Szerző: 112Press 2020. március 20.

Csirkemell pult alól, bezárt boltok, egyre több óvatos ember Szombathelyen - COVID-19 körkép

Csütörtökön végre kevesebb embert láttunk az utcákon. Több boltba is csak eltakart arccal, vagy maszkban lehet belépni. De még mindig sok az idős ember, akik nem értik igazán, miért is kellene otthon maradniuk.

Egyre több ember érti meg, hogy nem csak túlzott óvatosságról van szó, hanem emberéletek múlhatnak azon, hányan maradnak otthon és kerülik el a nyilvános, mások által is látogatott helyeket.
 

 

Csütörtökre végre csökkenő gépjárműforgalom mellett sokkal kevesebb embert láttunk az utcákon, mint korábban. Többen maszkban, kesztyűben sétáltak. Sorokat gyógyszertár és dohánybolt előtt láttunk és ezeken a helyeken is nagy távolságot tartottak egymástól az emberek.
 
Szombathely Fő tere sétára csábítana, de szinte teljesen üres
 
A leggyengébb láncszem továbbra is az élelmiszerbolt, ahol sokan hiába szeretnének nagyobb távolságot tartani másoktól, jellemzően az idősebb korosztályból továbbra is a megszokott tömött sorokat erőltetik. Ebből már több helyen is volt ingerült szóváltás.
 
Kétnyelvű üzenet az Intersparban a koronavírus járvány alatt
 
Egy pénztárosnőtől a munka végén megtudtuk, hogy a héten kevesebb vásárlóval is megdöntötték az eddigi napi rekordokat. Ő maszkban ül a pénztárgép mögött és sok vásárló érkezik szintén maszkban. A különbség az ünnepi rohamokhoz képest, hogy most türelmesebbek az emberek. Vannak termékek, amik gyorsan fogynak, de az ausztrál híradásokban látott verekedés, tülekedés nem alakult ki a kurrens termékekért, azok kihelyezésekor.
 
Rossmann plakát a veszélyhelyzet alatt elfogyó termékekről
 
A pénztárostól megtudtuk, hogy a hét elején még próbálta figyelmeztetni az idősebb vásárlókat, hogy maradjanak otthon, de többször is megkapta, hogy foglalkozzon a maga dolgával, ők tudják, mit csinálnak. Szintén gyakori válasz, hogy "nekem semmi bajom, miért maradnék otthon"? Csütörtökön már nem próbált tanácsot adni, viszont látványosan kevesebb idős ember vásárolt, ami jelezheti azt, hogy hozzátartozóik elmagyarázták a helyzetet és átvállalták a vásárlást, vagy a hét elején az idős emberek feltöltötték a készleteiket.
 
A liszt helye
 
A koronavírus mindenfelé téma. Beszélgetésben csíptük el azt az információt, hogy a kórházban több folyosót és liftet is lezártak. De azt is hallottuk, hogy az illető a munkaideje miatt nem tud a húsáru érkezésére odamenni kedvenc boltjába, ezért az ismerős eladó tesz félre neki csirkemellet. Ezzel egybecseng egy olvasónk panaszos üzenete is, aki azt írta, hogy amikor csirkemellet akart venni azt mondták neki, hogy nincs, miközben az üveges ajtón keresztül látszott, hogy a dolgozók az előkészítőben csirkemellet szortíroznak, amit ki is vittek a mérleghez lemérni, majd újra eltűntek vele az ajtó mögött."Az átkosban volt ilyen, hogy pult alól adták a keresett cuccokat" - zárta üzenetét olvasónk.
 
Hiába a napsütés és a meleg, üres a kávézó terasza
 
A Fő téren az üzletek jelentős része zárva van. Galériánkban több tucat üzenetet gyűjtöttünk össze a boltok bejáratáról, ami a koronavírussal kapcsolatos. Ezek között van teljesen hivatalos, de akad több személyesebb hangvételű is.
 
Személyes üzenet egy bezárt üzlet ajtaján
 
Több üzletben is korlátozták, hányan tartózkodhatnak bent egyszerre. Az egyik mobilszolgáltatóhoz például csak maszkban, vagy eltakart arccal lehet belépni. Ilyen felhívást bankok bejáratánál nem láttunk.
 
Csak online fogadnak új fényképrendelést
 
Érdekesség, hogy az osztrák határhoz közel fekvő Szombathelyen nagyon kevés helyen gondoltak a külföldiekre a tájékoztató feliratoknál és ahol mégis több nyelvű a kiírás, ott is jellemzően angol a másik nyelv. Háromnyelvű feliratot a Tourinform irodánál és az OTP-nél láttunk.
 
Tájékoztató három nyelven egy bank bejáratán
 
Néhány helyen kézfertőtlenítőt helyeztek ki és ennek használatára nyomatékosan kérik a betérő ügyfeleket. A városban leragasztották az átkelőhelyeknél a gyalogosoknak rendszeresített nyomógombot, amivel az  átkelési szándékukat jelezhetik, hogy a gombról ne terjedhessen a vírus. Egy olvasónk viszont jelezte, hogy a gyárban, ahol dolgozik továbbra is kötelező megnyomni a táskaellenőrzéshez a gombot, A rendszer véletlenszerűen jelez és a biztonsági őrök ilyenkor ellenőrzik a kilépő táskáit. Olvasónk szerint a gomb igazi fertőzési forrás lehet, hiszen több százan nyomják meg rövid idő alatt.
 
