Szerző: 112Press 2019. június 06.

Beteg gyerekeknek szerveztek Mosolynapot a repülőtéren, Szombathelyen

Orvosi felügyelet mellett, ötödik alkalommal tartották meg a rendezvényt. A gyerekek repülhettek, utazhattak kukásautó vezetőfülkéjében, nyúzhattak rendőrmotort, motorozhattak utasként és hastánc előadás közben fagyizhattak, vagy éppen küzdősportokban próbálhatták ki magukat.

Az 5-10 éves nebulóknak szervezett programon a kicsik mindennek érezhették magukat, csak betegnek nem. Minden körülöttük forgott, kivéve a Földet, de arra meg magasról letekinthettek.
 
 
A Szombathelyi Repülőtéren szervezett program része volt a sétarepülés is, amit minden gyerkőc ingyen kipróbálhatott, a helyszínt biztosító Szombathelyi Repülőklub jóvoltából. A szeles időben az anyukák jobban tartottak a repüléstől, mint a kicsik, akik kicsit megilletődve szálltak be, majd széles mosollyal szálltak ki a vitorlázógépből, miután földet értek egy nagy kör után.
 
DSC_0709
 
Első videónkban dr. Bazsó Dórával, az Összefogás a Mosolyért Alapítvány elnökével beszélgettünk arról, mi is ez a rendezvény és milyenek a visszajelzések. Nos, ez utóbbi kérdéssel kissé fájó pontra tapintottunk. Nem a jelen lévők visszajelzése hiányzik, hanem a megszólítottaké. Sok meghívót küldtek ki az ingyenes rendezvényre az érintett családoknak, de sokan nem is reagáltak rá. Ezt leszámítva a rendezvényt nagyon sikeresnek ítélte meg a szervező és ami sokkal fontosabb, maguk az érintett gyerekek is.
 
DSC_0721
 
A mentő, tűzoltó és rendőrautón kívül hatalmas sikere volt a SZOVA kukásautójának is, amibe nem csak bele lehetett ülni, de egy nagy kört is tett a reptéren a vállalkozó kedvűekkel. (Majdnem mindenki az volt.) Sajnos a kukásautó hátulján nem lehetett utazni, de azért ne legyünk telhetetlenek. A gyerekek utasként motorra is felülhettek, kapaszkodtak is erősen a próbakörön.
 
DSC_0670
 
A jótékonysági rendezvényeken gyakran látott Mira hastánccal szórakoztatta a kicsiket, akik közben fagyit majszoltak, de a virslinek is nagy sikere volt.
 
DSC_0677
A szülők is nyugodtan szórakozhattak, vagy pihenhettek, mivel a rendezvényre orvosi személyzet felügyelt.
 
DSC_0652
 
Érdekes színfolt volt a küzdősport bemutató, majd a gyermekek szárnypróbálgatása a sportolókkal. Második videónkban a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítvány kuratóriumi elnökével, Horváth Győzővel beszélgettünk.
 
 
A csapatukban sok sikeres sportoló készül, a hátrányos helyzetű kifejezés pedig nagyon szélesen értelmezhető. Foglalkoznak beteg, pl. asztmás gyerekek felkészítésével, de bántalmazott fiatalokkal is, vagy olyanokkal, akiknek a szüleinek nincs semmilyen anyagi lehetősége a gyermek sportolásának támogatására.
 
DSC_0643
 
Győzőék az utcáról is karoltak fel gyerekeket, de nem titkolja, hogy ez nem olyan hollywoodi sikersztori, mint amikről filmek készülnek. Hiába adnak ugyanis a gyereknek sportfelszerelést, támogató figyelmet és hiába a sok ráfordított energia, ha a környezete, amiből megpróbálják kiemelni egyszerűen visszarántja a gyereket. Olyanra is volt példa, hogy a rendkívül tehetséges sportoló sikereket ért el versenyeken, de szerelmes lett és párja nem nézte jó szemmel, hova jár edzeni, így aztán egyszer csak kimaradt és nem ment többet.
 
DSC_0682

A Mosolynap valóban a mosolyról szólt. Mert a beteg gyerekeket nem csak szervi panaszokkal kell kezelni, de a lelküket is jó megsimogatni, kizökkentve őket a hétköznapok terhei alól. És ebben sokan segítettek a szervezőknek a támogatók.

V. Mosolynap Szombathelyen - vidám programok beteg gyermekeknek a repülőtérenHozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.