Szerző: 112Press 2021. január 14.

Nem tudta a kamionsofőr, hogy mivel ütközött a 86-os főúton - később találták meg a kereket

Szerencsés kimenetelű közlekedési baleset történt kedden a 86-os főúton, Kisunyom közelében. Egy autószállító tréler elguruló kereke került egy Szombathely felé tartó kamion elé, de a sofőr csak a csattanást hallotta, a kereket előtte nem látta.

Nem volt irigylésre méltó helyzetben az a magyar sofőr, aki rakomány nélküli kamionjával Szombathely irányába tartva ütközött valamivel a 86-os főúton Kisunyom közelében, de fogalma sem volt arról, hogy mivel.

Az ütközéskor még nem tudta a sofőr, hogy mi törte össze a kamionja elejét

A férfitől megtudtuk, hogy sem embert, sem állatot, sem sávjába áttérő járművet nem látott az ütközés előtt és hiába szaladt vissza a baleset feltételezett helyére, ott sem talált mást a törmeléken kívül.

A magyar rendszámú kamion ütközött a lengyel autószállító előtte kieső kerekével

Nem sokkal később azonban kiderült, hogy a balesetet egy Körmend irányába tartó lengyel autószállító tréler egyik elguruló kereke okozta, ami akkor vált le, amikor a magyar kamion mellé ért.

A 86-os főúton gurultak el a lengyel tréler kerekei

A kerék ezután messzire gurult, csak később találták meg és cipelték vissza az út szélére. A lengyel sofőr nem vette észre a kerékhiányt és még kb. két kilométert tett meg addig, amíg az eredetileg dupla kerék másik fele is elgurult, a vasvári elágazó után.

A sofőr megállt az út szélén és visszaindult megkeresni az elhagyott kerekeket. Azt már a rendőröktől tudta meg, hogy az egyik kereke balesetet okozott, de személyi sérülés szerencsére nem történt. A rendőrök egyébként két percen belül a helyszínen voltak, ugyanis ezúttal is sebességet mértek az erdei útról.

A balesetet okozó kerék

(Csak egy kis kitérő: előző nap egy tanulóautó is balesetet szenvedett a közelben. A baleset után segítő szándékkal megálló sofőr nem a 112-t hívta, hanem elszaladt az erdei bekötőútra és szólt a rendőröknek, hogy baleset történt.)

A főúton egy sávon haladhatott a forgalom

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy bajba került társukat látva több lengyel kamion is megállt és segítettek a sofőrnek a kerekek visszaszerelésében. A művelet alatt a forgalom irányításában a Magyar Közút munkatársa is segített.

Több lengyel kamionsofőr is megállt segíteni a kollégájuknak

 

A közelben történt súlyos baleset hasonló ok miatt

2009. novemberében a mostani esethez közel, Balogunyom És Szombathely-Petőfi-telep között ütközött frontálisan két autó. A balesetnek négy súlyos és két könnyű sérültje volt.

Hatan sérültek meg 2009-ben egy kiesett buszkerék miatt a 86-os főúton

Az csak valamivel később derült ki, hogy a Suzuki egy buszkerékkel ütközött, mielőtt áttért a szemközti sávba, az érkező Ford elé.

Az elgurult kereket nem lehetett látni az úttestről

Az elszabadult kerék egy vonatpótló buszhoz tartozott, amelynek a vezetője és az utasai sem vették észre, hogy kiesett az egyik kerék. A sofőr egy defekthez hasonló hang miatt lassított és húzódott félre, majd a kerekek ellenőrzésekor vette észre, hogy az egyik hiányzik.

Vonatpótló autóbusz kereke esett ki és okozott súlyos balesetet a 86-os főúton 2009-ben

A távolban megálló autók miatt pedig azt is sejtette, hogy baj történt, ezért rögtön visszaszaladt. Egy évvel később a baleset résztvevői, köztük a buszsofőr "Újjászületésnapot" tartottak, buszkerék alakú tortával.

Buszkerék alakú tortával ünnepelték az újjászületésnapot 2010-ben

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.