófejeket, az épületben több száz raklapnyi lesózott bőrt találtak. Az üzem engedély nélkül működött, 40 tonnányi állati terméket foglaltak le tőlük és küldtek megsemmisítésre.  

Illegális bőrfeldolgozó telep - Bács-Kiskun

Mumifikálódott patkánytetem mellett készültek a növényi lisztek – A lisztek előállítására használt helyiségben széttaposott patkányméreg, kosz, repedezett falak és egy mumifikálódott patkány teteme fogadta az ellenőröket. A termékeket szennyezett, takarítatlan gépeken készítették.

Betonkeverőben készült a gyros az illegális üzemben– Egy Pest megyei húsnagykereskedést ellenőriztek a szakemberek, amikor illegálisan működő gyrost elállító üzemet is találtak. A gyros üzemben rossz higiéniai körülmények között egy betonkeverőben készült a gyros, nem nyomon követhető húsból. Az ellenőrök 22 tonna baromfi, pulyka, marha-hús, joghurt és fűszerek megsemmisítését rendelték el.


3,5 tonna lefoglalt termék egy budapesti húsnagykereskedésben – Az ellenőrök olyan húsnagykereskedést találtak, ahol a daraboló helyiségben nem volt meleg víz a kézmosáshoz, nem működött az eszközfertőtlenítő, légylárvák és penész volt a húsok közelében. A szakemberek 3,5 tonna húst küldtek el megsemmisítésre és milliós nagyságrendű bírságot szabtak ki. 

Penészes sonkák egy budapesti húsnagykereskedésben.

Koszos, rozsdás gépeken készültek a szaloncukrok – A Pest megyei szaloncukorgyártó üzemben nyüzsögtek a legyek, rágcsálók és az ellenőrök ottjártakor egy egér fulladozott a fondantban. Az üzemből 11 tonna lejárt szavatosságú és nem nyomon követhető anyagot foglaltak le.

Gyomorforgató állapotok egy Pest megyei vágóhídon – Húscafatok, alvadt vér és kosz borították a falakat és a padozatot a Pest megyei vágóhídon. Az általános és nagyfokú szennyezettség miatt a NÉBIH emberei azonnal felfüggesztették a vágóhíd működését.

Út menti vendéglátóhelyeken razziázott a NÉBIH – Több helyen intézkedtek a nyár végi időszakban a NÉBIH szakemberei, sok helyen lejárt szavatosságú termékeket találtak, például 2008-ban lejárt fagyasztott húsgolyót, fűszereket, zöldségeket. Akadt olyan vendéglátóhely, ahol rozsdás hűtőben tárolták az élelmiszereket. Az ellenőrök több milliós bírságot szabadtak ki az akció során.

Vendéglátóhelyeken razziázott a NÉBIH

Penészes kenyér, macskák és kosz fogadta egy pékségben a NÉBIH ellenőreit – A több pékséget felölelő ellenőrzés során fel kellett függeszteni egy budapesti pékség működését. Kosz, pókháló, rendetlenség volt az üzemben és két macskának is bejárása volt. A penészes és már nem eladható péksüteményeket és kenyereket egy helyen tárolták a frissekkel.

Macskák és penséz egy pékségben

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.