Barion Pixel
Szerző: Szombathelyi Járásbíróság / 112Press 2021. október 27.

Forgalommal szembe hajtott, súlyos balesetet okozott - pénzbüntetés és eltiltás a sofőrnek

375. 000 forint pénzbüntetésre és 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte távollétében azt a román vádlottat a Szombathelyi Járásbíróság, aki szembe hajtott a forgalommal és súlyos balesetet okozott a 87-es főúton Szombathely határában, 2019. áprilisában.

A tényállás szerint a vádlott 2019. április 21-én 21 óra körül, éjszakai sötétségben, de működő közvilágítás mellett közlekedett Szombathely lakott területen kívüli útszakaszán, a 87-es számú főút Szombathelyt elkerülő részén az Ipari út felől az M86-os út irányába egy Mercedes Sprinter típusú gépkocsival.

A vádlott a 87-es számú főúton -ahol a 87-es számú főút és az M86-os számú út csomópontja került kialakításra - nem követte gépkocsijával az út vonalvezetését, hanem a „Kötelező haladási irány” jelzőtábla utasítása ellenére a záróvonalon és a forgalom elől elzárt területen áthajtva áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol ekkor érkezett a sértett egy Lancia Ypsilon típusú személygépkocsival.

DSC_6677

A terhelt az ütközés elkerülése érdekében a járművét balra kormányozta, azonban ennek ellenére a sértett által igénybe vett 4 méter széles forgalmi sáv közepén frontálisan összeütközött a két gépkocsi. A baleset következtében a sértett többszörös sérüléseket, többek között nyolc napon túl gyógyuló - 60 nap tényleges gyógytartamú - súlyos testi sérülést, szegycsonttörést szenvedett.

DSC_6695

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 13. § (1) bekezdés a) pontjában, a 18. § (1) bekezdés c) és k) pontjában írtakon keresztül a 25. § (2) bekezdésében írtakat, mert az útkereszteződésben nem a táblán lévő nyíl által jelzett irányban folytatta az útját, hanem a forgalmi sávokat elválasztó záróvonalat átlépte, az útburkolati jellel jelzett elzárt területen áthajtva nem az út menetirány szerinti jobb oldalán közlekedett.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a védő három munkanapot tartott fent a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, a vádlott pedig a döntés ellen a kézbesítéstől számított nyolc napon belül élhet fellebbezéssel.

- Kérjük, iratkozzon fel Youtube csatornánkra! -

 

Frontálisan ütközött Lanciával a forgalommal szembe hajtó román rendszámú Mercedes a 87-esen
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.