Barion Pixel
Szerző: ORFK-OBB / Fotó: 112Press 2019. július 24.

2700 Euróra nőtt a közlekedési szabálysértésért kiszabható bírság Horvátországban

Igen tetemes bírságösszegekre számíthat az, aki a jövőben megszegi a közúti közlekedés szabályait Horvátországban. A megengedett sebesség túllépése legalább 50 km/órával, a tilos jelzésen való áthaladás, az ittas- vagy kábítószer hatása alatti vezetés is a legmagasabb összegű bírság kiszabását vonja maga után, amelynek összegét magyar pénzre átszámítva 870 ezer forintra, az eddigi büntetés duplájára emelte a horvát Parlament.

Horvátország egyike a legnépszerűbb európai turisztikai célországoknak, különösen a nyári időszakban, amikor a páratlan szépségű, öblökkel, félszigetekkel és szigetekkel erősen tagolt tengerparton rekordméretűvé válik a turistaforgalom. Az országon belül a leglátogatottabb régiónak a dalmát tengerpart számít.

haut5

Horvátország a magyar turisták által is nagyon kedvelt, évente mintegy 600-800 000 honfitársunk látogat el dél-nyugati szomszédunk valamely vidékére. Az elérhető távolság és a jó úthálózat miatt a Horvátországba utazók többsége személygépkocsit választ utazása eszközéül. Ezért a közúton közlekedőknek nem árt tudniuk, hogy a jövőben a közlekedési szabályok ellen vétők az eddigieknél súlyosabb szankciókra számíthatnak.

haut6

A horvát Parlament ugyanis szigorúbb rendelkezéseket fogadott el a nagyobb kockázatú közlekedési szabályszegések elkövetése esetén. A legfőbb jogalkotó testület ugyanis megállapodott a közúti közlekedésbiztonsági törvény módosításáról, és szigorúbb büntetésekkel fenyegeti egyes közúti jogsértések elkövetését.  

haut1

A kiemelt, legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő cselekmények esetében az eddigi 10 000 kuna (1 350 euró) bírságot az igencsak tetemes 20 000 kunára (2 700 euróra), míg a korábbi 5 000 kuna (675 euró) bírságot 15 000 kunára (2 025 euróra), azaz háromszorosára emelték.

haut8

A legmagasabb összegű bírságok olyan közlekedési szabályszegésekre vonatkoznak, mint például az autópályán menetiránnyal szemben való közlekedés, a megengedett sebesség túllépése legalább 50 km/órával, a tilos jelzésen való áthaladás, az ittas- vagy kábítószer hatása alatti vezetés (amennyiben a cselekmény során más eredmény – például veszélyhelyzet, közúti baleset – nem következik be), továbbá az alkoholos és kábítószeres vizsgálat megtagadása.

haut11

Ugyancsak kiemelt bírságra számíthat az, akinek jogosítványát felfüggesztették, vagy visszavonták, és ennek ellenére vezetői engedélyhez kötött járművet vezet.

haut9

Azokban az esetekben, amikor a járművezetőt azonos közlekedési szabályszegés elkövetése miatt három éven belül második alkalommal marasztalják el, az érintett járművezető vezetési jogosultságát hat hónap időtartamra felfüggesztik, míg a harmadik azonos jogsértés elkövetésekor a jogosítványt minimum egy évre visszavonják.

haut4

A képek illusztrációk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.