Szerző: 112Press Fotó: Kovács Péter "Pettt" 2020. augusztus 27.

Helikopteres mentést örökített meg olvasónk az Alpokban, halálos hegymászó-baleset után

Tapasztalt hegymászó vesztette életét az Alpokban, miután pihenő közben lezuhant egy platóról. Három társát helikopterrel szállították biztonságos helyre, olvasónk ezt örökítette meg.

Halálos kimenetelű baleset történt az osztrák Leopoldsteiner tó mellett, Eisenerz közelében, a Ferenc József császárról elnevezett mászóösvényen. (Kaiser-Franz Josef Klettersteig) Négy, tapasztalattal rendelkező hegymászó - két férfi és két nő - haladt a hegymászó útvonalon, amikor 14 óra előtt megálltak pihenni egy platón, ahol oldották a biztosítást. Ekkor zuhant le a legidősebb, 29 éves férfi. 26 éves társa értesítette a hatóságokat.
 
Hegymászókat mentenek rendőrségi helikopterrel az Alpokban Fotó- KP Pettt 10
 
Azonnal a helyszínre indultak az eisenerz-i hegyimentők, az alpesi rendőrség munkatársai, mentő- és rendőrségi helikopter érkezett a helyszínre.
 
v8
 
A 29 éves hegymászó súlyos sérüléseibe a helyszínen belehalt.
 
v3
 
Lelkileg megviselt társait rendőrségi helikopterrel szállították biztonságos helyre a hegyoldalról.
 
Hegymászókat mentenek rendőrségi helikopterrel az Alpokban Fotó- KP Pettt 15
 
-Egy kiránduló helyen jártam, távol a várostól. Azt hittem, hogy pánik miatt hegyen ragadt hegymászókat mentenek, ezért kezdtem fényképezni. A hegyimentő helikopter hamar távozott, mint később kiderült azért, mert a lezuhant hegymászó meghalt. A mentőcsapat három földi alpinista egysége lentről ment a testhez hordággyal, a másik egység a fentmaradókhoz indult, hogy lekísérjék őket - mondta el a 112Press-nek olvasónk, Kovács Péter. -  Ott kiderült, hogy  olyan sokkos állapotban vannak, hogy kockázatot jelentene, ha másznának.  Bár már nem voltak magasan, jobbnak látták rendőrségi helikopterrel lehozni őket.
 
Olvasónk, Kovács Péter "Pettt" ezt a folyamatot örökítette meg. A képeket ezúton is köszönjük!
 
v6

Az eset leírása a Kronen Zeitung oldalán olvasható.

Mi az a mászóösvény, vagy via ferrata?

A via ferrata kifejezés (az olasz kifejezés magyar jelentése: vasalt út, németül: klettersteig, jelentése mászóösvény) olyan hegyi utat jelöl, ahol fixen beszerelt fém kábelek, létrák, hidak és lépcsőfokok segítik az előrehaladást. Jellemző ezekre a hegyi útvonalakra, hogy a kiépített részek nélkül csak képzett sziklamászók számára járhatók. A via ferratázás igényel némi gyakorlatot, (szédülésmentességet és lépésbiztonságot), megfelelő fizikumot és felszerelést. Az utak gyakran kitett helyeken, nagy magasságokban vezetnek, ezért a tériszonymentesség alapvető feltétel. A via ferrata lényege a folyamatos biztosítás, amit az ösvény mentén végigfutó drótkötél ad, amire a megfelelő felszereléssel tudunk rácsatlakozni - olvasható az utazom.com oldalán.

Halállal végződött a helikopteres mentés Vértesszőlősnél
 
Július elején egy magyar siklóernyős landolt sértetlenül egy fán, miután az ernyője összegabalyodott és vészernyővel hajtotta végre a leszállást. A férfi a fáról értesítette ismerőseit és a Facebookon megírta, hogy semmi baja. Valaki értesítette a hatóságokat és egy MI-8-as katonai helikopter is érkezett a helyszínre, amiről ismét bebizonyosodott, hogy ilyen típusú mentésre alkalmatlan. A siklóernyős ugyan jelezte, hogy már útban van hozzá a segítség, ennek ellenére megkezdték a 15-20 méteres magasságban ülő férfi mentését.
 
A katonai helikopter által keltett rotorszél eltörte a fát és lesodorta a siklóernyőst, aki a földre zuhant és életveszélyesen megsérült.

A férfi augusztus 10-én, a kórházban belehalt sérüléseibe.

Helikopteres mentést örökített meg olvasónk az Alpokban, halálos hegymászó-baleset után
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.