Szerző: ORFK Kommunikációs Szolgálat; 112 Press 2016. július 29.

Sikeres az Eumostwanted- az európai bűnözőket soroló honlap

Gyilkosokkal, erőszaktevőkkel, csalókkal és az esetenként felkínált nyomravezetői díjakkal nézhetünk szembe az eumostwanted.eu-n. Az indulás óta a honlap legalább nyolc esetben segítette a bűnüldözők munkáját.

Fél évvel az indulása után az Európa legkeresettebb szökésben lévő bűnözőit felkutató weboldalon szereplő körözött személyek közül már tizennégyet elfogtak a hatóságok.

eumostwanted.eu 7.

A weboldal létrehozását és működtetését a Célkörözési Egységek Európai Hálózata (ENFAST - European Network of Fugitive Active Search Teams) projekt keretében valósítja meg az EUROPOL. Az ENFAST egy 28 tagállam rendvédelmi szakembereiből álló olyan speciális hálózat, amely a hét minden napján non-stop elérhető, tagjai - releváns információ alapján - azonnal képesek reagálni, felkutatják és elfogják a körözött bűnözőket.

eumostwanted.eu 3.

A fokozott médiafigyelemnek és a közvélemény által adott tájékoztatásnak köszönhetően, a rendészeti szervek Európában nyolc, a weboldalon szereplő szökevényt fogtak el, közülük hatot más országban, mint amelyben eredetileg körözték őket. Az összességében tizennégy körözött bűnöző elfogásából legalább nyolc esetben az online platform biztosan szerepet játszott a szökésben lévők beazonosításában.

eumostwanted.eu 4.

A honlap 17 nyelven elérhető tartalmát a tagállamok célkörözési egységei kezelik és szerkesztik, melyek adminisztrátorai saját nemzeti körözési listáikat töltik fel, és közvetlenül értesítést kapnak az azokkal kapcsolatos bejelentésekről, információkról. 

eumostwanted.eu 5.

A honlapon szerepel a többek között a bűnözők kora, neme, fotója, álneve, etnikai hovatartozása, az általa beszélt nyelvek és az elkövetett bűncselekmény. Néhány esetben kitűznek nyomravezetői díjat is, amit szintén feltüntetnek a profilokon.

eumostwanted.eu 1.

Cikkünk készültekor a legmagasabb nyomravezetői díj 10.000 Euró volt, egy férfiért cserébe, aki késsel megpróbált megölni egy rendőrt Ausztriában és kirabolt egy nőt, akit komolyan meg is sebesített.

eumostwanted.eu 2.

A körözöttek között az észak európaiaktól, a magyarokon át szomáliai bűnelkövetőket is láthatunk, cikkünk megjelenésekor pedig két nő szerepelt a listán. A bűncselekmények között jobbára erőszakos cselekedtek, szándékos emberölés, rablások, nemi erőszak szerepelnek.

eumostwanted.eu 6.

Az online felületen gyorsan, akár név nélkül is jelenthetjük, ha van érdemi információnk a hatóságok számára, illetve ezt telefonon is megtehetjük.

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.