Szerző: 112Press 2019. április 30.

Autógumikkal égetik el az ágakat, gallyakat

A Föld Napján riasztották a szombathelyi tűzoltókat egy olyan tarvágáshoz, ahol "ismeretlen okból" gyulladt meg az avar és néhány fakupac. A korábbi égetések nyoma beszédes.

A Föld Napján jártunk egy olyan tűz helyszínén, ahol a nyomok alapján nem igazán törődtek a környezet- és természetvédelemmel.
 
 
Alapból furcsa ilyesmiről beszélni egy tarvágásnál, de az még elfogadható, hogy kitermelték a telepített erdőt, az viszont már sokkal kevésbé, hogy hogyan szabadultak meg a "felesleges" ágaktól, gallyaktól.
 
DSC_6739
 
Az szinte hétköznapinak számít, hogy egy-egy elharapózott tűznél nincs meg a felelős, mert gyakran senki nem várja a tűzoltókat azzal, hogy "én égettem, de nem tudtam uralni a helyzetet". Információnk szerint az említett helyszínen sem égetett senki hivatalosan, amivel csak az a gond, hogy pár száz méterre az erdőben több hamukupac felett is hullámzott a levegő a hőségtől és azok mellett sem állt senki. Azaz őrizetlenül ott hagyták az erdőben gyújtott tüzeket is.
 
DSC_6761
 
De térjünk vissza a tarvágásnál elharapózott tűzhöz. A tűzoltók az erős szél ellenére gyorsan megfékezték a lángokat és nem kellett extra erőket bevetniük. Eloltották a lángoló vastag ágakat is.Aki próbált már nyers gallyat meggyújtani az azzal is tisztában van, hogy a combvastagságú nyers fa meggyújtása nem egyszerű feladat.
 
DSC_6731
 
A nyomok alapján azonban nem kell extra dolgokra gondolni, teljesen egyértelmű, hogyan égették el a nyers fát a korábbi alkalmakkor. A képeken látható fémhuzalok gumiabroncsok elégetése után maradtak a helyszínen, hazánkban "hagyományosan" így égetik el a nyers ágakat.
 
DSC_6725
 
A gumifüst hatása a szervezetre

A gumiabroncsok égetése légszennyező anyagokat juttat a levegőbe, emellett a talajba is mérgező anyagok kerülnek. Ezek között mutagén, rákkeltő szennyezőanyagok is találhatóak. A szálló por károsítja a légzőszerveket, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. A  szén-monoxid, kén-dioxid, nitrogén monoxid mellett olyan szennyezőanyagokkal is számolni kell, amelyek daganatkeltő hatásúak, vagy éppen születési rendellenességet is okozhatnak.

Említésre érdemes a benzol, hidrogén-klorid, poliklórozott bifenil és a nehézfémek közül az arzén, nikkel, higany, króm, vanádium és cink. Ezek közül több az idegrendszert is károsítja.

DSC_6724 

Tűzre vele
 
Sajnos többször láttunk már hatalmas máglyákat, amelyeken az értékes törzsről levágott, akár combvastagságú ágakat égettek el, természetesen benzinnel, fáradt olajjal, vagy gumiabronccsal rásegítve a nedves, nyers fa égésére.
 
DSC_6722
 
A kérdésünkre, hogy miért nem ajánlják fel rászorulóknak a faanyagot (amivel több család az egész telet kifűthetné) rendszerint háromféle válasz érkezik:
 
-Nincs idő az ággyűjtőkkel bíbelődni
-Ne szokjanak rá, hogy szedhetik az ágat magánterületen
-Biztosan lopnák a többi fát is
 
Ezért inkább néhány óra alatt megsemmisítik az egészet, ráadásul rendkívül szennyező és pazarló módon, miközben megszabadulnak több mázsa, vagy több tonna veszélyes hulladéktól is.
 
19a4a47e
 
A szomszédos Ausztriában korábban egy új út építése miatti erdőirtásnál óriás aprítót láttunk, amibe munkagépekkel szórták a gallyakat. Az apríték pedig teherautókra került, amit máshol hasznosítottak. És a kulcsszó itt a hasznosításon van. Több tonna természetes anyagot tudtak visszajuttatni a környezetbe.
 
DSC_6757
 

Olvasóinktól örömmel fogadunk hazai pozitív példákat is, akár cégek is belinkelhetik a saját módszereiket, nem fogjuk törölni azokat a hozzászólások közül.

Az alábbi képeket évekkel ezelőtt készítettük a 86-os főút mellett és egy mellékútról és jól szemléltetik, hogyan is zajlik a nyers ágak eltüzelése.

DSCF7989

A frissen kivágott fák ágait nagyon nehéz meggyújtani, ezért segédanyagokat használnak.

DSC_1405(1)

Rendszerint itt tűnik el az ilyen-olyan üzemekben felgyűlt fáradt olaj, amivel lelocsolják az ágakat-gallyakat és természetesen kap belőle a kupac aljára gondosan elhelyezett autógumi is, ami égés közben kiszárítja a felette lévő ágakat, így azok is elégnek.

DSCF7970

Közben a levegőbe egészségre ártalmas anyagok kerülnek, de ezeken a helyeken ez keveseket zavar.

DSCF7995

Tarvágás helyszínén terjedő tűzhöz riasztották a szombathelyi tűzoltókat 

Szavazás

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.