Barion Pixel
Szerző: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága 2017. február 10.

Fogvatartottak szereztek vendéglátói szakvégzettséget

Fogvatartottak vizsgáztak és szereztek szakvégzettséget tegnap a pálhalmai börtönben, mint vendéglátó eladó. A kétéves szakképzést a Pannon Oktatási Központ és a bv. intézet közösen indította el, amelynek célja az volt, hogy hiányszakmában adjon OKJ-s végzettséget az elítélteknek. A sikeresen vizsgázók akár kifőzdékben, gyorsétkezdékben, kávéházakban, illetve némi továbbképzéssel nagyüzemi konyhán, szakácsként dolgozhatnak a szabadulásukat követően.

Sikeres a fogvatartottak körében a szakmaszerzés

2005. óta nagy hagyománya van a Pálhalmai Országos Bv. Intézetben a fogvatartotti szakoktatásnak, több tucat elítélt végzett már korábban gyorséttermi eladóként, szakácsként vagy vendéglátói eladóként. A jelenlegi szakképzés fő célcsoportja a szakképzettséggel nem rendelkező fogvatartottak voltak, akik csak általános iskolai végzettséggel rendelkeztek.

Sikeres a fogvatartottak körében a szakmaszerzés

A tantárgyak a tanulók minél szélesebb körű felkészítését szolgálták, azért hogy a munkaerőpiacon minél hatékonyabban tudják majd hasznosítani megszerzett tudásukat, ezért a tananyagban olyan elméleti és gyakorlati tantárgyak szerepeltek, mint például a gazdálkodói és vendéglátói ismeretek, a foglalkoztatási ismertek, a szakmai angol nyelv, a munka- és fogyasztóvédelem, illetve az értékesítési ismeretek vagy az étel- és italismeret.

Sikeres a fogvatartottak körében a szakmaszerzés

A záróesemény elméleti és gyakorlati vizsgából állt, amelynek különlegessége volt, hogy a vizsgázók közül négyen a reintegrációs őrizet hatálya alatt, külön bv. bírói engedéllyel vettnek részt a gyakorlati vizsgán, de a képzés sikerességét az is bizonyítja, hogy korábban szabadult elítéltek is jelezték részvételüket, hogy megszerezhessék a bizonyítványt.

Sikeres a fogvatartottak körében a szakmaszerzés

A vizsgázóknak tételhúzást követően, a fogvatartotti konyhán kellett elkészíteniük az előírt fogásokat – ahol egyébként az elhelyezett elítéltek mindennapi ételeit is készítik –, amit a négyfős bírálóbizottság tagjai szemrevételezéssel és kóstolással értékeltek.

Sikeres a fogvatartottak körében a szakmaszerzés

A büntetés-végrehajtás évek óta nagy hangsúlyt fektet az elítéltek foglalkoztatására, amely nemcsak a kötelező munkáltatást jelenti, hanem az oktatást, képzést is. Ma már az fogvatartottak 88%-a dolgozik vagy tanulmányokat folytat, és olyan hiányszakmákra fókuszálva szervezzük meg az OKJ-s végzettséget biztosító szakképzési rendszerünket, mint például a targoncavezetői, kőműves, hidegburkoló, pék, szakács, villanyszerelő, szobafestő-mázoló, vendéglátói eladó szakmák.

Sikeres a fogvatartottak körében a szakmaszerzés

Sok esetben a szakmaképzés egyben munkalehetőséget is biztosíthat szabadulásuk előtt a fogvatartottak részére, mivel a bv. intézet mellett működő gazdasági társaságok fogvatartotti munkáltatás keretében foglalkoztatják az elítélteket. Munkájukért a jogszabályban előírt mértékű munkabért kapnak, amelyből segíthetik az otthon maradt családtagokat, valamint tartalékolhatnak a szabadulás utáni újrakezdéshez.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.