Barion Pixel
Szerző: Balassagyarmati Járási Ügyészség 2021. március 29.

Cserbenhagyta áldozatát és hazájába menekült a lengyel sofőr - vádat emeltek ellene

Halálos közúti baleset gondatlan okozása és segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat egy 40 éves katowicei férfival szemben a Balassagyarmati Járási Ügyészség, aki 2020. áprilisában Nagyorosziban elütött egy gyalogost, majd a felelősségre vonás elől segítségnyújtás nélkül hazájába menekült.

A nyomozás adatai szerint a lengyel férfi 2020. április 21-én 17:09 órakor a 2. számú főút Nagyoroszi lakott területén átvezető szakaszán vezette 3,5 tonna össztömegű kistehergépkocsiját, kifogástalan nappali látási viszonyok közt. Aznap reggel indult Lengyelországból Tolna megyébe, majd délután vissza hazájába.

Forrás: Balassagyarmati Járási Ügyészség/szakvélemény

Nagyorosziba érkezve egy gyártelep előtti szakaszon a forgalmi sávokat a forgalom lassítására szolgáló terelősziget választja el egymástól, mellette a jobb oldalon 1,5 méter széles murvás útpadka található. Ezen gyalogolt a 43 éves sértett, aki két perccel azelőtt indult el munkahelyéről, a település központja felé.

Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A lengyel sofőr a járdasziget kikerülése során figyelmetlensége okán lehaladt az útpadkára, és hátulról, mintegy 50 km/h sebességgel elütötte gyalogost. A sértett teste összetörte a motorháztetőt és a jobb oldali fényszórót, feje betörte a szélvédőt, karja pedig letörte a visszapillantó tükör egy részét, majd a magyar férfi az út menti füves rézsűre zuhant.

Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A vádlott a baleset után megállás nélkül tovább hajtott, nem győződött meg arról, hogy a sértett segítségnyújtásra szorul-e. 200 méter megtétele után egy parkolóban kiszállt és megszemlélte a jármű rongálódásait, majd tovább indult és Parassapusztánál elhagyta Magyarország területét.

Az árokban fekvő sértettet csak mintegy fél óra elteltével látta meg egy busz utasa, ekkor mentőt hívtak hozzá, de az életét nem lehetett megmenteni.

Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a térségben lévő kamerák felvételeinek elemzésével röviddel a baleset után már ismerte a jármű pontos típusát és rendszámát, majd a példás magyar, szlovák és lengyel rendészeti együttműködés segítségével Lengyelországban el is fogták a sofőrt. Ő tagadja a cselekmény elkövetését, állítása szerint egy fa és útra eső kövek okozták a gépjármű rongálódásait. Védekezését a térfigyelő és biztonsági kamerák felvételei, valamint több igazságügyi szakértői vélemény is cáfolja.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség az elkövetővel szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását, valamint a közúti járművezetéstől és a közügyek gyakorlásától eltiltását indítványozta vádiratában.

Az ügyészség ún. „mértékes indítványt” is terjesztett elő, miszerint ha a vádlott a tárgyalás megkezdése előtt, az előkészítő ülésen beismeri a bűncselekmények elkövetését, őt a Balassagyarmati Járásbíróság halmazati büntetésként ítélje 5 év börtönre, továbbá tiltsa el a közügyek gyakorlásától 5 évre, a járművezetéstől pedig 8 évre, valamint kötelezze 301.964,- Forint bűnügyi költség megfizetésére. Ezen eljárást gyorsító intézmény lényege, hogy ha a vádlott beismer, ezzel lemond a tárgyaláshoz való jogáról, így a bíróságnak csak azt kell eldöntenie, hogy a beismerést elfogadja-e. Ha igen, már az előkészítő ülésen ítéletet hozhat, viszont a mértékes indítványnál hátrányosabb szankciót nem alkalmazhat.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.