Barion Pixel
Frissítve: 2013. augusztus 06.

Holttest a füstben - Az alkohol és dohány rabja volt az áldozat

Háztűzhöz riasztották a tűzoltókat hétfőn délután Szombathely-Petőfi telepre. Egy családi ház mögötti épületben izzott a bútor. Egy holttestet is találtak a tűzoltók. Utánajártunk, mi történhetett.

Az elsődleges híradásokkal ellentétben nem fészer égett le a Petőfi telepen, hanem egy könnyűszerkezetes épületben keletkezett tűz. Az oltás során a tűzoltók egy férfi holttestére is rábukkantak. Az épületből egy 11 kilós gázpalackot menekítettek ki. Mint megtudtuk, az áldozat az 57 éves rokkantnyugdíjas G. Géza volt. A férfi abban az épületben lakott, meglehetősen rendezetlen körülmények között.

Rokonaitól megtudtuk, hogy az alkoholista életmódot folytató, erősen dohányos, korábban traktorosként dolgozó férfié volt az utcafronti, erősen lelakott ház is. Évekkel ezelőtt azonban két súlyos betegségen is átesett a férfi, akinek egyik lábát amputálni kellett. Ekkor kötött eltartási szerződést az egyik távoli hozzátartozójával. A nehezen mozgó férfi már nem tudott felmenni családi háza magas lépcsőjén, ezért az udvarban építettek neki egy könnyűszerkezetes, szigetelt épületet. A parkettás szobából, járólapos, csempés fürdőszobából álló lak hasonló sorsra jutott, mint a ház. Vendég nem szívesen tette be oda a lábát.

G. Géza gyertyával világított, az elektromos berendezést korábban tönkre tette, illetve eladta. Hozzátartozói gázradiátort vittek neki, azzal fűtött. Ruhái rendszeresen szanaszét hevertek a szobában, a cigarettás és italos dobozokat már a háza előtt is elszórta a járdán, vagy bedobta az árokba. Bár a vizet is bevezették hozzá, a fogyasztása szinte mérhetetlen volt.

Hétfőn az egyik utcabelinek tűnt fel, hogy G. Géza ebédje még a kerítésen lóg. Ekkor vették észre, hogy füst szivárog ki a házból. Valaki megpróbált bejutni hozzá, de a sűrű füsttől ez képtelenség volt. Az addig izzó bútor és ruha feltehetőleg ekkor kapott lángra, addig a tökéletes szigetelés miatt nem volt elég oxigén utánpótlás az égéshez. A tűzoltók hamar megfékezték a tüzet és megtalálták a férfi testét is, de akkor már nem lehetett segíteni rajta. Elképzelhető, hogy órákkal korábban meghalt.

A rendőrség kérdésünkre arról tájékoztatott, hogy közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálják a halálesetet, az idegenkezűséget kizárták. Egy közelben lakó elmondta, az alkoholista férfi halálán nem lepődtek meg, annak pedig örülnek, hogy nem történt nagyobb baj. A férfi egyébként nem volt kötekedő típus, inkább gőgösnek írták le és rendszeresen koldult cigarettát a lakása és a kocsma közötti úton.

Ezt a szomszédban lakó hozzátartozója is megerősítette, akihez éppen unokái érkeztek látogatóba. A férfi halkan jegyezte meg, nagyon sajnálja, ami G. Gézával történt, de belegondolni is rossz, hogy a gázpalack akár fel is robbanhatott volna, amikor a gyerekek a közelben (pont a könnyűszerkezetes épület mögött) játszanak.

G. Gézának folyamatosan próbáltak segíteni, de a férfi talán fel sem fogta ezt. Az alkohol és a cigaretta töltötte ki az életét. Elképzelhető, hogy egy csikktől kezdett izzani a szobában a ruha, vagy a bútor és ez okozta a férfi halálát.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.