Üzenet egy kávézó bejáratán, a kézfertőtlenítő használatát kérik
 
Több bevásárlóközpontban hangosbemondón figyelmeztetik a vásárlókat, hogy tartsanak távolságot egymástól és a bolt dolgozóitól. Videónk elején a TESCO-ban elhangzó szöveg hallható.
 
Leragasztott jelzőgomb gyalogosátkelőhelynél Szombathelyen
 
Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az utcán tartózkodó idős embereket ne ellenségnek tekintsék! Saját idős hozzátartozóinak mindenki türelmesen magyarázza el, miért nagyon fontos az, hogy otthon maradjanak. Ha kell háromszor, ha kell tízszer mondják el ezt. És akik tudják ajánlják fel a segítségüket nem csak a közeli hozzátartozóknak, de a környezetükben segítség nélkül élő idős embereknek is.
 
Tájékoztató plakát a koronavírus fertőzés lassítására
 
Tapasztalatunk alapján egyre többen tartózkodnak a kézfogástól, puszitól és öleléstől találkozásnál. Ez nem udvariatlanság, hanem előrelátás.
 
Határozatlan ideig zárva
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleménye

Ahhoz, hogy az internethálózatot továbbra is jó minőségben érjék el a felhasználók, érdemes átgondolni a nethasználati szokásokat, különösen csúcsidőben – tanácsolja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Csatolmányok helyett felhőszolgáltatást, de legalábbis tömörítést, a videohívások helyett hanghívást, a videóknál, streameknél pedig a kisebb felbontást érdemes választani. A hírközlési hatóság egyúttal bátorítja a szolgáltatókat annak átgondolására, hogy a feltöltőkártyát használó idősek telefonkeretére milyen kedvezményt tudnak nyújtani a fennálló járványhelyzetben.

Az elmúlt napok történései hatására sokkal intenzívebben kezdjük használni a hazai kommunikációs hálózatainkat, hiszen az infokommunikációs technológiák és hálózatok lehetővé teszik, hogy otthonról tudjunk dolgozni, illetve tanulni. A nagy hazai mobilszolgáltatók jelentős kedvezményeket is adnak, ami tovább növeli a hálózati terhelést. Magyarország nemzetközi szinten is kiváló mobil- és vezetékes hálózattal rendelkezik, és a szolgáltatók mindent megtesznek azért, hogy ki tudják elégíteni a jelentősen növekvő igényeket, amelyhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) minden támogatást megad, így például folyamatosan ellenőrzi a hírközlési infrastruktúrák állapotát, szükség esetén soron kívül elvégzi a frekvenciák zavarvizsgálatát és intézkedik a felmerülő zavarok megszüntetéséről. 

Ahhoz viszont, hogy a mobil- és vezetékes hálózatok a következő hetekben se legyenek túlterheltek, és hogy az internetes szolgáltatásokat továbbra is megfelelő minőségben érhessék el a felhasználók, ehhez az ügyfelek egyénileg is hozzá tudnak járulni felelős magatartásukkal. Ennek érdekében kéri az NMHH az alábbi tanácsok betartását:

  • ne csatolmányként küldjünk nagyméretű fájlokat (pl. videók, prezentációk, nagyfelbontású képek) hanem azok felhőszolgáltatásokban lévő elérhetőségét adjuk meg.
  • Csak szükséges esetben töltsünk le vagy küldjünk nagyméretű csatolmányokat, adatfájlokat az internetről. Ha erre mindenképpen szükség van, ezt éjszaka vagy reggel tegyük, és használjunk tömörítést (pl. Zip).
  • Csúcsidőben – napközben – minimalizáljuk a munkánkhoz vagy a tanuláshoz nem feltétlenül szükséges streamingalkalmazások (pl. videomegosztók, online játékok) használatát.
  • Ha mégis elkerülhetetlen, hogy videót nézzünk – pl. online tanuláskor –, akkor használjuk a kisebb felbontású (SD) formátumot – kis képernyőn ez még megfelelő minőséget ad.
  • Videokonferenciák alatt, illetve a személyek (család, barátok) közötti kapcsolattartásra használt alkalmazások (Viber, Skype stb.) igénybevételekor – ha ez lehetséges –, törekedjünk arra, hogy csak a hangfunkciót használjuk, és ha nem szükséges, a képet kapcsoljuk ki.

Ezekkel az egyszerű megoldásokkal az előfizetők sokat tehetnek annak érdekében, hogy a mobil- és vezetékes szolgáltatások minősége ne romoljon Magyarországon, és mindenki a megszokott minőségben használhassa az internethálózatot ebben a kihívásokkal teli időszakban is.

Az NMHH üdvözli, hogy a magyar mobilszolgáltatók növelik előfizetőik felhasználható adatkeretét. A hírközlési hatóság úgy véli, hogy a korona-vírus terjedése idején ez a lépés is nagyban segíti a megváltozott mindennapok szervezését. Az NMHH ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a feltöltőkártyás felhasználók a hanghívásokra is hasonló kedvezményt kapjanak, hiszen sokuk a koronavírus által különösen veszélyeztetett, jellemzően az idősebb korcsoportok tagja. Az NMHH együttműködik az elektronikus hírközlési szolgáltatókkal, hogy a feltöltőkártyás felhasználóknak is hatékony támogatást biztosítsanak.

Csirkemell pult alól, bezárt boltok, egyre több óvatos ember Szombathelyen - COVID-19 körkép
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.