Barion Pixel
Szerző: 112Press / Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság / Tánczos Mihály 2022. július 17.

Hipermarket parkolójában lángolt egy Volvo - szolgálaton kívüli rendőrök tolták el a szomszéd autót

Feltehetőleg műszaki hiba miatt kigyulladt és kiégett egy Volvo személygépkocsi a Tesco hipermarket parkolójában Szombathelyen. A károsult az oltás után nem győzött köszönetet mondani a segítségére sietőknek.

Frissítés: Videóösszeállításunk a vasárnap délelőtti esetről:
 

 

Az autó tulajdonosától megtudtuk, hogy a délelőtt folyamán tankolta tele az autót.
 
Hipermarket parkolójában lángoló Volvo Szombathelyen Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
 
Korábban írtuk: A lángoló autóra két szolgálaton kívüli rendőr is felfigyelt. Egyikőjük betörte a Volvo közelében parkoló Volkswagen vezető oldali ablakát, majd a kéziféket kioldva eltolták a járművet az égő kocsi mellől. Ennek köszönhetően a tűz más gépkocsiban nem okozott kárt. Egy fa megégett, az feltehetőleg menthetetlen.
 
A kiégett Volvót bontóba szállították
 
A jármű vezetője és felesége keresték a sofőr mobiltelefonját az összeégett utastérben, amiben a Tesco munkatársa által adott szerszám is a segítségükre volt. Az asszony egy összeolvadt műanyagkupac alatt meglátta a telefon hátlapját. A készüléket végül a 112Press munkatársának hosszú kezével sikerült kibányászni az első ülés elől az értékes adatokkal együtt.
 
Hipermarket parkolójában lángolt egy Volvo - szolgálaton kívüli rendőrök tolták el a szomszéd autót
 
A gépkocsit ezután roncstelepre szállították.
 
A Volvo vezetője kiemelte, hogy nagyon sokat siettek a segítségükre. Többen oltókészüléket is hoztak, de azokkal már nem lehetett megfékezni a lángokat. A 14 éves Volvón nincs casco.
 
Hipermarket parkolójában lángoló Volvo Szombathelyen Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
 
A lángoló autó mellől eltolt autó vezetője mérgesen kérdezte, hogy miért pont a vezető oldali ablakot kellett betörni? Az az első haragjában valószínűleg eszében sem jutott, hogy enélkül súlyosan károsodott volna a járműve a tűzben.
 
A VW tulajdonosa kisebb kárral megúszta annak köszönhetően, hogy az autóját eltolták a lángoló Volvo mellől
 
A másik oldalról a nagy hőség miatt sem lehetett már megközelíteni a Volkswagent és az autó tulajdonosa valójában örülhet, hogy volt akinek eszébe jutott menteni az ő gépkocsiját.
 

Büdöset érzett a sofőr és utasa

A Volvo vezetője a hipermarket parkolójához érve büdöset, égett műanyag szagot érzett. Ekkor még semmi rosszra nem gondolt, de amikor megállt a parkolóban, akkor füst csapott fel a motorháztető alól és hamarosan már lángolt a motortér.

Hipermarket parkolójában lángoló Volvo Szombathelyen Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Mi minden járművezetőek azt javasoljuk, hogy ha füstöt lát, vagy érez a gépjárművében, akkor épületektől és más járművektől távol álljon meg (pl. a sáv közepén is, ha már nincs lehetőség messzebb, biztonságos helyre menni, mert lángok is látszanak), majd az elakadásjelző bekapcsolása után derítse fel, honnan jön a füst.

Ha lángol a gépkocsi, akkor az értéktárgyaskért már nem éri meg égési sérülést, vagy füstmérgezést kockáztatni. Az üzemanyagtank az amerikai filmekben megszokottól eltérően jó eséllyel nem fog látványosan felrobbanni.

 

Ha az eset autóúton, vagy autópályán következik be, akkor a gépkocsival a leállósávra, vagy padkára álljanak, közel a szalagkorláthoz és semmi esetre se tartózkodjanak a jármű közelében. A szalagkorlát másik oldalára átmászva várják a tűzoltókat, jólláthatósági mellényben. Ha van rá lehetőség, akkor az elakadásjelző háromszöget helyezzék ki 50-100 méterre a lerobbant autótól, a leállósávba, vagy a padkáraű, végig szemmel tartva a forgalmat. Semmi esetre se álljanak a forgalmi sávba, megállítani az érkezőket!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.