Barion Pixel
Szerző: TM 2018. január 10.

Gyalogátkelőhelyen gázolt egy Opel a zuhogó esőben

A gyalogos az esernyőjétől nem láthatta az érkező autót, az autó vezetője pedig későn észlelte az átkelő gyalogost. A fiatal nő a szélvédőre csapódott, majd a földre esett, de szerencsére csak könnyebben sérült.

DSC_7065

A baleset szerdán reggel 5 óra után történt a szombathelyi Rohonci úton. Az Olad felől érkező Opel személyautó a belső sávban haladva gázolta el a Domus bevásárlóközpont irányába tartó fiatal nőt.

DSC_7069

A gépkocsi vezetője kérdésünkre elmondta, hogy nagyon sajnálja a történteket, gyakorlatilag az utolsó pillanatban vette észre a gyalogost. Nem ment gyorsan, kb. 40 km/óra lehetett a sebessége a zuhogó esőben. A középkorú férfit láthatóan megviselte az eset, bízik benne, hogy nem esett komoly baja a gyalogosnak. Elismerte a felelősségét a balesetért.

DSC_7067

Végig figyeljenek a gyalogosok is!
 

Sok kritikát kaptunk már amiatt, hogy hibáztatjuk az áldozatot is, miközben jogilag egyértelmű az autóvezető felelőssége, de ezúttal is megragadjuk az alkalmat, hogy kiemeljük: a gyalogosoknak leginkább saját érdekükben végig figyelniük kellene a forgalomra és amennyiben nem biztosak abban, hogy az érkező jármű vezetője megáll, vagy egyáltalán észlelte őket, akkor ne lépjenek elé! Az elsőbbség, a kijelölt gyalogátkelőhely önmagában nem véd a sérülésektől! (És már sokan ismerik a szintén sokat támadott frázist, hogy kinek van a valóságban elsőbbsége...)
 

DSC_7072

Fokozottan igaz ez zuhogó esőben, jeges, vagy havas úttestnél, ködben és sötétben. Kérjük a gyalogosokat, hogy végig figyeljék azt a forgalmi sávot, amibe készülnek belépni és amin áthaladnak. Nem elég egy pillantást vetni (vagy még annyit sem) az úttestre, mielőtt lelépnek a járdáról, hiszen a forgalmi helyzet is gyorsan változhat. És inkább az öklüket rázzák megtorpanva egy figyelmetlen autós felé, mint mentőre várjanak az aszfalton fekve.

Az alábbi videó szintén a Rohonci úton készült és a figyelmes gyalogos példáján jól szemléltethető, mennyit jelent, ha valaki figyelmesen kel át egy figyelmetlen járművezető közelében:

 

Sáros esővel beterítve

A helyszínelés ideje alatt kettő, illetve a mentő távozása után három sávon haladhatott a forgalom, rendőri irányítás mellett. A baleset időpontjában sáros, szaharai homokkal vegyített eső esett Szombathelyen, amiből nem csak eső formájában kaptak a forgalmat irányító rendőrök, hanem kerekek által felverve azoktól az autósoktól és buszvezetőktől is, akik gyakorlatilag lassítás nélkül hajtottak el a baleseti helyszín mellett, magasra csapva az út hepe-hupáiban összegyűlt vizet. A járművezetőket ezért arra kérjük, hogy figyeljenek jobban. Nem csak a helyszínen tartózkodók ruhájának védelmében, hanem azért is, mert egy ilyen esetnél bárki kiléphet a járművek takarásából.

 

DSC_7079

A fenti képen pedig egy olyan álló gépjármű látható a külső sávban, aminek a vezetője csak egy percre állt meg, hogy felvegyen valakiket. Ez az egy perc azonban éppen elég volt arra, hogy a Szűrcsapó utca felől érkező busz vezetője ne a külső sávba kanyarodjon, hanem kénytelen volt szembe menni a forgalommal, mivel nem tudhatta, miért áll ott a jármű. Itt is egy kis előrelátást kérünk a járművezetőktől. Ilyen "rendkívüli" esetekben a józan észnek illene felülírnia az "így szoktuk" szabályt és némi újratervezéssel, kicsit messzebb megállva ugyanúgy össze lehet gyűjteni a családtagokat, utasokat.

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.