Frissítve: 2013. szeptember 10.

Hulladékégetés a kertekben

Őszi időszak, hulló falevelek, környezetünk felkészül a téli viszontagságokra. Ezzel együtt jár, hogy a lehullott, összehordott falevelektől égetéssel szabadulnak meg a tulajdonosok.

A komposztálás az egyik legkörnyezetkímélőbb és leghasznosabb módja a kerti hulladékok hasznosításának, azonban lehetőség van a kerti hulladék szabályozott égetésére is.

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: rendelet) a mérvadó, amennyiben nem léteznek helyi - önkormányzati szinten hozott jogszabályok. A hivatkozott rendelet országos szintű előírásokat, tilalmakat fogalmaz meg.

A jogszabály tiltja a hulladékok szabadtéri égetését. Nyílttéri hulladékégetésnek minősül, ha a hulladék bármilyen okból – elemi kár kivételével – kigyullad. A lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílttéri égetése sem engedélyezett, tehát általánosan tilos a növényi hulladék égetése!

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény lehetőséget ad a települések önkormányzatainak arra, hogy helyi rendeletben szabályozzák az égetés végrehajtását.

Amennyiben a települési önkormányzat rendeletben szabályozza a kerti hulladék elégetését, az abban szabályozott előírások alapján a növényi hulladék égetéssel történő megsemmisítésére lehetőség van. Az égetés során azonban továbbra is be kell tartani alapvető szabályokat, miszerint a tűz őrizetlenül nem hagyható, a tűz mellett annak oltására szolgáló eszközöket kell készenlétben tartani (lapát, kapa, vödör víz, stb.) és a tűzjelzés lehetőségét biztosítani kell.

Települési rendelet hiányában a kerti növényi hulladék nyílttéri égetéssel történő megsemmisítése TILOS!

Amennyiben tüzet, vagy tűzre utaló jelet (füst) észlel, köteles azt a tűzjelzésre szolgáló 105-ös telefonszámon vagy 112-es általános segélyhívó számon jelezni!

Katasztrófavédelem 2013.

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.