Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2024. szeptember 05.

Tűz tombol Vas vármegyében - ingatlanokat is veszélyeztet

A lángok Vönöck és Kenyeri között, egy ipari létesítmény közelében csaptak fel csütörtökön délelőtt. A legmagasabb fokozatban riasztották a tűzoltókat. Fenyvesültetvény, aljnövényzet és erdős rész ég közel 200 hektáron, jelenleg egy sertéstelepért küzdenek nagy erőkkel a tűzoltók.

Frissítés 2024.09.06. 00:10

Nincs már lánggal égés, koronaégés Csönge térségében, ahol az alacsony aljnövényzet, a vegetáció, illetve a bozótos kapott lángra dél körül. A lángok a közeli fenyőerdőt is elérték, a tűzzel érintett terület nagysága estére elérte a kétszázötven hektárt. A tűzeset megfékezésén négy vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói dolgoztak nagy erőkkel. Délután újabb egységek érkeztek a munkálatokhoz, mintegy kétszázötven tűzoltó dolgozott a területen, közülük húsz önkéntes egyesület tűzoltói is. Drónos jármű, erőgépek és lajtos kocsik is segítették a nap folyamán a munkálatokat, amelyeket a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányított. Az egységek jelenleg izzást, parázslást tapasztalnak a területen - tájékoztatott a Katasztrófavédelem.

Frissítés 16:50

A tűzesetről pénteken részletesen beszámolunk.

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye:

Alacsony aljnövényzet, vegetáció, illetve bozótos kapott lángra mintegy száz hektáron csütörtök délben Csönge külterületén. A lángok a közeli fenyőerdőt is elérték, a fenyvesek további közel ötven hektárnyi területen égnek. A tűzeset megfékezésén jelenleg is négy vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók egységei nagy erőkkel dolgoznak.

Több mint száz hektárt érint a tűz Csönge határában

Sárvárról, Szombathelyről, Körmendről, Kapuvárról, Sopronból, Pápáról, Ajkáról, Veszprémből, Zalaegerszegről, Győrből, Sopronkövesdről, Badacsonytomajról érkeztek hivatásos, Celldömölkről, illetve Répcelakról önkormányzati és Kenyeriből, Csöngéről, Köcskről, Vasvárról, Rábakecölről, Csáfordjánosfáról, Nickről, Hosszúperesztegről, Beledről, Jákfáról és Ostffyasszonyfáról önkéntes tűzoltók a helyszínre, akik 17 gépjármű-fecskendővel, 6 vízszállító járművel és két erdőszerrel, és mintegy 120 fővel több oldalról jelenleg is oltják a lángokat.

Több mint száz hektárt érint a tűz Csönge határában

A felderítést drónos jármű, az oltást pedig erőgépek, illetve lajtos kocsik is segítik. A tűzoltást a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja.
A környező települések lakosságának biztonsága érdekében katasztrófavédelmi mobil labor is a helyszínre érkezett, folyamatosan monitorozza a levegőbe jutó káros anyagok koncentrációját.

A tűzoltók jelenleg a települést és egy közeli sertéstelepet is nagy erőkkel, vízsugarakkal, kéziszerszámokkal, illetve védőszántásokkal védik a lángok betörésétől.
Az oltást a felélénkülő szél is nehezíti, elhúzódó oltási munkálatokra kell számítani.

Korábban írtuk:

A Katasztrófavédelem közleménye: A tűzoltók továbbra is nagy erőkkel oltják a lángokat Vönöck és Kenyeri között, Csönge térségében, ahol mintegy száz hektáron égett le száraz füves terület, ötven-hatvan hektáron pedig a hat méter magas fenyves is lángra kapott. A sárvári, a kapuvári, a pápai, a szombathelyi, a soproni, a körmendi, az ajkai, a zalaegerszegi, a veszprémi hivatásos, a celldömölki önkormányzati, a kenyeri, a nicki, a hosszúperesztegi, a celldömölki önkéntes tűzoltók és vízszállítók dolgoznak a lángok elfojtásán. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is az esetnél tartózkodik, ahol csoportirányítással végzik a munkálatokat. A helyszínre várnak erőgépeket, valamint a környező településekről lajtos kocsik is elindultak.

Tűz Csönge közelében Légifotó: Tánczos Mihály

Helyszíni információnk szerint jelenleg egy sertéstelep közelében is tombol a tűz Csöngén, több település tűzoltói védik a területet.

Tűz Csönge közelében Légifotó: Tánczos Mihály

Van olyan asszony, aki a település szélén egy nagy táskába bepakolt néhány ruhát és a fontosabb személyes tárgyait és a könnyeivel küszködve nézi a füstfelhőt. A tűzoltók nyugtatják, hogy mindent megtesznek azért, hogy a lángok ne pusztíthassanak a településen.

Tűz Csönge közelében Légifotó: Tánczos Mihály

A légifelvételeinken látott még ép területek nagy része már leégett.

Tűz Csönge közelében Légifotó: Tánczos Mihály

A környező településekről is érkeznek munkagépek, lajtoskocsik, komoly összefogás védi az érintett településeket. A tűzoltók a lakóingatlanok és a létesítmények védelmére koncentrálnak, a szárazságban lehetetlen küldetésnek látszik az erdős részek megvédése. Többen védősávot alakítanak ki a még ép erdők körül a munkagépekkel, beforgatva a száraz aljnövényzetet a földbe.

Tűz Csönge közelében Légifotó: Tánczos Mihály

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.