Barion Pixel
Frissítve: 2013. július 26.

Hófúvásban mentettek a 89-es főúton - baleset kormányrántás miatt

A Renault Clio állítólag egy álló autót akart kikerülni a viharos szélben. A kocsi a mély töltés alján állt meg. Hófúvásban mentették a sérülteket.

Az osztrák határ irányába tartott egy Renault Clio szerdán este a 89-es főúton. Az időjárás a korábban kiadott narancssárga riasztásnak megfelelően alakult, viharos szél fújta vízszintesen a havat. Úgy tudjuk, a Clio vezetője későn észlelt egy út szélén álló járművet, a hölgy félrekapta a kormányt, hogy elkerülje az ütközést és elvesztette uralmát a jármű felett.

A személyautó leszáguldott a töltésen, majd többszöri átfordulás után a tetején állt meg. Az autóban hárman utaztak, egyikük karcolásokkal megúszta a balesetet, de a mentőknek egy súlyos és egy könnyű sérültet is el kellett látniuk.

A műszaki mentés viharos szélben, hófúvásban zajlott, ahogy az a lenti videóban is látható, hallható.

Kőszegen egy VW Caddy csúszott le a jeges útról a 87-es főúton. Itt az utas sérült meg könnyebben. Pár méterrel korábban munkatársunk előtt sodródott ki egy személyautó, ez azonban még az árok előtt megállt. A nyomokból ítélve korábban egy másik jármű is kicsúszott itt.

Kivilágítatlanul
Vép és Szombathely között a sötétben, viharos szélben és hófúvásban egy sötét ruhás, kivilágítatlan kerékpáros került elénk az út közepén. Az életét az mentette meg, hogy a csúszós úton csak lassan közlekedtünk. Korábbi cikkünkben foglalkoztunk a hirtelen kormányrántás veszélyeivel. Az ilyen - minden értelemben - sötét kerékpárosok valószínűleg nem mérik fel, hogy nem csak a saját életüket kockáztatják, de mások testi épségével is játszanak. Mindezt egy háromszáz forintos villogó és ötszáz forintos jólláthatósági mellény árának megspórolásával.

Plusz felszerelés az autóba

A meteorológia az elmúlt héten időben figyelmeztette a közlekedőket a veszélyekre, napokkal korábban lehetett tudni, hogy nagy hó, ónos eső, vagy éppen hófúvás várható. Ennek ellenére sok gépjárművezető indult útnak minimális biztonsági előkészület nélkül. Sokan vannak, akik csak egy kis lekapart résen néznek ki a szélvédőn, miközben az ablakokat körben hó és jég borítja. Sokan vannak, akik a kocsi lámpáiról felejtik el leszedni a havat. Ez mind felelőtlenség.

Azoknak, akik elhagyják a településüket fel kell készülniük arra, hogy rendkívüli helyzetbe csöppennek. Útlezárások baleset, vagy az útviszonyok miatt, járhatatlan utak, kisodródás stb. Ezek mind olyan események, ami miatt akár több órát is el kell tölteni egy-egy helyen. Ezért célszerű a lehető legtöbb üzemanyaggal elindulni (akik nem engedhetik meg maguknak a tele tankot, azok is legalább fél tankkal vágjanak neki az útnak) és nagyon ajánlott feltölteni az ablakmosótartályt is. A mobiltelefonba célszerű elmenteni kedvenc autómentőnk telefonszámát. (És persze ne lemerült telefon akkumulátorral vágjunk neki az útnak.)

Nem árt, ha van az autóban működő elemlámpa, pléd, innivaló és valamilyen tartós élelmiszer, pl. keksz. Ez nem igényel komoly előkészületet és ha már nincs rá szükség, akkor egyszerűen kivehető az autóból. De minden évben sokan vannak, akik utólag sopánkodnak, hogy milyen jó lett volna, ha előbb gondolkodnak. "Velem úgysem történik ilyesmi" - halljuk sokszor, aztán az élet rácáfol erre a tévhiedelemre.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.