2015. december 21.

Elgázolták az utat rövidítő kerékpárost Szombathelyen

Nem törődött a behajtani tilos táblákkal az a kerékpáros, akit ma reggel ütöttek el Szombathelyen. A biciklis megúszta és azóta több tucat kerékpáros rövidített ugyanott.

Információnk szerint nem szenvedett súlyos sérüléseket az a kerékpáros, aki hétfőn reggel került személyautó elé a Savaria Plázánál. A biciklis a Perint híd felől érkezett és a kijelölt kerékpársávnál két behajtani tilos tábla is jelezte, hogy nem tekerhet át az úton. Ennek ellenére megpróbált átkerekezni - ahogy naponta sokan megteszik -, de egy körforgalomból kihajtó jármű elé került és elesett.

Két behajtani tilos tábla is jelzi, hogy ebből az irányból tilos áttekerni
Fotó: Vas MRFK

Azt nem tudjuk, a kerékpáros tisztában volt-e azzal, hogy szabálytalan, mivel nem tudtuk tőle megkérdezni, de tapasztalatunk alapján sok biciklis él abban a tévhitben, hogy a kijelölt kerékpársávban mindig neki van elsőbbsége és tetszőleges irányban használhatja a sávot. Szomorú, hogy a plázánál nem csak az idősek hagyják figyelmen kívül a táblákat, de a fiatalok is. Ha a bevásárlóközpont felé tartó kerékpáros nem akar 50 métert kerülni, hogy szabályosan tekerjen át az úton, akkor ennél az átkelőnél is áthaladhat, ha leszáll a kerékpárról és áttolja azt az úttesten.

Nyíllal jeleztük azt a pontot, ahol másfél órával korábban elütötték az ugyanígy áttekerő kerékpárost

Nyáron a szomszéd átkelőnél voltunk szem- és fültanúi, amint egy idős ember az érkező autóbusz elé kerekezett. A buszvezetőnek sikerült vészfékezéssel elkerülni a balesetet, de még ki sem fújhattuk a bentrekedt levegőt, amikor a kerékpáros "megszólította" a sofőrt és az alábbi párbeszéd játszódott le közöttük:

-A f*szszopó k*a anyádat, te buzi! Háét mi a f*szomat nézel, a k*a anyádat?
-Mi van, b*d meg?
-Nem láttad hogy jövök, te f*szszopó? Ne a p*csödet nézd, hanem az utat!
-Na, b*d meg, kiszállok és szétverem a hülye fejeden azt a kib*ott elsőbbségadás táblát, tudod mit jelent az?
-Befogod a mocskos pofádat, ez egy kerékpárút, te f*szszopó!
-...

Ekkor léptünk közbe és a kerékpárost, valamint a szópárbajban segítségére siető biciklis társát letessékeltük az útról és a buszsofőrt is megkértük, hogy a szitoktenger helyett vegyen mély levegőt és haladjon tovább. (A busz mögött álló járművek vezetői valószínűleg nem bánták ezt.) Az idős úr aznap este biztosan elmesélte, hogy egy f*szopó buszsofőr majdnem kivasalta a kerékpárúton, míg a buszsofőr egy újabb idióta kerékpárosról tehetett említést szűk körben.

A kerékpáros megúszta a balesetet

Mi pedig most x+1. alkalommal is elmondjuk, hogy elsőbbség ide, vagy oda, akkor sem célszerű érkező jármű elé tekerni féktávolságon belül, ha a KRESZ szerint nekünk lenne elsőbbségünk. Folyamatosan figyelni kell a forgalomra és annak résztvevőire. Ráadásul a kerékpáros talán a gyalogosnál is sérülékenyebb ütközés esetén.(Egy rossz hasonlattal élve, a kerékpárosnak olyasmi autó elé kerülni, mint autóvezetőnek a sínekre hajtani, az érkező tehervonat elé.)

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.