Barion Pixel
Szerző: Vas MKI / 112Press 2021. május 25.

Gázrobbanás Szentgotthárdon - mentőhelikopter érkezett az idős emberért

Gázrobbanáshoz riasztották kedden délelőtt a tűzoltókat Szentgotthárdra, a Petőfi Sándor utcába. Egy idős férfi súlyosan megsérült.

Egy kétlakásos családi házban történt a robbanás. Az eset során egy 80 év körüli férfi súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Gázrobbanás Szentgotthárdon

A sérültet mentőhelikopter szállította a győri kórházba.

Gázrobbanás Szentgotthárdon

A másik lakásban senki sem tartózkodott. A két részt elválasztó fal megrongálódott.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása alapján gázpalackból kiáramló gáz robbant be. Az épület lakhatatlanná vált, az ingatlan mellett egy másik lakás fala is beszakadt. A mentést végző szentgotthárdi és a körmendi hivatásos tűzoltók egy lángra lobbant fotelt is eloltottak, a házból pedig kihozták a sérült gázpalackot.

 

A Katasztrófavédelem tanácsai

Tavaly Vas megyében 20 helyszínen nehezítették gázpalackok a tűzoltók munkáját. Három helyszínen egy-egy palack fel is robbant, 21 palackot pedig épségben hoztak ki a tűzoltók.

Leggyakrabban a főzésre és fűtésre használt PB-gáz-palackok adnak munkát a tűzoltóknak, néha pedig acetilénpalackok jelentenek veszélyt. Utóbbiak főleg autószerelő és karosszérialakatos műhelyekben fordulnak elő. A kiérkező tűzoltók jellemzően még azelőtt kihozzák a palackokat az épületből mielőtt azokat túl nagy hőterhelés érné.

Gázrobbanás Szentgotthárdon

Nem egy esetben a készenléti rendőrség részéről mesterlövész kirendelésére is sor került, aki a túlhevült acetilénpalackot nyomástalanította célzott lövésekkel. 

A leggyakrabban használt PB-gáz-palackban nagy nyomáson folyékony a gáz, általában 11,5 és 23 kilogrammos alumíniumpalackokban lehet velük találkozni. A gáz térfogata hő hatására hirtelen növekszik meg a palackban: egy Celsius-fok hőmérséklet-emelkedés 7 bar nyomásemelkedést jelent.

Egy lakástűznél, égő garázsnál, ahol a nyolcszáz Celsius-fokos hőmérséklet sem ritka, akár egy perc alatt is elérheti azt a nyomásértéket a gáz, ami szétfeszíti a palackot és robbanást okoz.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha olyan épület gyullad ki, ahol gázpalackok vannak, a 112-es segélyhívó számon a tűz bejelentésekor említsük meg a palackokat is.

Gázpalackot csak hivatalos helyről szabad beszerezni. Csak olyan palackot vegyünk, amelyiknek ép a szelepe és zárófóliával van lezárva. Az illegálisan árult palackok gyakran túl vannak töltve, emiatt még robbanásveszélyesebbek. Az illegálisan töltött gázpalackok veszélyt jelenthetnek a felhasználókra és környezetükre nézve is.

A legbiztonságosabb, ha szakemberre bízzuk a gázpalackkal működő készülék beszerelését és javítását.  Mindegy, hogy otthoni tűzhelyre, vagy kerti grillre kötjük a gázt, a legfontosabb, hogy ezeket a palackcsere előtt kapcsoljuk ki, a palackot pedig zárjuk el. Csak a palackhoz készült pentánálló gumitömítést és tömlőt használjuk. Minden palackcserénél új tömítést kell
használni. Csere közben pedig tilos dohányozni vagy nyílt lángot használni. A gázkészülék és a palack között egy nyomáscsökkentőnek (reduktornak) kell lennie, ezt ne iktassuk ki. Saját kezűleg csak a palackcserét végezzük el, a gázkészüléken szükséges minden egyéb javítást bízzunk szakemberre.

A palackcserénél ne használjunk olyan fogót, amely megrongálhatja a tömlőt, vagy a nyomáscsökkentőn a hollandert, a legjobb, ha egy 27-es villáskulcsot használunk. Személyautóban egyszerre két palackot vihetünk, ezeket pedig jól rögzítve a
csomagtérben kell elhelyezni. 

Sok helyen használnak palackos gázt, az ezekről működő kerti grillek is egyre népszerűbbek. A gázpalackban lévő gáz nehezebb a levegőnél, ezért nem szabad pincében használni, mert ha szivárog, leülepszik, és könnyen robbanáshoz vezethet. Padlástérben is tilos ezeket használni, hiszen nyáron itt a hőmérséklet és ezzel a palackban uralkodó nyomás is megnövekszik.

A palackon körbefutó egy, két vagy három vörös színű csíkból lehet következtetni a palack falvastagságára.  Egy vörös csík esetén 3,3 milliméter, kér csík esetén 2,5 milliméter, három csík esetén pedig 2,3 milliméter a palack falának a vastagsága. Minél könnyebb egy palack, annyival kevésbé ellenálló.

Ha kicseréltük a palackot, a tömlő és a palack csatlakozási pontjához fújjunk szivárgást ellenőrző sprayt, vagy kenjünk mosogatószeres, szappanos vizet. Ha buborékok keletkeznek, szivárog a gáz, ne használjuk a gázkészüléket, ne használjunk nyílt lángot a gázpalack közelében, illetve szellőztessünk, amíg meg nem szüntettük a szivárgást. A palack ne legyen 40 Celsius-foknál melegebb helyen. Kerüljük a házilagos megoldásokat, jellemzően ezek végződnek tragédiával. Használat után mindig zárjuk el a palackot. Az üres palackot minél előbb vissza kell vinni a cseretelepre, mivel veszélyes hulladéknak minősül, így nem szabad se kidobni, se illegális hulladéklerakóban elhelyezni. Emiatt az üres palackot hosszú távon otthon se tároljuk, inkább adjuk le.

 - Kérjük, iratkozzon fel Youtube csatornánkra! -


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.