Barion Pixel
Szerző: Magyarország Ügyészsége 2022. február 22.

A szexuális bűncselekmények nagy részét családon belül követik el

A családon belüli erőszaknak sok formája van, a szóbeli bántalmazástól a szexuális erőszakig. Közös jellemzőjük, hogy gyakran a kiszolgáltatott helyzetben lévő családtag a sértett.

-Fontos megérteni: ha valakit az otthonában a rokona bánt, az ugyanúgy bűncselekmény, mint ha valaki ismeretlen követ el bűncselekményt – hívta fel a figyelmet az Ügyészség. -A BTK nem tesz különbséget aközött, ha egy lakás falain belül követik el az erőszakot, vagy az utcán, erdőben.

Dr. Garai Renáta, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársa a videóban arról beszél, hogy miért is nem érdemes várni, ha valaki abba a helyzetbe kerül, hogy a családon belül  bántalmazza valaki.

Dr. Garai Renáta kiemelte, hogy a vizsgált hazai esetekben erőteljesen megjelent az idős, beteg, a gyerekeknek, vagy unokáknak kiszolgáltatott szülők bántalmazása.

Azt nagyjából mindenki felismeri, ha egy bolt előtt valakitől pl. késsel fenyegetve elveszik a pénzét. Ez rablás. De ha egy idős asszonytól a fia veszi el a nyugdíját fenyegetéssel, vagy bántalmazással, akkor ez sok esetben máshogy csapódik le az emberekben és az aktákban is.

-Nagyon fontos feladatunk elmagyarázni és megértetni a sértettekkel, hogy amiben benne vannak az egy állapot. Ha nem lépnek, akkor csak időhúzás. Lehet abban bizakodni, reménykedni, hogy az elkövető majd megváltozik, de ha valaki  másodszor, harmadszor is kezet emel a hozzátartozójára, akkor lépni kell, a saját érdekében.

-2019-ben az ORFK és az Országos Kríziskezelő közös kampányt indított, azt kommunikálva, hogy van segítség, hogy hallják meg a néma sikolyokat. Ha egy sértett úgy érzi, hogy nem elégedett a rendőrség eljárásával, akkor jelezze ezt és a rendőrség vezetősége kivizsgálja az esetet - mondta el az ügyészség videójában az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársa.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.