Barion Pixel
2018. május 23.

Buszmegálló mellé csapott villám Zsirán - négy ember került kórházba

Buszmegállóban várakozó emberek kerültek kórházba, miután a közelükben csapott le a villám a Győr-Moson-Sopron megyei Zsirán.

Információink szerint a villámcsapás és a rögtön ezután következő robbanásszerű mennydörgés után szemkáprázást, fülzúgást, bizsergést, fejfájást tapasztaltak a közelben állók, ezért őket a szombathelyi Markusovszky kórházba szállították, megfigyelésre. Úgy tudjuk, hogy senki sem szenvedett súlyos sérülést.

Zsira - Forrás: Google Maps

 

Villámcsapás esetén szinte mindenkinél hallás- és látászavarok lépnek fel. Az erős fény- és hanghatás tartósan is károsíthatja az érzékszerveket. Az embert érő villámcsapás ún. áramjegyet hagy maga után, ezt égési sérülésként kezelik. Amennyiben a villámcsapott ember nem lélegzik és nincs pulzusa, akkor a lehető legrövidebb időn belül meg kell kezdeni az újraélesztést, amennyiben az újraélesztést végző úgy ítéli meg, hogy biztonságos helyen vannak.

Tévhit, hogy a villám kétszer nem csap ugyanarra a helyre és az is, hogy a villámcsapott embert nem szabad megérinteni, mert halálos áramütés érheti azt is, aki odarohan hozzá és megfogja. Szintén tévhit, hogy kerékpárosba nem csap a villám, ha nem teszi le a lábát és csak a kerékpárgumi érintkezik a talajjal.

 

A Katasztrófavédelem tanácsai

Magyarországon elsősorban május közepétől augusztus végéig számíthatunk villámlással járó viharokra. Hazánkban évente 20-40 embert ér villámcsapás, ezek többsége szabadterületen következik be.

A villám a legkisebb ellenállású utat keresi, ezért az élő szervezetek magas víztartalmuk, következésképpen alacsony villamos ellenállásuk miatt potenciális veszélynek vannak kitéve. Az emberi testet érő közvetlen villámcsapás élettani hatása a nagyfeszültség okozta sérülésekhez hasonlít. A villámáram a belépési és a kilépési ponton égési sérüléseket okozhat, az ereken és a perifériás idegrendszeren átáramolva pedig tönkreteheti a mozgást irányító és az érzeteket továbbító idegkötegeket. Emiatt még a kisebb villámcsapás által okozott áramütés is azonnali szívleálláshoz, halálhoz vezethet. Abban az esetben van esély a túlélésre, ha az áram a testfelszínen folyt keresztül, de ilyenkor is felléphet bénulás, amnézia, görcsök, égés vagy szívkárosodás.
 
A villámcsapás közvetve arra is hatással van, aki csak a közelében tartózkodik. Egyrészt a villám árama a talajban a földet érés helyétől minden irányban szétterjed. A villámcsapás talppontjától számított nagyjából háromméteres körzet veszélyzónának minősül, mert a két lábfej között keletkező feszültségkülönbségnek szintén súlyos következményei lehetnek. A villám által keltett jelentős nagyságú elektromágneses erőtér önmagában is okozhat szívritmus-zavarokat.
Akit villámcsapás ért, azt 24 órás megfigyelésre kórházba kell szállítani még akkor is, ha látszólag nem is történt komolyabb sérülés.
 
Az elsősegélyről:
        Azonnal hívjon mentőt!
        Ellenőrizze, hogy a sérült lélegzik-e, van-e pulzusa, helyezze biztonságba az időjárás viszontagságaitól, gondoskodjon róla, hogy ne fázzon és melege se legyen.
        Ha a sérült eszméleténél van, helyezze stabil oldalfekvésbe. Közben figyelje, hogy rendesen lélegzik-e.
        A további sérülések kezelése: az égési sérüléseket steril sebkötöző anyaggal fedje be, ha csonttörés is van, ne nyúljon az érintett testrészekhez.
        Ha a légzés leállt, de érezhetően van pulzus, lélegeztesse a beteget szájból szájba, ha a pulzus nem tapintható ki, alkalmazzon szívmasszázst.
        Ha a betegnek megállt a szíve, fektesse a hátára, és alkalmazzon mellkaskompressziót!
 
 
Teendők villámlás esetén:
        Ha van egy ház a közelben, legjobb, ha annak közelébe húzódunk, az épület villámhárítójától (ha van) legalább 3-4 méterre.
        Lehetőség szerint menjünk be egy házba.
        Ne álljunk az ablakhoz, azokat zárjuk be.
        Kerüljük az antennák, nagyobb fémszerkezetek közvetlen környezetét.
        Ne tartózkodjunk vízben.
        A villám általában a térség legmagasabb pontjába csap bele, ezért nem ajánlott magányos vagy erdőszéli fa alá húzódni.
        Ha sík területen tartózkodunk, legjobb, ha leguggolunk, összezárjuk lábfejünket, és ebben a helyzetben várjuk meg, míg elvonul a vihar.
        Viharos időben lehetőleg maradjunk az autóban, zárt ajtók és ablakok mögött. Az autó fémkarosszériája ún. Faraday-kalitkát képez, ezáltal jó védelmet nyújt a villámcsapás ellen. 
 
 
Védekezés a villámcsapás hatásai:
 
A villámvédelem szerepe, hogy csökkentse a villám által az építményeket, illetve személyeket érő sérülések és meghibásodások bekövetkezésének valószínűségét, súlyosságát. A villámvédelem eszköze a villámhárító, amely az biztosítja, hogy közvetlen villámcsapás esetén se keletkezhessen az építményben tűz, és az építményben tartózkodókat ne érhesse villámeredetű áramütés. A villámvédelem másik eszköze az úgynevezett túlfeszültség-védelmi rendszer, amely a villamos hálózatba épített eszközök segítségével a villamos berendezéseket óvja a közvetett (akár az építménytől 1-2 km-re bekövetkező) villámcsapás hatásától. A szakszerűen kiépített villámvédelmi rendszer nagyfokú biztonságot nyújt a villámok közvetlen és közvetett hatásaival szemben.
 

 

címkék: zsira villámcsapás

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.