Szerző: 112Press/Katasztrófavédelem /OMSZ 2019. január 01.

Elmaradt a szirénás városköszöntés - sok dolguk volt a mentőknek, tűzoltóknak

Sokan várták az idén is a hagyományos szirénás városköszöntő felvonulást, azonban nem sokkal éjfél előtt riasztás érkezett, amit olvasónk videón is megörökített.

Többen is kérdezték már tőlünk, lesz-e videó az éjfél utáni szirénás felvonulásról, de az idén nem tudunk ilyet mutatni. Nagy szirénázás ugyan volt, de ezúttal nem a város köszöntése volt a célja, hanem eseményhez siettek a tűzoltók.
 
DSC_6810
 
Az idén mentők és polgárőrök várták a tűzoltókat Szombathelyen éjfél előtt egy koccintásra a felvonulás előtt, azonban ahogyan az egyik olvasónk videójában is hallatszik, riasztották az egyes és kettes fecskendőt, valamint a vízszállítót.
 
 
A tűzoltók két percen belül úton voltak a vasszécsenyi tűzhöz, ahol több ezer csirke veszett oda és robbanás is történt. A laktanya előtt maradt csapat koccintott a Himnusz után és boldog új évet kívántak egymásnak.
 
DSC_6813
 
Kb. egy órával később Olad városrészen volt szirénás "felvonulás", mentők és rendőrök érkeztek az egyik házhoz, ahol egy őrjöngő beteget kellett megfékezni.
 
Mentők Szilvesztere
 
A mentők 2980 esetet láttak el Szilveszterkor, ebből a fővárosi feladatszám 830 volt. Budapesten és az ország nagyvárosaiban idén is az éjfél és a hajnali 4 óra közötti időszak volt különösen nehéz, a mentőegységek folyamatosan dolgoztak. A mentőket országszerte 9 pirotechnikai eszközzel kapcsolatos balesethez riasztották, előfordult olyan eset, ahol valakinek a kezében robbant fel a petárda, máshol a pirotechnikai eszköz arc, illetve szemsérülést okozott. A közlekedési balesetek, verekedések, tűzesetek, szénmonoxid mérgezések,  és belgyógyászati rosszullétek mellett idén 139 részeg, vagy esetleg valamilyen drog hatása alatt álló embert kellett kórházba vinni, közülük 37-en kiskorúak voltak.
 
 

Halálos lakástűz, halálos közlekedési balesetek, tűzijáték miatti tüzek - a Katasztrófavédelem országos összegzése

Hétfőn éjszaka két halálos baleset is történt: a Pest megyei Üllőnél, az M0-s autóúton, valamint a Bács-Kiskun megyei Csengődön. A baleseteknek a halálos áldozatokon kívül sérültjei is voltak. Egy ember életét vesztette egy lakástűzben Budapesten.

Tegnap összesen 151 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. Az 53 tűzesetet és a 62 műszaki mentést összesen 166 hivatásos, 10 önkormányzati, valamint 15 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A szilveszteri tűzijátékok miatt összesen 25 esetben keletkezett tűz.

Összeütközött két személygépkocsi hétfőn éjszaka az M0-s autóút M3-as autópálya felé vezető oldalán, a 37-es kilométernél, Üllő térségében. Az eset során egy ember életét vesztette, egy ember pedig megsérült. A balesethez a fővárosi tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket.

Házfalnak ütközött egy személyautó Csengődön tegnap éjszaka, a Dankó Pista utca és a Táncsics Mihály utca kereszteződésénél. A helyszínre a kiskőrösi hivatásos és az akasztói önkéntes tűzoltók érkeztek ki. Az eset során egy ember meghalt, ketten pedig megsérültek.

Két gépkocsi karambolozott hétfőn délelőtt Gyulán, a Sarkadi úti Fehér-Körös hídnál. A balesethez a gyulai tűzoltókat riasztották. Hat ember könnyű sérüléseket szenvedett, őket a mentők kórházba szállították.

