Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2015. június 06.

Gyakorlaton a Borostyánkő és a Pinka mentőcsoportok

A Vas Megyei Védelmi Bizottság és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a társszervekkel együttműködve egy nagy erőket megmozgató, több elemből álló gyakorlatot tartott június 6-án, Pornóapátiban. Gyakorolták a védelmi igazgatási feladatokat, éves gyakorlatán ismételten bizonyította felkészültségét a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport, és a Pinka-menti Mentőcsoportok is megmutatták, készen állnak megkezdeni településük és otthonaik védelmét, ha jön az ár.

A komplex, három elemből álló gyakorlaton a fegyveres összeütközések időszakában végrehajtandó polgári védelmi feladatokra, a természeti, civilizációs katasztrófák, veszélyhelyzetek megelőzésére, elhárítására, valamint a helyreállítás során jelentkező polgári védelmi feladatokra készültek fel a résztvevő önkéntes és hivatásos szervezetek június 6-án Pornóapátiban.

Gyakorlat Pornóapátiban



Fotó: dr. Pásztor Krisztina tű. szds., Vas MKI

A gyakorlat első mozzanata a védelmi igazgatási gyakorlat volt. A feltételezett szituáció szerint az Országgyűlés a megnövekedett biztonsági kockázatokra tekintettel, megelőző védelmi helyzetet hirdetett ki, a Kormány rendkívüli intézkedéseket vezetett be, amelynek részeként elrendelték a folyamatos polgári védelmi szolgálat ellátását. Június 4-én készenlétbe helyezték a megyei védelmi bizottságot és munkacsoportjait, teendőjük a gyakorló feladatokat tartalmazó különleges jogrend országgyűlési-, és kormánydöntések feldolgozása volt, melyet az elnöki határozatok kiadása követett.

A második részben a nemrég kutyás mentőegységgel kiegészült Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport bizonyíthatta, továbbra is készen áll a város és a környező települések védelmére, illetve különféle speciális mentési feladatok végrehajtására, ha a szükség úgy hozza. Egyúttal rendszerbeállító és nemzeti minősítő gyakorlaton mutathatták meg az újonnan megalakult Pinka-menti Mentőcsoportok – vagyis Horvátlövő, Pornóapáti, Szentpéterfa és Vaskeresztes Önkéntes Települési Mentőcsoportja –, hogy felkészültek a védekezésre, ha veszély fenyegetné településüket, otthonaikat, családjukat.

A gyakorlat forgatókönyve szerint ismeretlen személyek felrobbantották a Pornóapátiban található parókia épületét, illetve a Pinkán található vízi létesítményt. Tekintettel arra, hogy Pornóapáti, Vaskeresztes, Horvátlövő és Szentpéterfa települések önkéntes polgári védelmi szervezetei nem elegendőek a mentési és kárfelszámolási feladatok végrehajtására, a megyei védelmi bizottság elnöke úgy határozott, elrendeli a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport alkalmazását, a mentőszervezetek tevékenységét pedig a rendvédelmi szervek és a védelmi igazgatásban közreműködő szervek és szervezetek is segítik.

A résztvevők feladata elsőként a romok alatt rekedt személyek felkutatása és kimentése volt, melyhez a kutyás mentőegységre és az alpinisták bevonására is szükség volt. A keresés eredményes volt, a mentőcsoportok tucatnyi sérültet is találtak, őket azonnal az egészségügyi egységhez kísérték, akik megkezdték a sebesültek ellátását. Közben a mentőszolgálat és a vöröskereszt is megérkezett a helyszínre, hozzáfogtak a tábori elsősegély- és sérültosztályozó hely felállításához és a sérültek ápolásához.

A robbanás következtében tűz ütött ki a parókián, és a vízvezetékek is megsérültek. Így a tűzoltás mellett azonnali feladatként jelentkezett a vízközmű helyreállítása, és a további robbanások megelőzése érdekében az épület leválasztása az energiahálózatról. A feladatok végrehajtásában a szolgáltatók szakemberei is közreműködtek.

A mentőcsoportok feladatai itt azonban nem értek véget, egy kétségbeesett édesanya kérte a segítségüket, mivel a környéken játszó gyermekei és barátaik a robbanástól megijedve elszaladtak, és azóta sem találják őket. Keresőcsapatok indultak hát a gyermekek felkutatására, egyik irányba gyalogosan, másik irányba off-road-os gépkocsikkal.

Majd egy újabb fordulat következett, mikor egy közelben elhaladó, veszélyes anyagot szállító teherautóban robbanás történt, nagy mennyiségű gázolaj ömlött a vízelvezető árokba. Az anyag azonosítására a Katasztrófavédelmi Mobil Labor érkezett a helyszínre, a mentesítésről a mentőcsoportok, a közút tisztításáról a közútkezelő gondoskodott. Az olaj azonban a Pinka-patakba is bekerült, ezért a vízügy szakemberei merülő falakkal, terelőkkel és közömbösítő anyagokkal igyekeztek eltávolítani a vízből a szennyező anyagot.

Mindezeken túl különféle vízkár-elhárítási feladatok vártak az önkéntes települési mentőcsoportokra, csak úgy, mint védművek megtámasztása, homokzsákokból nyúlgát építése, az átázás ellen védelmet nyújtó fóliázással, továbbá védmű magasítása a „BEAVER” típusú speciális mobilgát telepítésével, üzemeltetésével.

A számos különféle gyakorlati elemeket, köztük a vízkár-elhárítási feladatokat az önkéntes mentőcsoportok a közreműködő és társszervek segítségével összehangoltan és szakszerűen hajtották végre, ezzel a Pinka-menti Mentőcsoportok megszerezték a vízkár-elhárítási tevékenység önálló végrehajtására feljogosító minősítő oklevelet.

A gyakorlat elérte célját, a Borostyánkő Mentőcsoport ismételten bizonyította felkészültségét, újabb önkéntes települési mentőcsoportok szereztek minősítést, tovább növelve ezzel, az önkéntesség összetartó erejére építve, a megye biztonságát.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.