Szerző: Körmendi Járásbíróság 2016. május 05.

Hatezer pár cipőért ötven év börtönbüntetés

2013. augusztusában Körmendről hatezer pár – több, mint 105 millió forint értékű – cipő nem érkezett meg németországi rendeltetési helyére. A Körmendi Járásbíróság 13 vádlottal szemben összesen ötven év börtönbüntetést szabott ki.

2013. nyarán többször találkozott Budapesten a csalást megszervező hat vádlott – köztük egy szlovák állampolgár -,  akik megállapodtak, hogy a magyar elkövetők olyan szállítmányokat szereznek fuvarszervező cégek tévedésbe ejtésével, amelyeket jó áron lehet értékesíteni. A szlovák férfi vállalta, hogy a bűncselekményekhez elkövetéséhez biztosítja szlovák cégek tulajdonában lévő vontatóra és pótkocsira kiadott rendszámok "ikresítését", hamis okmányok beszerzését, illetve sofőrök beszervezését, akik kamiont is biztosítanak.

Körmendről ellopott cipők 3.

2013. augusztusában a fuvarszervező cég tévedésbe ejtésével megszerzett cipőszállítmány felrakodása céljából további kettő szlovák vádlott a sértett körmendi telephelyére ment a szintén szlovák bűntársuk által biztosított hamisított forgalmi rendszámú tehergépkocsival. A felrakodást követően a cipőket nem a németországi célállomásra szállították, hanem magyarországi raktárakban rejtették el, majd a 6488 pár, mintegy 105 millió forint értékű rakomány egy részét több személynek értékesítették, akik tudták, hogy azok bűncselekmény elkövetéséből származnak.

A nyomozás során több mint 2000 pár cipőt foglalt le a rendőrség. Hat vádlott a fuvarszervező cég tévedésbe ejtésével több mint 5 millió forint értékű tészta rakományt is megkísérelt megszerezni, a bűncselekmény elkövetése azonban meghiúsult.

Körmendről ellopott cipők 1.

A bíróság -hétfői ítéletében- 8 vádlottat különösen nagy kárt okozó - részben bűnszövetségben elkövetett - csalás bűntette, 5 vádlottat orgazdaság bűntette miatt mondott ki bűnösnek, míg a tizenkettedik rendű vádlottat az ellene orgazdaság bűntette miatt emelt vád alól felmentette. A vádlottakat összesen ötven év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, a 3 külföldi vádlottat Magyarország területéről kiutasította, továbbá 10 vádlottal szemben vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész hat vádlott esetében hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést, míg a felmentett vádlott esetében 3 napi gondolkodási időt tartott fenn. A többi vádlott esetében tudomásul vette az ítéletet. A felmentett vádlott kivételével valamennyi vádlott és védője fellebbezést jelentett be


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.