Szerző: Vas Megyei Főügyészség 2019. április 15.

Évet értékelt a Vas Megyei Főügyészség

Több mint tizedével csökkent Vas megyében az előző évhez képest az ismertté vált bűncselekmények száma, így az ország legkevésbé bűnügyileg fertőzött területéhez tartozik.

A 2018. évi ügyészi tevékenység értékelése kapcsán összügyészi értekezletet tartottak a Vas Megyei Főügyészségen, melyen jelen volt a Legfőbb Ügyészség részéről dr. Lajtár István közjogi legfőbb ügyész helyettes, legfőbb ügyészségi tanácsos is.

Dr. Simon József főügyész összefoglalójában kiemelte, hogy a Vas megyei ügyészi szervek a tavalyi év kihívásai, a változó jogszabályi környezet és az elektronikus ügyintézésre áttérés közepette is törvényesen, hatékonyan és időszerűen látták el a munkájukat.

Fotó: Vas Megyei Főügyészség

Az ügyészség büntetőjogi tevékenységéről dr. Székely Tamás főügyészhelyettes elmondta, hogy az ismertté vált bűncselekmények száma több mint tizedével csökkent a megyében az előző évhez képest, így Vas megye továbbra is az ország bűnügyileg legkevésbé fertőzött területéhez tartozik.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az ügyek kétharmadában az eljárást gyorsító jogintézmények alkalmazására került sor, az új büntetőeljárási törvényre való átállás zökkenőmentesen megtörtént, a váderedményességi mutató pedig a korábbi évekhez hasonlóan 2018. évben is magas volt.

A közjogi tevékenység kapcsán Tánczosné dr. Kiss Éva főügyészhelyettes előadta, hogy ezen a szakterületen Vas megyében az ügyek száma csaknem tizedével nőtt az előző évihez képest, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a közérdekvédelmi szakterület ügyészei fokozott figyelemmel éltek a jogszabályok adta lehetőségekkel. Kiemelt figyelmet fordítottak a fogyasztóvédelem területére, azon belül elsősorban az általános szerződési feltételek jogszerűségének ellenőrzésére, valamint továbbra is fokozott figyelemmel kísérték a gyermek- és fiatalkorúakkal, a környezetvédelemmel és a cégekkel kapcsolatos ügyeket.

Rámutatott továbbá, hogy a büntetés-végrehajtási szakterület ügyészei az előző évihez képest csaknem ötödével megnövekedett ügyforgalom mellett is hatékonyan és időszerűen látták el feladataikat.

Dr. Lajtár István közjogi legfőbb ügyész helyettes szintén értékelte a Vas megyei ügyészségek 2018. évi tevékenységét, megállapította, hogy a megye ügyészségeinek munkáját a múlt évben is a szakszerűség, a törvényesség és az időszerűség jellemezte. Elismerését fejezte ki a közjogi szakág fogyasztóvédelem, környezetvédelem és cégjog területén elért eredményei miatt, majd megköszönte az ügyészek tavalyi évben nyújtott teljesítményét.

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.