Barion Pixel
Frissítve: 2013. augusztus 09.

Halálra gázolta a sötét ruhás nőt az áruszállító Söpténél

Szombathely felé gyalogolt Söpte határában egy 51 éves nő kedden éjszaka. A Söpte felé tartó Renault Master vezetője az utolsó pillanatban vette észre és elütötte. Az asszony azonnal meghalt.

Halálos közlekedési baleset történt Söpte határában kedden éjszaka, fél három környékén. Egy Szombathelyről Söpte felé tartó Renault Master elgázolt egy úton gyalogló 51 éves nőt, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe. A baleset idején zuhogott az eső.

A Renault vezetője a 112 Press-nek elmondta, hogy egy autó jött vele szemben és az utolsó pillanatban vette észre a sáv közepén, vele szemben gyalogló sötét ruhás, alacsony termetű nőt. A sofőrnek már fékezni sem volt ideje, amennyire tudta félrehúzta a kormányt, de a jármű a jobb elejével így is elütötte a nőt, akinek az életét már nem lehetett megmenteni. Az ütközés után azonnal belehalt sérüléseibe.

A rendőrség a baleset körülményeit szakértő bevonásával vizsgálja. A helyszínelés idején teljes útzár volt érvényben.

Látni és látszani
Nem tudni, mennyi tragédiának kell történni ahhoz, hogy a gyalogosok és kerékpárosok egyes önveszélyes módon közlekedő csoportjai megértsék, mennyit jelent az, ha a járművezetők hosszú másodpercekkel előbb észlelik őket az úton. Sok esetben konkrétan az életüket.

A maihoz hasonló balesetek nem csak az áldozat családjának jelentenek mérhetetlen fájdalmat. A sofőr az ütközés előtt belenézett a gyalogos arcába. A másodperc töredékéről van szó, de ez a kép még sokszor bevillan majd a pilótának, akinek azt is mérlegelnie kellett a szembejövő miatt, mennyire húzhatja meg a kormányt, életveszélybe sodorva a vétlen harmadikat és saját magát is. Sajnos a közelből is tudunk példát mondani, mit kockáztat ilyenkor a sofőr.

2009. október 29-én az éjjeli órákban a Zala megyei Nagyrécse közelében egy kisteherautó sofőrje az utolsó pillanatban észlelt egy sötét ruhás, úton fekvő alakot. A vezető mérlegelés nélkül félrerántotta a kormányt, hogy megmentse a biztos haláltól az úton fekvő embert. A kisteherautó frontálisan ütközött a szemből érkező, szabályosan közlekedő személyautóval. A balesetben az életet menteni akaró kisteherautó sofőrje a helyszínen életét vesztette. Meghalt a személyautó vezetője és annak kisgyermeke is. Két másik ember súlyos sérüléssel került kórházba. Az úton fekvő férfit megfigyelésre szállították kórházba, karcolásokkal megúszta a tragédiát.

Általában nem szólnak a hírek arról sem, hogy egy ilyen baleset veszélybe sodorhatja a balesetben résztvevők munkáját is, akár vétlenek, akár vétkesek. A biztosítási ügyintézés lassú és körülményes, a kiesett jármű pótlására pedig sokszor nincs mód önerőből.

Egy fényvisszaverővel ellátott mellény már 400 forinttól megvásárolható (Ausztriában sok helyen 1 euróért árulják)és ennyiért már egy egyszerű, de messziről látható kerékpáros lámpa is beszerezhető. Mindkettő sokat segít abban, hogy az autóvezetők messzebbről észleljék az úton közlekedőket és legyen idejük ennek megfelelően cselekedni. Ha viszont váratlan okból ezek beszerzésére nincs lehetőség, akkor egyedül a gyalogoson múlik, hogy mindent megtegyen biztonsága érdekében. Például szembe gyalogoljon a forgalommal és ha látja az érkező autót, akkor feltételezve a legrosszabbat, miszerint az érkező jármű vezetője nem látja őt, le kell húzódni az útpadkára.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.