Szerző: 112Press 2019. november 07.

Diákok nyomatékosították a táblán látható sebességhatárt a vépi iskolánál

A gyerekek és a tanárok az akcióval a járművezetők figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a sebességkorlátozó tábla nem csak egy díszítő elem az út szélén.

"A jövő ott futhat át Önök előtt!" - áll a Facebook bejegyzésben, amiben a vépi diákokat örökítették meg a Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola előtt. Az üzenet egyértelmű.

Fotó: Pusztai Krisztina / Facebook

"Ezek a gyermekek nem csak a felső tagozatra szeretnének nyugodtan átmenni, hanem az utca másik oldalára is. Az iskolánál maximum 30 km/h-val lehet közlekedni az autójukkal! Figyeljenek a gyermekekre, a jövő ott futhat át Önök előtt!" - írta Pusztai Krisztina a bejegyzésben.

Ehhez kapcsolódva mutatunk egy régi, de hatásos reklámot. A lényege, hogy a 40 mérföld/órás sebességgel (64 km/h) elütött gyerekek 80 százaléka meghal, míg a 30 mérföld/órás (48 km/h) sebességgel elütött gyermekek 80 százaléka túléli a balesetet. Csak 10 mérföld/óra a különbség. Csak?

Ismét előhozakodunk az unalomig ismételt adatokkal. Ha egy autó elé kerülő gyermek előtt 30 km/órás sebességgel éppen meg tudtunk állni, akkor az ugyanott előbukkanó gyereket 50 km/órás sebességnél a reakcióidő miatt fékezés nélkül, azaz 50 km/órás sebességgel ütjük el. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz.

Fotó: Pusztai Krisztina / Facebook

50 km/h sebességnél a féktávolság nagyjából 26.39 méter, ebből a reakcióidő alatt megtett út 13.89, a fékút 12.5 méter. 30 km/h sebességnél a féktávolság nagyjából 12.83 méter, ebből a reakcióidő alatt megtett út 8.33, a fékút 4.5 méter.

A nyers adatok után pedig ismét vissza a vépi iskolához, ahol nagyon sok szülő és diák örülne egy kijelölt gyalogátkelőhelynek, vagy annak, ha időnként rendőri jelenlét is visszatartaná a járművezetőket a gyorshajtástól. A hozzászólásoknál felmerült a fekvőrendőr gondolata is a gyermekek védelme érdekében.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.