Barion Pixel
Frissítve: 2013. augusztus 01.

Bilincsben a pedofil szatír

Gyorshír: az elmúlt hónap nagy port felvert nők és gyerekek elleni támadásáért ez a férfi felelős egy személyben Szombathelyen. A város fellélegezhet.

Minden más információ előtt a legfontosabb: a tegnap elfogott 22 éves férfi a "derkovitsi rém" és "szombathelyi pedofil" néven elhíresült elkövető, egy személyben. A férfi az ismertnél jóval több nők elleni támadást követett el. A rendőrség hat felnőttkorú nőről és két gyermekről tudott. A "szatír" további három támadásról is beszélt, a rendőrség várja a sértettek jelentkezését!

A Szombathelyi Rendőrkapitányságon megtartott sajtótájékoztatón több érdekes, a sajtó által eddig nem ismert tény is napvilágot látott. A lavinát a nyugat.hu március 27-i, kismamát ért brutális támadásról szóló cikke indította, amiben másnap megszólaltattuk az áldozat férjét is. Akkor még a rendőrök sem tudták, hogy ez egy támadássorozat második cselekménye volt. A sajtóban megjelent beszámoló után jelentkezett egy nő, akit március 24-én, hasonló körülmények között támadott meg egy ismeretlen férfi, akinek a személyleírása ráillett a későbbi támadóra.

Április 9-én a Barátság utcában a már megismert módszerrel csapott le a férfi, 21 óra környékén. Április 13-án 19 óra után az oladi Kodály Zoltán utca egyik lépcsőházában lendült támadásba és próbálta nemi aktusra bírni a kiszemelt nőt. Mint az a kihallgatásán kiderült, ad-hoc módon csapott le, egyik áldozatát sem ismerte a szombathelyi szatír néven elhíresült 22 éves M.B.

Április 17-én a Szent Márton utcában egy hazaérő kislány után ment be és elkezdte símogatni a testét, de egy lépcsőn leérkező lakó megzavarta és elmenekült. Április 20-án 18 óra körül a Váci Mihály utca mögötti vasúti töltésen támadott meg egy arra sétáló nőt, aki egy éppen érkező futó miatt menekült meg. A szatír ezután a Bem utcában próbálkozott, ahol a biciklitárolóban próbált közösülni egy nővel, akit meg is ütött. Április 23-án 18.30-kor a Szent Flórián utcában támadta meg a játszótérről hazafelé tartó 7 és 10 éves testvérpárt. Erről részletes beszámolót közöltünk.

A személyleírások ugyan pontosak voltak, de mégsem mentek sokra vele a rendőrök. Volt aki szőke, volt, aki barna hajú támadót írt le, miközben a férfi szőkésbarna volt. A ruházatról is pontos leírással rendelkeztek, a ruhákat később a házkutatáskor megtalálták. A fantomkép nagyon sok emberre ráillett volna, ezért döntöttek úgy, hogy nem adják ki azt. A sajtót pedig azért nem tájékoztatták, mert azzal a rendőri munkát veszélyeztették volna. (Ezzel kapcsolatban egy kis fejmosást is kaptak a helyi tudósítók, akik beszámoltak az esetekről, beleértve természetesen a nyugat.hu-t is, de úgy gondoljuk, hogy ha egyáltalán nem foglalkozunk az egymás utáni támadásokkal, akkor a szóbeszédek alapján indultak volna a valóságtól teljesen elrugaszkodott pletykák. Így is több rémhírre hívtuk fel a figyelmet, amelyek gyermekek elleni erőszakról szóltak és minden alapot nélkülöztek.)

Az elmúlt héten már a teljes Vas Megyei Rendőr-főkapitányság személyi állományát (takarítónőtől főkapitányig) erre az ügyre állították rá. Pókhálószerűen bevonták azokat a területeket, ahol a szatír felbukkanására számítani lehetett és figyeltek. (Egy bokorban gyerekeket figyelő férfire „rámozdultak” a rendőrök, de aztán kiderült, hogy egy gyerekeivel bújócskázó apáról volt szó.)

A tettest azonban mégsem így fogták el, hanem a Robotzsaru program segítségével. (Ez egy hasonló adatbázis, mint amit a filmekben szimulálnak. Ebben számos keresési, összefésülési lehetőség van, aminek segítségével pl. bűnözők és azok szokásai, jellemzői között is lehet keresni. Ennek feltétele, hogy a kapitányságokon megfelelően kitöltsék az adatbeviteli mezőket egy-egy bűncselekménnyel kapcsolatban, illetve az, hogy rendelkezésre álljon megfelelő sávszélesség. A „vidéki” kapitányságok számítógépes rendszereire és Internet-hozzáférésére nem a high-tech a megfelelő szó.)

Hatvan szóba jöhető személyt ellenőriztek, őket ki is zárták. A második körös ellenőrzésen bukkantak rá egy férfira, aki március 24-én „érkezett Szombathelyre”. Aznap, amikor az első támadás történt. (A rendőrség nem erősítette meg, de az adatbázisban feltehetőleg nem a városba érkezés dátumaként szerepelt március 24., hanem a szombathelyi börtönből szabadítás dátumaként. Ezt azonban a sajtótájékoztatón nem erősítették meg.)

A férfi az oladi városrészen lakott egy rokonánál, innen járt portyázni. A férfit szerdán 15 óra környékén fogták el és nem sokkal később beismerő vallomást tett. Ellenállást nem tanúsított. A rendőröknek három olyan eseményt is beismert, amiről a rendőrök nem tudtak. A férfi nem jártas Szombathelyen, az utcaneveket sem ismerte. A felismertetés során az első tanú azonnal sírva fakadt, amikor meglátta M.B.-t.

Az elfogott férfit a 12 éven aluliak sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszakért 5-10 év közötti börtönbüntetést kaphat, ehhez jön még a súlyos testi sértés és a hat felnőttkorú sérelmére elkövetett szeméremsértés. A rendőrség keresi azokat a nőket is, akik nem tettek bejelentést a támadás után.

Szerettünk volna feltenni pár kérdést M.B.-nek is, de ő nem válaszolt. Megtörten ült és maga elé meredt, később pedig egy papírlappal takarta el az arcát. A 11 támadás során szerencsére egyetlen nőt, vagy gyereket sem tudott megerőszakolni.

Kíváncsiságból betértünk egy szombathelyi vadászboltba és megkérdeztük, van-e érzékelhető változás az önvédelmi gázfegyverek és gázspray-k eladását tekintve. Bokor Tibor, az üzlet vezetője elmondta, hogy a gázpisztolyok iránt nem, a spray-k iránt viszont drasztikusan megnőtt a kereslet. Az elmúlt napokban annyi önvédelmi gázspray-t értékesítettek, mint amennyit máskor több hónap alatt.
 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.