2014. február 24.

Gázrobbanás után összefogott a falu az idős házaspárért

A keddi, bejcgyertyánosi gázrobbanás után több helyről hallottuk, hogy természetesen segíteni fognak. Visszamentünk megnézni, mennyire gondolták komolyan.

Szerencsés kimenetelű gázrobbanás történt a múlt héten Bejcgyertyánoson. Szerencsés, mert a gázpalack mellett álló 84 éves asszony csak könnyű sérüléseket szenvedett és szerencsés azért is, mert "csak" a tető repült le, az épületet nem kellett életveszélyessé nyilvánítani. A robbanás utáni beszámolónkból megismerhetik Olvasóink az előzményeket.

Az idős házaspár két fia beszél a bejcgyertyánosi összefogásról:

Az akkor készült videónkban a település polgármestere is nyilatkozik. Németh Imre akkor azt mondta, hogy a hétvégén már önkéntesek is jönnek segíteni a károsult házaspár rokonainak, hogy azok mielőbb visszaköltözhessenek a házukba. Kíváncsiak voltunk, vajon csak hangzatos ígéret hangzott el, vagy tényleg lesz jele az összefogásnak, ezért a hétvégén visszamentünk a robbanás helyszínére.

Sajnos útközben elkezdett esni az eső, de már a kocsiból is láttuk, hogy komoly változás történt a háznál. Az épület mellett egy nagy konténer áll és a ház elől eltűnt az összes rom, kiégett bútor, valamint törmelék. A falakról levakarták a vakolatot, kiszedték a sérült ablakokat is, tehát komoly munka folyt a háznál.A helyszínen találkoztunk az idős házaspár két fiával, Bejczi Lajossal és Zoltánnal, akik örömmel mesélték, hogy a családtagokon kívül szombaton reggel negyvennél több önkéntes érkezett, akik délutánig dolgoztak a házon és eltávolították a robbanás és a tűz nyomait. (Ez a szám jócskán meghaladta az általunk várt segítői létszámot, így ezúton is bevésünk egy csillagos ötöst Bejcgyertyánosnak.)

Néhány nap múlva már nekiállnak a tetőgerendák kicserélésének, majd folytatódhat a munka. A Bejczi család terve szerint Teri néni - aki magát okolja a tűzesetért - húsvétkor már abban a felújított konyhában szelheti fel az ünnepi sonkát a férjével, ahol a robbanás történt.Az eddigi összefogást látva erre minden esély megvan. Mi pedig reméljük, hogy a bejcgyertyánosi példa ragadós és más településeken is hasonlóan természetes, hogy önkéntes munkával segítsenek az ismerősök azokon, akik bajba kerültek.

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.