2014. február 13.

Baleset a körforgalomban: ezért ne haladjunk a holttérben!

A kamion a belső sávból akart kikanyarodni, de meglökött egy mellette haladó Fordot, ami ettől keresztbe fordult előtte.

Személyi sérülés nélküli közlekedési baleset történt Szombathelyen, az ún. Tesco-körforgalomban. Egy Ford személyautó haladt a külső sávban, amikor a belső sávból egy Mercedes kamion akart befordulni a 86-os főútra, Körmend irányába. A teherszállító nekiütközött a személyautónak, amitől a Ford a kamion elé pördült.

A személyautót vezető hölgytől megtudtuk, hogy a 87-es főútról hajtott rá a 86-os főútra és ezután érkezett mellé a 86-oson közlekedő Mercedes. A két jármű ebben a felállásban hajtott be a körforgalomba, majd megtörtént a koccanás.A teherszállító vezetője azt mondta, nem látta a holttérben haladó személyautót, erre viszont a Ford vezetője kijelentette, hogy az kizárt. Ezután kisebb vita alakult ki arról, létezik-e valójában az a bizonyos holttér?

-Bosszús vagyok, hogy ilyeneket kell magyaráznom az autóvezetőknek, akik nem értik meg, hogy ha a kabin mellett haladnak, akkor nem látjuk őket. Miért nem tudnak egy kicsit toleránsabbak lenni velünk? És persze én kapom most a hat pontot - előlegezte meg magának a büntetést a kamiont vezető férfi. Járművének "csak" a bal első lámpája sérült, de ez éppen elég volt ahhoz, hogy ne léphesse át a határt, ezért a cége Rédicsről indított szerelőt a pótalkatrészekkel.

Ne haladjunk kamionkabin mellett!

A holttér veszélyeire már többször felhívtuk a figyelmet. (Lásd vonatkozó cikkeinket a lap tetején.) Ráadásul kaptunk hideget-meleget, amiért korábban azt merészeltük írni, hogy ha a 86-os és 87-es főutak csatlakozásához hasonló úton a felhajtón kamion mellé érkezünk, akkor adott esetben akár gyorsítással is kerüljünk ki a holttérből. (Bár a lassítást is írtuk, de a "jobbról előzéssel" bántottuk néhány autós igazságérzetét.)

Továbbra is fenntartjuk, hogy akár így, akár úgy, de távolodjunk el a veszélyes zónától. Aki még nem ült tehergépjármű vezetőülésében, talán nehezen tudja elképzelni, hogy valóban van egy jókora terület, amire a sofőr kiegészítő tükrök, vagy érzékelők nélkül nem lát rá.

A holttered vagyok. Feladatom egyszerű: elrejteni nagy dolgokat... (Forrás: Allstate)

Szombathely határában, a 86-os és 87-es főutak közös szakaszán szinte havonta történik hasonló baleset, amikor a holttérben lévő személyautók húzzák a rövidebbet. Szerencsére ezeknek a baleseteknek a túlnyomó része "csak" anyagi káros és nem személyi sérüléses baleset. Az alábbi videó azonban azt demonstrálja, hogy sokkal rosszabbul is végződhet egy ilyen találkozás.

30 tonna homokkal szorította korlátnak a Porschét a kamion (Forrás: Tarek Hashis)

Egy angol közlekedésbiztonsági projekt keretében a kerékpárosok figyelmét is megpróbálták felhívni a holttér veszélyeire. Tippelje meg: az alábbi képen látható 11 kerékpáros közül vajon hányat lát a kanyarodó kamion vezetője a tükörből? (A fotót tükröztük, hogy jobban megfeleljen a hazai viszonyoknak.)

A megfejtés talán csak keveseknek okoz meglepetést, de pont őket céloztuk meg a nem túl jelentős balesetből faragott hosszabb írásunkkal, hátha egyszer hasonló szituációban találják magukat. A sofőr ugyanis ebben a szituációban egyetlen kerékpárost sem lát, a megfejtés tehát a nulla. (na jó, az egyik kerékpáros karját, esetleg.) Nem hiszi? Nézze meg itt.
 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.