Barion Pixel
Szerző: Jász-Nagykin-Szolnok MRFK / 112Press 2021. augusztus 06.

Gyalogosgázolás videón - súlyos balesetet örökített meg a kamera Szolnokon

A balesetben mindkét fél hibázott. A gyalogos körültekintés nélkül sétált a bamba sofőr autója elé. Az elütött asszony súlyosan megsérült,

Tanulságos videofelvételt tett közzé a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság, egy augusztus elsejei, szolnoki gyalogoselütésről. A video megtekintését a sofőrökön kívül csak erős idegzetű nézőinknek ajánljuk.

Két idős ember volt a részese egy súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetnek Szolnokon, a Széchenyi körút párhuzamos közlekedésre alkalmas útszakaszán, egy kijelölt gyalogos-átkelőhelynél, 2021. augusztus elsején. A kellő körültekintés nélkül úttestre lelépő és azon áthaladó gyalogost elütötte a belső forgalmi sávban érkező személyautó, a figyelmetlen vezetőnek köszönhetően. A gyalogos 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett.

Itt még elkerülhető lett volna a baleset, ha a gyalogos figyel és nem lép be a bamba sofőr elé

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy ez a baleset elkerülhető lett volna, ha a gyalogos a kijelölt gyalogos-átkelőhelyre történő lelépése előtt mindkét irányba körültekint és a járművezetővel a szemkontaktust felvéve meggyőződik az átkelés veszélytelenségéről, illetve ha a járművezető olyan sebességgel közelíti meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet, hogy ha gyalogost lát, akkor biztonságosan meg tudjon állni.

A rendőrök kérik, hogy a családtagok figyelmeztessék a nagyszülőket, idős rokonokat, hogy ugyan az időskor velejárója a látás- és hallásromlás, és a reflexek csökkenése, azonban ezeket fel kell ismerni és a közlekedés során figyelembe kell venni!

Áldozathibáztatás?

nagyon sokszor megkaptuk már, hogy áldozathibáztatás az, amikor szegény gyalogosok felelősségét firtatjuk egy súlyos baleset esetén. Erről nekünk más a véleményünk, mivel nagyon sok baleset elkerülhető lenne, ha a gyalogosok figyelnének arra a forgalmi sávba, amibe éppen belépnek. Illetve nem csak hogy figyelnek, de cselekszenek is, ha úgy adódik. Pl. megállnak és nem lépnek be a szabálytalan jármű elé.

Elkeserítő, hogy sokan meg sem próbálják értelmezni a leírtakat, csak azt hajtogatják, hogy "de a gyalogosnak van elsőbbsége". Igen. És? Ér ez valamit a baleseti sebészeten? Kisebb lesz ettől a sérülése? 

Erősen sarkított példánkban vegyük az autót egy zuhanó sziklának. A volánnál ülő bamba sofőr miatt a jármű egyenesen halad A-ból B-be, nem oszt és nem szoroz, van-e valami a két pont között. A gyalogos pedig ezt a vonalat keresztezi és itt már csak rajta múlik, hogy belép az autó (a zuhanó szikla) elé, vagy látva a veszélyt megtorpan és hagyja, hogy a veszélyforrás elrobogjon előtte.

Mi egyértelműen az utóbbit javasoljuk, amihez az kell, hogy a gyalogos figyelje azt a forgalmi sávot, amibe éppen belép. Az nem elég, hogy 10 másodperce nem jött semmi, folyamatosan nézni, figyelni kell áthaladás közben. Nem a földet bámulni, nem a mobilt gyömöszölni, hanem figyelni. Azért, hogy a gyalogos is elérhesse az úti célját.


Azok a gyalogosok, akik így tesznek jelentősen csökkentik saját sérülésük kockázatát. És megemlítjük azt a figyelmes asszonyt is, aki amikor látta, hogy az érkező jármű nem fog megállni, akkor ellökte magától a gyermeket, akivel sétált. Az asszony súlyosan megsérült, de a gyermek sérülés nélkül megúszta az esetet.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.