Barion Pixel
2015. szeptember 26.

Borjúkkal borult fel a lengyel kamion Kisunyomnál

Padkára futott és felborult a 86-os főúton egy lengyel rendszámú kamion szombatra virradóra. A szerelvény 176 borjút szállított, ebből 16 a helyszínen elpusztult.

Áttért a szemközti sávba és a felázott padkára futott egy Körmend felé tartó Scania kamion, a sofőr visszarántotta a kormányt, amitől a pótkocsija 80 borjúval felborult és magával rántotta az egész szerelvényt. A szombathelyi tűzoltók és az autómentők segítségével, állatorvos felügyelete mellett kiszabadították a három szinten elhelyezett borjakat. Három állatnál kényszervágást kellett elrendelni, olyan súlyosan sérültek a lábaik.

176 borju volt a felborult lengyel kamionon Balogunyomnal, a 86oson




A kamion lengyel sofőrje az elsődleges adatok alapján nem sérült meg, azonban 3 órával később az állatok kiszabadítása alatt rosszul lett és mentőt kellett hozzá hívni. Úgy tudjuk nincs komoly baja. A borjak többsége épségben megúszta a borulást, ők már úton vannak Rédics felé, az elhullott borjakat is elszállították. A kényszervágásra ítélt állatok egy jáki vágóhídra kerültek. 11 órakor még teljes útzár volt érvényben, a Vasi BÉR-GÉP daruja dolgozott a helyszínen. A pótkocsifelállításához az is kellett, hogy a tűzoltók több fát kivágjanak az út szélén.

DSC_8435

A pótkocsi megemelése után derült ki, hogy a szerelvény egy betonáteresznek is nekiütközött és végül ezen akadt el. Emiatt a jármű és az állatok is egy nagyobb ütést kaphattak.

DSC_8469

A hajnali órákban feltűnt, hogy a tűzoltók nem áramtalanították a fekvő állatszállító kamiont, rákérdeztünk ennek az okára és kiderült, hogy áramtalanítás esetén megszűnt volna a szellőztetése is a raktérnek, ami miatt az állítok megfulladhattak volna. Bár a szombathelyi tűzoltóknak ilyen mentésben a közelmúltban nem kellett részt venniük, de egy képzésen erről is szó esett, ezért nem áramtalanították a járművet.

 

 


(Első bejegyzésünkben azt írtuk, Balogunyom mellett történt a baleset, ami valójában a szomszédos Kisunyom mellett volt. Elnézést kérünk!)

 

 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.