Szerző: Balassagyarmati Járási Ügyészség / Fotó: Nógrád MRFK 2020. február 19.

Édesanyját gázolta halálra a férfi elguruló autója Salgótarjánban (vádemelés)

Ráesett a meredek udvarról kiguruló Ford típusú személyautó motorháztetejére egy asszony Salgótarjánban 2019. szeptemberében. A személygépkocsi az utcán egy másik utánfutós járművel ütközött, az asszony a helyszínen belehalt a sérüléseibe. A guruló gépjárműnek nem volt megfelelően behúzva a kéziféke. Az áldozat fia ellen vádat emeltek.

Közúti baleset gondatlan okozásával vádolta meg a Balassagyarmati Járási Ügyészség azt a salgótarjáni férfit, aki nem húzta be megfelelő mértékben gépkocsija kézifékét, az autó pedig halálra gázolta a férfi édesanyját.

Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A vád szerint az elkövető 2019. szeptember 30-án autójával a lakóingatlana udvaráról kívánt kihajtani a ház előtti úttestre. A kapubeálló merőlegesen torkollik a közútba, erőteljes, 14˚ lejtésű, az udvar síkja az úttesthez képest három méterrel magasabban van. Az ingatlant kifelé nyíló kétszárnyú kapu választja el a közterülettől.

A vádlott a garázsból kiállva a gépkocsit elejével a kapu irányába megállította, a kéziféket egy kattanásnyi magasságban húzta fel, és kiszállt, hogy kinyissa a kétszárnyú kaput, a motort járva, a jármű sebességváltóját üresben hagyta.

Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Miközben a kapuhoz ment és annak mindkét szárnyát kinyitotta, kijött az udvarra az édesanyja. A nő a nagy szél miatt a nyitott kapuban a kezével kitámasztotta a jobb oldali kapuszárnyat. Ekkor a lejtős területen a nem megfelelően rögzített személygépkocsi megindult a kapu felé, mintegy 23-28 km/h sebességre gyorsult, és a kapunál a nő lábának hátsó részének ütközött, aki ettől egyensúlyát vesztve háttal ráesett az út irányába haladó autó motorháztetejére.

Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Éppen akkor érkezett a ház előtti útszakaszra egy utánfutót vontató személygépkocsi, amikor a vádlott autója – gépháztetején a sértettel – a nyitott kapun át kigurult az úttestre. Az autó az utánfutó jobb oldalának ütközött.

A sértett az ütközés után az úttestre zuhanva olyan súlyos, az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt.

Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A nyomozás során megállapítást nyert, hogy a kézifék, amennyiben azt a vádlott megfelelő mértékben, 10-11 kattanásig behúzta volna, alkalmas lett volna a gépkocsi megfelelő rögzítésére, de annak mindössze egy kattanásnyi felhúzása nem volt képes a jármű elszabadulásának megakadályozására. A KRESZ szerint járművet őrizetlenül hagyni abban az esetben szabad, ha a vezető gondoskodott arról, hogy a jármű önmagától ne indulhasson el.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a kellő figyelmet és körültekintést elmulasztó férfi ellen, melyben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, közúti járművezetéstől eltiltást, és a nyomozás során keletkezett bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta. 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.