Szerző: ORFK-OBB / Fotó: 112 Press 2019. május 03.

Csökkent a balesetek és áldozatok száma a hazai utakon 2019. I. negyedévben

A halálos, a súlyos és a könnyű sérüléses balesetek száma is csökkent 2019. első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Átlagosan számolva minden 11. balesetet ittas vezető okoz. A legtöbb baleset gyorshajtás miatt történik.

A rendőrség által gyűjtött előzetes baleseti statisztikai adatok alapján 2019. január 01. és március 31. között 3 126 személysérüléses közúti balesetet okoztak hazánk közútjain, 2,7%-kal kevesebbet, mint 2018. azonos időszakában (akkor 3 214 balesetet regisztráltak). A halálos, a súlyos és a könnyű sérüléses balesetek száma egyaránt kedvezően alakult, a csökkenés mértéke a felsorolás sorrendjének megfelelően 12,3%, 4,7%, és 1,5%:

DSC_0062

Örvendetes, hogy idén március végéig 5 fővel kevesebben váltak közúti baleset áldozatává, mint tavaly ilyenkor. A balesetben meghalt személyek számának 126 főről 121 főre történő visszaesése 4,0%-os csökkenésnek felel meg. A halálos áldozatokon túlmenően a súlyosan sérült személyek száma is csökkent, méghozzá 40 fővel (a tavalyi 980 főről idén 640 főre, így a csökkenés mértéke 4,1%). Ugyancsak kedvezően alakult a könnyen sérültek száma, ezen a területen 3,3%-os csökkenés regisztrálható (3 196 főről 3 091 főre).

DSC_2179

A személysérüléses közúti baleseteken belül az ittasan okozott balesetek aránya – az előző évek trendjéhez hasonlóan – tovább csökkent. Amíg tavaly március végén az akkor igen kedvezőnek számító 7,8%-os arányt mérhettünk, addig idén ez az arány 7,2%-ra csökkent. Az eredmények ellenére napjainkban átlagosan számítva minden tizennegyedik személysérüléses balesetet ittas vezető okoz.

Fotó: Zala MRFK

A balesetek okai vonatkozásában érdemi változás nem történt, a regisztrált esetek az alábbi képet nyújtják: a legtöbb baleset gyorshajtás miatt történt (az összes baleset 33%-a), ezt követi az elsőbbség meg nem adása (27%), majd a kanyarodás szabályainak meg nem tartása (14%).

Súlyos baleset Zsédenynél, a 84-es főúton

Amennyiben a baleseteket okozók körét vetjük vizsgálat alá, azt láthatjuk, hogy a személygépkocsi vezetők aránya 72%-ra volt, ami azt jelenti, hogy átlagosan 4 balesetből 3-at személygépkocsi vezető okozott. A tehergépkocsi vezetők 8%-ban, kerékpárosok 7%-ban, autóbusz vezetők 1%-ban, gyalogosok pedig 6%-ban voltak okozói személysérüléses közúti közlekedési baleseteknek. Különösen az enyhe március miatt több motorkerékpáros okozott balesetet (3%) az első negyedévben, míg a segédmotoros kerékpáros okozóknál a tavalyival megegyező 2%-os arány mérhető.

A képek illusztrációk!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.