Ugyancsak a délelőtti órákban a tetejére borult egy személyautó a 2129-es út Vanyarc és Szirák közötti szakaszán, a 11-es kilométernél. A helyszínre riasztott berceli tűzoltók áramtalanították a járművet. Négy ember megsérült, ezért őket a mentők kórházba szállították.

Összeütközött egy üzemanyagot szállító kamion és egy személyautó tegnap délelőtt a 61-es főút 188-as kilométerénél, Nagykanizsa térségében. A kamion az út menti árokba került, megdőlt, a tartály azonban nem sérült meg. A balesethez műszaki mentés céljából a nagykanizsai és a zalaegerszegi tűzoltókat riasztották. Az üzemanyag átfejtésére kedden kerül sor, addig az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom. Az eset során senki nem sérült meg.

Teljes terjedelmében égett egy családi ház több szobája Budapest tizennyolcadik kerületében a Brigád utcában kedd reggel. A fővárosi tűzoltók a tűz oltása közben egy megégett holttestet találtak. A tűz keletkezési okát tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja a katasztrófavédelem.

Berendezési tárgyak égtek egy lakóház egyik helyiségében Győrteleken, a Kossuth utcában. A mátészalkai és a fehérgyarmati tűzoltók oltották el a lángokat. A ház lakója égési sérüléseket szenvedett, ezért őt a mentők kórházba szállították.

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy körülbelül harminc négyzetméter alapterületű melléképület Lajoskomáromban, a Bogárdi utcában. A tűz átterjedt a mellette lévő családi ház tetőszerkezetére is. A sárbogárdi hivatásos és a lajoskomáromi önkéntes tűzoltók négy vízsugárral eloltották a lángokat. Az eset során senki nem sérült meg.

Lángra kapott egy körülbelül ezerkétszáz négyzetméter alapterületű, csirketartásra használt épület hétfőn éjjel Vasszécsenyben, a Dózsa György utcában. A helyszínre a szombathelyi, a sárvári és a körmendi tűzoltókat riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett eloltották a lángokat. A tűzben az épület megsemmisült, a benne lévő 20 ezer naposcsibe elpusztult.

Kigyulladt egy irodaház reklámtáblája keddre virradóra Budapest XIII. kerületében, a Róbert Károly körúton. A fővárosi tűzoltók egy vízsugárral eloltották a lángokat, majd átvizsgálták az épületet.

Országszerte több helyen is tuják, tujasorok gyulladtak ki a tűzijátékok miatt. Volt ahol bokrok, avar vagy éppen nádas égett a felelőtlenül használt pirotechnikai termékek miatt. Egerben egy ház bejárati ajtaja előtti lábtörlő égett, Érden pedig egy családi ház tetőszerkezete izzott egy oda eső tűzijáték miatt. Rinyaszentkirályon egy petárda egy családi ház ablakában landolt és gyújtotta meg a függönyt.

Budapest VI. kerületében erkélyre esett egy tűzijáték és meggyújtotta az erkélyen tárolt tárgyakat. Tűzijáték miatt gyulladt meg egy tujasor körülbelül harminc méter hosszan Zalakaroson. A tűz egy lakóházat is veszélyeztetett.

A tűzvédelmi hatósági tevékenység keretében hétfőn negyvennégy felügyeleti ellenőrzést tartottak, a szakemberek tizenegy szabálytalanságot találtak, de intézkedésre nem volt szükség.

Tegnap közúton egy járművet ellenőriztek, amely az ADR (veszélyes áruk közúti szállításának szabályai) hatálya alá tartozott, szabálytalanságot nem találtak. Vasúton százharminchét járművet vizsgáltak meg, közülük huszonhat tartozott a RID (veszélyes áruk vasúti szállításának szabályai) hatálya alá, minden rendben volt. A katasztrófavédelem tegnap hat vízi járművet ellenőrzött, amelyek közül kettő tartozott az ADN (veszélyes áruk vízi úton történő szállításának szabályai) hatálya alá. A szakemberek nem tártak fel szabálytalanságot.

 
Múltidéző
 

Néhány videóval megemlékezünk a szirénás felvonulásokra.

 

 

 

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.