Barion Pixel
Szerző: Szombathelyi Járásbíróság / Fotó, videó: 112Press 2021. október 15.

Felfüggesztett fogház a halálos munkabalesetért - egy tonnás beton fedlap zuhant a munkásra

2019. júniusában egy földalatti szerelőcsatornában kellett hibaelhárítást végrehajtani Szombathelyen, amikor egy súlyos betonfedlap rázuhant egy középkorú férfira. A Szombathelyi Járásbíróság bűnösnek mondta ki a hibaelhárítás gyakorlati kivitelezéséért felelős vezetőt és a munkagép kezelőjét is.

Arról, hogy mi történt valójában a baleseti helyszínen a 112Press számolt be elsőként. Információinkat a későbbi ügyészségi közlemény megerősítette.

A Szombathelyi Járásbíróság 2021. október 15-én halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottakat. Az I. rendű vádlottat 1 év 4 hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett – fogházra és 1 év kivitelezési mérnöki foglalkozástól eltiltásra, a II. rendű vádlottat szintén 1 év 4 hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett – fogházra és 1 év árokásó gépkezelői foglalkozástól eltiltásra ítélte. Kötelezte továbbá a vádlottakat 1.090.147 forint bűnügyi költség egyetemleges megfizetésére. 

Az ítéleti tényállás szerint 2019. júniusában a szombathelyi Bolyai János Gimnázium kerítése és a Domus Bevásárlóközpont parkolója közötti sétány területén földalatti szerelőcsatornában lévő távhővezeték hibaelhárítási munkáit végezték.

A szerelőakna, a halálos baleset helyszíne

A helyszínen jelen volt az I. rendű vádlott, aki a hibaelhárítás gyakorlati kivitelezéséért felelős vezető volt, munkakörébe tartozott mind a meghibásodások javításának, mind a hibaelhárítási tevékenységek felügyelete, ellenőrzése. A II. rendű vádlott munkagépkezelőként dolgozott, valamint jelen volt a fűtésszerelő, alkalmazott sértett is. Az I. rendű vádlott a munkavégzés megkezdése előtt a jelenlévőknek ismertette az elvégzendő feladatokat, azaz, hogy a 2-2,5 méter mélyen lévő szerelőcsatornáról el kell távolítani a földet, majd az azon lévő beton fedlap felemelése után a hibás távhővezetéket meg kell javítani.

A munkagép elmozdulása után zuhant a fedlap a munkásra

Miután az I. rendű vádlott kijelölte a munkagödör ásásának helyét, a II. rendű vádlott egy árokásó-rakodógéppel megkezdte a fedlap feltárását, majd azt a munkagép segítségével a munkagödör rövidebb oldalának támasztotta. Azonban a hiba nem a felemelt fedlap alatt volt, ezért az I. rendű vádlott újabb utasítást adott további szerelőcsatorna-szakasz feltárására. Ennek érdekében a II. rendű vádlott átállt a munkagéppel a járdára.

A beton fedlap részben a járda alatt helyezkedett el, ezért a II. rendű vádlott a járda betonját feltörte, majd az ásási munkák elvégzése érdekében a munkagépet a tehermentesítő lábakkal rögzítette, kitalpalta. Ennek során a gép bal oldali stabilizáló karját a feltört betontörmelékre engedte, majd a fedlap feletti földréteget kiásta. Miután a második fedlap is láthatóvá vált, azt a II. rendű vádlott a munkagép markoló kanalával felemelte, és a munkagödör iskola felőli oldalának támasztotta.

Egy tonnás fedlap zuhant a munkásra

Mivel a 293 cm x 142 cm x 12,5 cm nagyságú, és mintegy 1 tonna súlyú betonlapot kb. függőleges helyzetig lehetett felállítani, azt a II. rendű vádlott a munkagép markoló kanalával támasztotta meg, a fedlapot így csak a munkagép kanala tartotta. Miután a hibás vízcső-szakaszt megtalálták, az I. rendű vádlott utasítására a sértett és egy másik dolgozó lementek a munkagödörbe és megkezdték a hiba elhárítását. Ennek során az I. rendű vádlott a helyszínről távozott, a javításhoz szükséges anyagért a telephelyre ment anélkül, hogy maga helyett munkairányítót jelölt volna ki.

Közben a II. rendű vádlott az árokásó-rakodógépet leállította, abból kiszállt, majd kis idő elteltével – anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a munkagödörben tartózkodik-e valaki – visszaült a munkagépbe, azt elindította. Ennek következtében a munkagép törmelékeken álló, bal oldali letalpaló lába kb. 42 cm-t oldalirányba megcsúszott, a beton fedlap pedig elveszítette addigi viszonylagos stabil helyzetét, megbillent és a szerelőaknában tartózkodó sértettre dőlt, aki a helyszínen életét vesztette. 

A munkás életét nem sikerült megmenteni

A baleset azért következett be, mert az I. rendű vádlott, mint a munkáltató képviseletében eljáró munkahelyi vezető eltűrte, hogy a beton fedlap súlyosan veszélyeztető módon, instabil állapotban legyen elhelyezve és tárolva a munkavégzés során, tudomásul vette, hogy a fedlap kitámasztása szabályszegő módon a munkagép kanalával történjen, továbbá a helyszínről való eltávozásakor nem gondoskodott a biztonságos munkavégzés személyi feltételeinek megvalósulásáról, azaz nem jelölt ki munkairányítót.

A II. rendű vádlott pedig a földmunkagépet nem rendeltetésszerűen használta, azaz a kanalát kitámasztásként alkalmazta, a gép talpalásakor a kitámasztó lábakat törmelékre helyezte, aminek következtében a munkagép el tudott billenni, továbbá nem győződött meg arról, hogy a gép veszélyes hatósugarában személyek nem tartózkodnak. Mindezen súlyos és halmozott foglalkozási szabályszegések közvetlen ok-okozati kapcsolatban állnak a bekövetkezett balesettel és a sértett halálával.

Az ügyész mindkettő vádlott vonatkozásában súlyosításért – hosszabb tartamú foglalkozástól eltiltásért –, míg az I. rendű vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést. Az ítéletet a II. rendű vádlott és védője tudomásul vették. 

Munkagödörben dőlt betonlap egy munkásra Szombathelyen - nem tudták megmenteni az életét




Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.