Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2024. február 08.

Lesodródott az útról egy Suzuki Ják közelében – két másik jármű is hasonlóan járt a napokban

Egy balra ívelő kanyarban letért az útról és a szántóföldön felborult egy Suzuki Ják és Szombathely között. Az út sónedves volt, emiatt csúszott is. A nyomok alapján még legalább két autó kisodródott ebben a kanyarban, két betonoszlopot is összetörve.

Az elsődleges adatok alapján könnyű sérülést szenvedett az a középkorú férfi, aki Suzukijával pályaelhagyásos balesetet szenvedett csütörtökön reggel Ják közelében.

Megcsúszott és felborult egy Suzuki Ják közelében
A Szombathely felé tartó autó egy balra ívelő kanyarban megcsúszott és a menetirány szerinti jobb oldalon letért az útról, majd a szántóföldön felborult.

Megcsúszott és felborult egy Suzuki Ják közelében

A sofőr használta a biztonsági övét és nem szenvedett súlyos sérülést. A mentők kivizsgálásra kórházba szállították.

Megcsúszott és felborult egy Suzuki Ják közelében

Az esethez szombathelyi és jáki tűzoltók vonultak.

Érdekesség, hogy a Suzuki lehaladási nyoma előtt és után is látható egy-egy friss pályaelhagyás nyoma. Két betonoszlopot is kitörtek itt az autók, de a nyomok alapján azok nem borultak fel, hanem valószínűleg vissza tudtak térni az útra az izgalom után.

Megcsúszott és felborult egy Suzuki Ják közelében

A baleset idején az út sónedves volt, a hőmérő +9 Celsius fokot mutatott. Korábban már jeleztük, hogy a felfagyás megelőzésére kiszórt granulátum („só”) nagyon hatásos a jegesedés, fagyás megelőzésére, azonban melegebb időben, nedves „állapotban” csúszóssá teheti az utat, amíg az anyagot le nem mossa az útról az eső.

Megcsúszott és felborult egy Suzuki Ják közelében

A mostani eset helyszínén saját autónkkal teszteltük, hogy fékezés esetén csúszik-e az úttest és az eredmény egyértelműen igen. Blokkolásgátlóval az autó irányítható marad, de a fékút jelentősen megnő. Az előző cikkünknél valaki felvetette, hogy a megcsúszás a régi, rossz állapotú, noname nyári, vagy téli abroncsokra jellemző, egy márkás gumi nem csúszik meg a "taknyos" úttesten. A csúszástesztnél, a baleseti helyszínen egy második telét gördülő Vredestein WinTrac Pro próbált tapadást találni az aszfalttal. Ha a megcsúszás nem tervezett, hanem hirtelen jön, akkor a sofőr ijedtében tehet olyat, ami fokozza a pályaelhagyás kockázatát.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.