Barion Pixel
Szerző: TM 2018. augusztus 29.

Kisajátította Szombathely légterét egy magánszemély, teljesen szabályosan

Egy hónapra lefoglalta a vasi megyeszékhely nagy részének légterét egy magánszemély, aki a tervek szerint 30 napon keresztül napkeltétől napnyugtáig repül sok négyzetkilométernyi területen pilóta nélküli légijárművével. Elvileg más nem teheti be oda a propellerét.

Gyerekcipőben jár még a pilóta nélküli légijárművek, azaz drónok használatára vonatkozó szabályozás. Egyesek annyira félnek ezektől a modern járművektől, mint amennyire az automobiloktól és repülő masinériáktól féltek azok megjelenésekor és a szabályalkotók sem képesek használható és betartható szabályokat megszülni.
 
Forrás: legter.hu
 
Nincs egyszerű helyzetben az, aki legálisan szeretné használni a drónt, aki pedig váratlan helyzetet szeretne megörökíteni (pl. egy erdőtüzet, vagy áradást), az csak a szürkezónában, illegálisan teheti meg azt. Júliusban szembesültünk egy újabb kiskapuval, amikor eseti légtér iránti kérelmet nyújtottunk be.
 
Eseti légtér iránti kérelem
 
Elsőként ellenőriztük az általunk igényelni kívánt légteret az adott időpontban és az szabad volt. Jeleztük is foglalási igényünket, a válaszból pedig kiderült, hogy szükséges beszereznünk egy engedélyt a Markusovszky kórháztól, illetve szükségünk lesz egy biztonsági felmérésre is.
 
A Markusovszky Lajos Egyetemi Oktatókórház szakvéleménye (részlet)
 
Gondosan kiválasztottuk hát a megfelelő koordinátákat, hogy csak a szükséges területet fedjük le, majd megkerestük a kórházat, ahonnan kis türelmet kértek, szabadságolások miatt. A következő héten némi egyeztetés után kézbe vehettük a repülőteret (helikopter leszállópályát) üzemben tartó Markusovszky Lajos Egyetemi Oktatókórház szakvéleményét és egyben hozzájárulását ahhoz, hogy a megadott koordinátákon és repülési magasságon belül repüléseket hajtsunk végre fotózás céljából.
 
Felelősségbiztosítás drónra
 
A hozzájárulást, a drón éves felelősségbiztosítását  és a regisztrációs díj befizetését igazoló bizonylatot elküldtük a kijelölt címre és egyben megrendeltük a biztonsági felmérés elkészítését is. Szerencsére az utóbbi 17.000 Ft+Áfa díját nem utaltuk át, mivel nem sokkal később már a kezünkben volt az elutasítás, mivel időközben egy magánszemély lefoglalta a légteret.
 
Eseti légteret 3000 Forint megfizetésével lehet igényelni. Nem jár vissza elutasítás esetén.
 
Az A2823/18-as számú eseti légteret augusztus 20-szeptember 18. között használhatja kizárólagosan valaki, aki nem kispályázott a légtér kijelölésénél. Kérdésünkre -Ilyet meg lehet csinálni?-  igenlő válasz érkezett. Ha ügyesen jelöljük ki a koordinátákat, elkerülve a tiltott zónákat, akkor megyéken átívelő légterünk is lehet, akár két hónapra is, amit ez idő alatt csak mi használhatnánk. Nonszensz.
 
Forrás: legter.hu
 
Ha földi eszközökre fordítanánk le, akkor a fenti példa kb. olyan, mint ha lefoglalnánk az M86-os autóutat és mindkét oldalon még 200-200 métert Szombathely és Vép között, amin a megadott időintervallumon (pl. egy hónap) belül csak mi közlekedhetnénk. Ugyan a régi 86-os főút az M86-os mellett halad, de sajnos beleesik a 200 méteres sávba, úgyhogy azt is mi használhatjuk csak, mondjuk egy-két alkalommal a lefoglalt időpont alatt. Azt ugyanis kizártnak tartjuk, hogy augusztus 20. és szeptember 18. között folyamatosan kering a magánszemély drónja Szombathely felett.
 
A Markusovszky Lajos Egyetemi Oktatókórház szakvéleménye (részlet)
 
Véleményünk van, de ezúttal megtartjuk magunknak, viszont a konkrét példával arra szerettünk volna rávilágítani, hogy a jelenlegi szabályozás sem nem szerencsés, sem nem életszerű.
 
A Markusovszky Lajos Egyetemi Oktatókórház szakvéleménye (részlet)
A befizetett összeget pedig természetesen nem kapjuk vissza, ugyanis az elutasítást is adminisztrálni kell...

Címlapkép: Nagy Bandrón András 2014-ben, a Savaria Karneválon szemlélte meg közelebbről a 112Press drónját

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.