Barion Pixel
Frissítve: 2013. augusztus 01.

Eltolta a híd egy részét a beszorult kamion

A sínek is eltörtek a vasúti felüljárón az ütközés erejétől, százmilliós nagyságrendű a kár.

Egy pótkocsis teherautó tartott Mezőlakról Vasvárra csütörtök délelőtt 10 órakor, amikor Celldömölknél a vasúti felüljáró alatt akart átmenni. Kampel Oszkár, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója a 112 Press-nek a helyszínen elmondta, hogy a teherautóra szerelt daru valószínűleg nem volt teljesen visszaengedve, ezért akadhatott bele a híd szerkezetébe, aminek egy részét mintegy fél méter magasra felemelte a sínekkel együtt, majd a jármű beszorult a híd alá.

Szerencsére épp akkor a felüljárón vonat nem haladt át. Az érintett részen a magasságkorlátozás 3.6 méter. Az ütközés erejétől a két sínpárból az egyik teljesen használhatatlan lett, a hídnak ezt az elemét miután felemelte, egyszerűen eltolta a beakadt daru, még a sínek is eltörtek. A daru félig leszakadt a teherautóról, és beékelődött a híd szerkezete és a jármű közé. A teherautóban tartózkodó utas a 112 Press-nek elmondta, hogy nem mentek gyorsan, és a felüljáró előtt lévő magasságkorlátozást jelző láncok alatt is úgy haladt el a jármű, hogy nem látták vagy hallották, hogy bármi is hozzáért volna a jelzőkhöz, aztán a híd közepénél a jármű egyszer csak hirtelen megállt. A pontos körülményeket igazságügyi műszaki szakértő bevonásával fogják tisztázni.

Az erre haladó vonatokat egyelőre elterelik, a vizsgálatok után derül ki, hogy a másik pálya mennyire sérült meg, addig a vonalon szünetel a közlekedés. A beszorult teherautóról a tűzoltók a hídszerkezet kitámasztása után először lekapcsolták, majd elvontatták a pótkocsit, csak ezután tudták a Veszprémből érkezett 50 tonnás daru segítségével kiszabadítani a járművet. A bonyolult mentés körülbelül 5 órán keresztül zajlott, a híd ellenőrzésének és javításának is csak ezután tudtak nekiállni. Celldömölkről, Szombathelyről és Veszprémből is érkeztek tűzoltók, ezen kívül a Katasztrófavédelem és a MÁV munkatársai is a helyszínen segédkeztek.

Ebben az átjáróban egyébként már több hasonló beszorulásos baleset is történt, de ilyen súlyosra még a sok éve itt lakók sem emlékeznek. Úgy tudjuk, hogy a keletkezett kár százmilliós nagyságrendű.
 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.